14 Σεπ 2018

Καλαφάτης: Να γίνουν εκλογές πριν ολοκληρωθεί το έγκλημα των Πρεσπών

Σε εκδήλωση στον δήμο Νεάπολης Συκεών παρευρέθηκε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης
της Νέας Δημοκρατίας Σταυρός Καλαφάτης. Ο κ. Καλαφάτης επανέλαβε ότι «εμείς δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την κύρωση της συμφωνίας αυτής, ούτε ως Αντιπολίτευση, ούτε ως Κυβέρνηση» και υπογράμμισε πως αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κύρωσή της «τα Σκόπια θα οριστικοποιήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και η Ελλάδα θα χάσει το πιο σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο της». Διευκρίνισε δε ότι «οι Έλληνες θέλουμε την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και την ένταξη όλων των γειτονικών κρατών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς», αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των δικαίων μας. Κατήγγειλε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, υπογραμμίζοντας ότι «μπροστά στις προκλήσεις των γειτόνων μας, γίνεται ντελιβεράς των συμφερόντων τους» και τόνισε: «Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να περιφρονήσει ακόμη και τις στοιχειώδεις αρχές της Δημοκρατίας. Αγνόησε τη Βουλή και προχώρησε μόνος. Κι ενώ καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν θέλησαν να σταματήσουν το έγκλημα. Εκείνη τη μέρα, ο ίδιος ο κ. Καμένος έδωσε στον κ. Κοτζιά την πένα για την υπογραφή της συμφωνίας. Μην κλαίγονται, λοιπόν, και μην μεμψιμοιρούν. Το αίτημα του πατροκτόνου για επιείκεια, επειδή έμεινε ορφανός, είναι τόσο γελοίο, όσο και προκλητικό». Αναφέρθηκε, ακόμη, στην «απόφαση του Βουκουρεστίου, που πέτυχε ο Κώστας Καραμανλής», γεγονός που «αντέστρεψε τη φορά των πιέσεων» προς τα Σκόπια και εστίασε στις μαύρες τρύπες της συμφωνίας. 

Ολόκληρη η ομιλία του Σταύρου Καλαφάτη

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περιορίζεται στην αποδοχή σύνθετης ονομασίας με τον όρο «Μακεδονία». Δίνει στους Σκοπιανούς όλα όσα ζητούσαν από το 2008 και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Παρουσιάζει πέντε μεγάλες και επικίνδυνες μαύρες τρύπες:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 
εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Μακεδόνισσες και Μακεδόνες συμπατριώτες μου,

Οι Έλληνες (και πρώτοι από όλους εμείς οι Μακεδόνες) θέλουμε την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με όλους τους γείτονές μας.
-Θέλουμε την ένταξη όλων των γειτονικών κρατών στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
-Να κλείσει η τρύπα των Βαλκανίων και τα βόρεια σύνορά μας να μην είναι εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
-Θέλουμε, στη γειτονιά αυτή του κόσμου, να πρυτανεύσει η ασφάλεια, η σταθερότητα, η ειρήνη. 
-Να γίνει η Ελλάδα γέφυρα Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου. 
-Να γίνει η Θεσσαλονίκη οικονομικό, εμπορικό και εκπαιδευτικό κέντρο για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. 
Όλοι μαζί να χαράξουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργίας. 
Να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους λαούς.

Δυστυχώς, την προοπτική αυτή, την υπονομεύουν ανιστόρητα αλυτρωτικά κατάλοιπα του ψυχρού πολέμου.
Όπως συμβαίνει με τα Σκόπια. 
Αλλά και παρασπονδίες γειτόνων έξωθεν υποκινούμενες.
Όπως συνέβη με τα Τίρανα, που ακύρωσαν τη συμφωνία τους με τον Καραμανλή για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.
Και το έκαναν - όπως κατήγγειλε ο Σαλί Μπερίσα - με καλά πληρωμένη υποκίνηση της Άγκυρας.

Ακόμη πιο θλιβερό, ανησυχητικό και επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση, μπροστά στις προκλήσεις των γειτόνων μας, γίνεται ντελιβεράς των συμφερόντων τους.
-Με την περίεργη αντίληψη ότι η ιστορία λειτουργεί σαν φυλακή, εγκαταλείπει παρακαταθήκες αιώνων.
-Με αδιανόητες υποχωρήσεις, αντί να φράζει, τροφοδοτεί τις αλυτρωτικές διαθέσεις τους. 
-Με ετεροβαρείς συμφωνίες, αντί να λύνει, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Συμπατρώτισσες και συμπατριώτες μου Μακεδόνες
Πριν από δέκα μήνες, τον περασμένο Δεκέμβρη, ο κ. Τσίπρας, βρισκόμενος στο Βελιγράδι, έδειχνε ξεκάθαρα τις θέσεις και τις προθέσεις του. Έστελνε μήνυμα στους Σκοπιανούς πως για τη λύση του προβλήματοςυπάρχει μια και μόνο προϋπόθεση: 
Να εγκαταλείψουν την «αχρείαστη - όπως έλεγε - ρητορική, ότι αποτελούν τους μοναδικούς απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου». 
Τους ανακήρυσσε απογόνους των Μακεδόνων και το μόνο που ζητούσε ήταν να δεχτούν πως είναι κι άλλοι δικαιούχοι στην ίδια κληρονομιά.
Άνοιγε το διάλογο προτάσσοντας μια θέση ανιστόρητη, ανεκδιήγητη και υπονομευτική για τα δίκαιά μας. 
Και τη θέση αυτή, την «έπιασαν» οι Σκοπιανοί και, εκεί που μας χρωστάγανε, ζητούσαν και το αμπέλι.

Λίγο αργότερα, ενώ άρχιζαν μυστικές διαπραγματεύσεις, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών προσπαθούσαν να ρίξουν την ευθύνη της εκκρεμότητας σε προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. 
Δικαίωναν ουσιαστικά την αδιαλλαξία των Σκοπιανών και υπονόμευαν τη διαπραγματευτική μας θέση. 
Προσποιούνταν, ταυτόχρονα, ότι δεν κατάλαβαν τη δυναμική που είχε ήδη δημιουργήσει η απόφαση του Βουκουρεστίου. 
Προσποιούνταν πως ξέχασαν ότι ο Κώστας Καραμανλής (με υπουργό Εξωτερικών τη Ντόρα Μπακογιάννη και υπουργό Εθνικής Άμυνας το Βαγγέλη Μεϊμαράκη) περιφρόνησε το προσωπικό κόστος, απέκρουσε τις πιέσεις και πέτυχε μια ομόφωνη απόφαση των συμμάχων, που συνοψιζόταν στη φράση 
«πρώτα λύση και μετά πρόσκληση ένταξης».
Προσποιούνταν πως δεν κατάλαβαν πως, μετά την απόφαση εκείνη, οι συνθήκες άλλαξαν, η φορά των πιέσεων αντιστράφηκε και εκείνοι που είχαν κάθε λόγο να βιάζονται ήταν οι Σκοπιανοί και όχι εμείς. 
Αντί να αξιοποιήσουν τη νέα δυναμική, απέφυγαν κάθε διαβούλευση με την Αντιπολίτευση, κινήθηκαν μυστικά και περιφρόνησαν τη βούληση της πλειονότητας των Ελλήνων. 
Προσπαθούσαν, ταυτόχρονα, να διασύρουν όλους εμάς που διαφωνούσαμε.
Το Υπουργείο Εξωτερικών ταύτιζε την Εκκλησία με τη Χρυσή Αυγή. 
Και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χαρακτήριζε τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες 
που μετείχαμε στα συλλαλητήρια σαν «ετερόκλητους όχλους».

-Τους προειδοποιήσαμε κατ’ επανάληψη να μην φέρουν συμφωνία, που προσκρούει στις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. 
-Τους είπαμε να μην ξεχνούν ότι η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική.
-Τους κάλεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκης να εγκαταλείψουν την υποχωρητικότητα, που θα ένωνε τους Σκοπιανούς και θα δίχαζε τους Έλληνες. 
Δυστυχώς, δεν άκουγαν κανένα. 
Προχώρησαν μόνοι και έφεραν μια απαράδεκτη συμφωνία, που ακρωτηριάζει τα δίκαιά μας και απορρίπτεται από την πλειοψηφία των Ελλήνων.

Μακεδόνισσες και Μακεδόνες, συμπατριώτες μου
Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν περιορίζεται στην αποδοχή σύνθετης ονομασίας με τον όρο «Μακεδονία». Κάνει αυτό που τονίζαμε από την πρώτη στιγμή και επιβεβαιώνεται τώρα από τα Wikileaks. Δίνει στους Σκοπιανούς όλα όσα ζητούσαν από το 2008 και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. 
Παρουσιάζει πέντε μεγάλες και επικίνδυνες μαύρες τρύπες:

Πρώτη και πιο επικίνδυνη μαύρη τρύπα:
Στο πρώτο της άρθρο, στην παρ 3, η συμφωνία ορίζει ότι η ταυτότητα και η γλώσσα των Σκοπιανών είναι «μακεδονική». Ότι το κράτος θα αναφέρεται σαν Βόρεια Μακεδονία, αλλά οι κάτοικοί του, όχι μόνο θα αυτοαποκαλούνται, 
αλλά και θα λέγονται από όλο τον κόσμο, «Μακεδόνες». Πρόκειται, δυστυχώς, για μια ανόητη και ακατανόητη παγκόσμια πρωτοτυπία.
Και εξηγούμαι:
Παντού στον κόσμο, οι πολίτες ενός κράτους έχουν το όνομα του κράτους τους. Στη Νέα Ζηλανδία, λέγονται Νεοζηλανδοί και στη Βόρειο Κορέα, Βορειοκορεάτες. Σε αντίθεση προς το αυτονόητο, το γειτονικό κράτος θα λέγεται Βόρεια Μακεδονία και οι πολίτες του «Μακεδόνες». 
Και ρωτά κάθε σκεπτόμενος Έλληνας: 
-Γιατί τέτοιος παραλογισμός;
-Γιατί μια δισυπόστατη ρύθμιση, που δίνει στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα 
να εμφανίζονται παντού στον κόσμο σαν Μακεδόνες; 
- Γιατί να ονομάζονται Μακεδόνες οι σφετεριστές και να γινόμαστε χλεύη των διαρρηκτών της ιστορίας μας όλοι εμείς οι πραγματικοί Μακεδόνες;
Και κάτι ακόμη:
-Θα μπορούν δηλαδή οι ξένοι να λένε «καλωσορίζω το Μακεδόνα Πρωθυπουργό», αλλ’ όχι τον «Πρωθυπουργό της Μακεδονίας»;
-Και, τι θα επικρατήσει τελικά;

Δεύτερη μαύρη τρύπα:
Κόντρα στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, το σύνθετο όνομα δεν θα ισχύει erga omnes, δεν θα ισχύει για όλες τις χρήσεις. Πρώτ΄ απ’ όλα η σύνθετη ονομασία (όπως ορίζεται στο άρθρο πρώτο) δεν θα καλύπτει τις πιο σημαντικές χρήσεις που είναι η ταυτότητα και η γλώσσα. Η σύνθετη ονομασία αφορά τη χώρα και όχι το λαό. 
Και δεύτερο: (Όπως προβλέπεται στο ίδιο άρθρο) η σύνθετη ονομασία θα χρησιμοποιείται από το κράτος και τα όργανά του, αλλά δεν θα εφαρμόζεται από τις ιδιωτικές οντότητες, μεταξύ των οποίων και οι επιχειρήσεις. Και για να μην χωρά καμιά αμφισβήτηση υπαγορεύεται (στην ίδια παράγραφο του ίδιου άρθρου) αλλαγή στους κωδικούς των αυτοκινήτων, αλλά όχι και στους κωδικούς των εμπορικών σημάτων.

Τρίτη μαύρη τρύπα, άμεσα συνυφασμένη με την προηγούμενη:
Οι κίνδυνοι για τα ελληνικά προϊόντα που χρησιμοποιούν μακεδονικές επωνυμίες. Οι εμπορικές ονομασίες, οι επωνυμίες και τα σύμβολα στις δύο χώρες, (αναφέρεται στην παρ. 3 του πρώτου άρθρου) θα παραπεμφθούν σε διεθνή ομάδα ειδικών, για «αμοιβαία αποδεκτές λύσεις». 
Και ρωτά κάθε καλόπιστος πολίτης:
-Αφού οι Σκοπιανοί μπορούν να χρησιμοποιούν μακεδονικές επωνυμίες, για ποιόν κτυπά η καμπάνα; Και εδώ εγείρονται σοβαρές ανησυχίες για τον επιχειρηματικό κόσμο της Β. Ελλάδας. Ανησυχίες τις οποίες προκλητικά περιφρονεί η κυβέρνηση.

Τέταρτη μαύρη τρύπα:
Είναι οι πρόνοιες που (κακόβουλα και υποκριτικά διατυπωμένες) κατοχυρώνουν μονομερείς παραχωρήσεις της Ελλάδας, αλλά αφήνουν να φανεί πως αφορούν τάχατες αμφίπλευρες δεσμεύσεις. Το άρθρο 13, αφού αναγνωρίζει τα Σκόπια σαν περίκλειστο κράτος, ορίζει ότι «τα Συμβαλλόμενα μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας». 
Τι, όμως, σημαίνουν «οι σχετικές προβλέψεις», για το περίκλειστο κράτος και τι για τους γείτονές του; Ένα και μόνο: 
Δικαιώματα του περίκλειστου κράτους στις ΑΟΖ των παράκτιων γειτόνων του. Η Ελλάδα παραχωρεί στα Σκόπια δικαιώματα στην Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη. Και ρωτούμε: 
-Πρώτον, γιατί γίνεται αυτό, όταν ούτε η περίκλειστη Ελβετία, ούτε η περίκλειστη Αυστρία, έχουν αποκτήσει αντίστοιχα δικαιώματα στις παράκτιες γειτονικές τους χώρες; 
-Και δεύτερο, γιατί σπεύδει η Κυβέρνηση να δώσει στα Σκόπια δικαιώματα που δεν τους έχει δώσει ούτε η γειτονική και παράκτια Βουλγαρία, ούτε η επίσης γειτονική και παράκτια Αλβανία;

Πέμπτη μαύρη τρύπα. 
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει και το άρθρο 8. 
-Και τι λέει; 
Να συγκροτηθεί Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία να εξετάσει, όχι μόνον τα βιβλία των γειτόνων μας, αλλά και τα δικά μας, για αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές. Αποδέχεται, δηλαδή η κυβέρνηση την αξίωση των Σκοπιανών να ελεγχθεί και η Ελλάδα για αλυτρωτική προπαγάνδα. Και αυτό δεν είναι απλά αδιανόητο. Είναι ανόητο. Διότι βάζει την ιστορία μας στην κρίση των Σκοπιανών. Και θα το πω όπως το άκουγα από τον Κώστα Καραμανλή: «Η ιστορία δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται». Θα το πω και όπως το ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η παρακαταθήκη της Μακεδονίας είναι ελληνική. Και η παρακαταθήκη αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη».

Μακεδόνισσες και Μακεδόνες συμπατριώτες μου,
Εάν οι Σκοπιανοί διαθέτουν (με τη βούλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) το δικαίωμα, όχι μόνο να αυτοπροσδιορίζονται, αλλά και να λέγονται από τη διεθνή κοινότητα «Μακεδόνες», 
εάν δηλώνεται (ακόμη και από εμάς) ότι έχουν μακεδονική εθνότητα, 
εάν αναγνωρίζεται (με δική μας συγκατάθεση) ότι μιλούν «μακεδονική γλώσσα», 
εάν τα προϊόντα τους εμφανίζονται σαν «μακεδονικά», 
εάν παραδίδουμε ελληνικές μακεδονικές επωνυμίες σε διεθνή επιτροπή, 
εάν βάζουμε τα βιβλία μας στην κρίση τους, 
ένα είναι περισσότερο από βέβαιο: 
Ότι θα υποχωρήσει η σύνθετη ονομασία του κράτους και θα επικρατήσει η ονομασία των κατοίκων του, που θα εμφανίζονται παντού σαν Μακεδόνες.
Ότι δεν θα αντιμετωπιστεί, αλλά θα απελευθερωθεί το τζίνι του αλυτρωτισμού! 
Ότι λύνονται τα προβλήματα για τα Σκόπια, αλλά όχι για την Ελλάδα.
Και αυτό είναι ανεύθυνο, απαράδεκτο, επικίνδυνο.

Κυρίες και κύριοι,
Ο Πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε από την πρώτη στιγμή ότι (με δεδομένες τις δημόσιες αντιρρήσεις του κ. Καμμένου) ο κ. Τσίπρας δεν είχε την απαιτούμενη νομιμοποίηση για την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας. Τονίζαμε επίμονα ότι, γι αυτόν ακριβώς το λόγο, υποχρεούταν, πριν προχωρήσει στην υπογραφή της, να πάει στη Βουλή και να ζητήσει σχετική εξουσιοδότηση. Να κάνει ό,τι έκανε και μετά το έγκλημα του 2015, όταν έριξε τη χώρα στην άκρη του γκρεμού.

Δυστυχώς, δεν δίστασε να περιφρονήσει ακόμη και τις στοιχειώδεις αρχές της Δημοκρατίας. Αγνόησε τη Βουλή και προχώρησε μόνος. Κι ενώ καταθέσαμε πρόταση δυσπιστίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ δεν θέλησαν να σταματήσουν το έγκλημα. Εκείνη τη μέρα, ο ίδιος ο κ. Καμένος έδωσε στον κ. Κοτζιά την πένα για την υπογραφή της συμφωνίας. Μην κλαίγονται, λοιπόν, και μην μεμψιμοιρούν. Το αίτημα του πατροκτόνου για επιείκεια, επειδή έμεινε ορφανός, είναι τόσο γελοίο, όσο και προκλητικό.
Η συνέχεια είναι καλά γνωστή. 
Μόλις μια μέρα αργότερα, παρακολουθήσαμε στις Πρέσπες μια φολκλορική φιέστα, με βαρκούλες και ψάθινα καπέλα. Εκεί ακούσαμε τον κ. Ζάεφ να δηλώνει πως εκπροσωπεί τους ‘’Μακεδόνες’’ και είδαμε τον κ. Τσίπρα να ακούει χασκογελώντας. 
-Ακούσαμε στη συνέχεια τον κ. Καμένο να βεβαιώνει πως ο κ. Ζάεφ δεν θα είναι στην “οικογενειακή φωτογραφία” της συνόδου του ΝΑΤΟ και είδαμε να διαψεύδεται οικτρά. 
-Ακούσαμε τον Νίμιτς να καλεί τους Σκοπιανούς να πουν «ναι» στο δημοψήφισμα, γιατί αύριο θα αλλάξει η κυβέρνηση στην Αθήνα και θα χάσουν όσα κέρδισαν. 
-Ακούσαμε τον κ. Ντιμιτρόφ να τονίζει στο Ευρωκοινοβούλιο ότι αναγνωρίζονται σαν «Μακεδόνες» που μιλούν τη «μακεδονική» γλώσσα. 
-Ακούσαμε τον κ. Ζάεφ να μιλά για «μακεδονικό στρατό». 
Τον ακούσαμε να υπογραμμίζει πως η συμφωνία διαφυλάττει τη «μακεδονική εθνική και πολιτισμική ταυτότητα». 
Τον ακούσαμε να διακηρύσσει πως προχωρά στην ευρωπαϊκή «Μακεδονία».
Τον ακούσαμε πρόσφατα να βεβαιώνει συμπατριώτες του: «Αποδέχτηκαν πως είμαστε Μακεδόνες που μιλούμε τη μακεδονική γλώσσα».
Και ρωτούμε: 
Εκεί στην κυβέρνηση, ακούει κανείς;

Μακεδόνισσες και Μακεδόνες συμπατριώτες μου,
Εμείς - το είπε ξεκάθαρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – δεν πρόκειται να ψηφίσουμε την κύρωση της συμφωνίας αυτής, ούτε ως Αντιπολίτευση, ούτε ως Κυβέρνηση.

Ακούμε βέβαια και τους ΑΝΕΛ να λένε πως θα αντιταχθούν στην ψήφισή της. 
Δεν τους εμπιστευόμαστε. Ακόμη κι αν επρόκειτο, όμως, να διαφωνήσουν την τελευταία στιγμή, ο κ. Τσίπρας έχει- λέει - κι άλλες πατερίτσες. Μην ξεχνούμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει προαναγγείλει, εδώ και καιρό, αποστασία αντιπολιτευόμενων βουλευτών, έτοιμων - όπως είπε - να στηρίξουν τη συμφωνία.

Εάν συμβεί και αυτό, τα Σκόπια (πατώντας σ’ αυτή την απαράδεκτη συμφωνία) θα οριστικοποιήσουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Και, εάν ολοκληρώσουν την ένταξή τους, η Ελλάδα θα χάσει το πιο σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο της.

Γι’ αυτό ακριβώς, οι Έλληνες (και πρώτοι από όλους εμείς οι Μακεδόνες) ζητούμε εκλογές αύριο το πρωί. Πριν ολοκληρωθεί το έγκλημα των Πρεσπών 
και πριν βρει την Πατρίδα μας άλλο κακό. 




.parapolitika.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη