8 Οκτ 2018

Το πλήρες αδιέξοδο στα Σκόπια και ο «εμφύλιος» Ζάεφ-Αντιπολίτευσης φέρνουν πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές

Σε ορμητικό χείμαρρο εξελίξεων έχουν μετατραπεί τα απόνερα του δημοψηφίσματος
στα Σκόπια που απειλεί να παρασύρει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, πόσο μάλλον τη στοιχειώδη ευρυθμία αυτού.

Ο Ζόραν Ζάεφ εμμένει πως το 91,5% των ψηφοφόρων ενέκριναν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα και άρα συναινούν στην τροποποίηση του Συντάγματος.


Στο ίδιο μήκος κύματος, όμως, δεν βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το VMRO-DPMNE υποστηρίζει ότι λόγω της μεγάλης αποχής που σημειώθηκε η συμφωνία έχει ουσιαστικά πεθάνει.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί μία συμβιβαστική λύση -πράγμα πολύ δύσκολο- και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν βρει με άλλους τρόπους τους βουλευτές που του λείπουν για να έχει την αναγκαία πλειοψηφία των 80 εδρών, έχει ξεκαθαρίσει πως θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Ο ίδιος εκτίμησε πως σε μία εβδομάδα το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει και αν προκύψει αδιέξοδο οι εκλογές θα προκηρυχθούν για το τέλος Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, το VMRO-DPMNE ζήτησε το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημερών και τον ορισμό νέου Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα προεδρεύσει εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες που σημειώθηκαν πριν και κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος.

Ο Ζόραν Ζάεφ επιθυμεί να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σε λίγες ημέρες λοιπόν θα ανακοινωθεί αν είναι εφικτή η αλλαγή του Συντάγματος από την παρούσα Βουλή ή αν πάνε στις κάλπες.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιου είδους αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης. Περίπου στις 10 Οκτωβρίου λήγει η διορία για να ανακοινώσω στους πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι έχει διασφαλιστεί η πλειοψηφία που χρειάζεται για τις συνταγματικές αλλαγές».


Να θυμίσουμε ότι για την τροποποίηση του Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή, την οποία η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν διαθέτει. Χρειάζεται τη στήριξη δηλαδή βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει την αναγκαία ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, η Μόσχα άσκησε για δεύτερη φορά σφοδρή κριτική στο ΝΑΤΟ. «Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπερέβη τον ρόλο του ως επικεφαλής ενός στρατιωτικού συνασπισμού. Αν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις, τότε δεν πρέπει να προπαγανδίζουμε υπέρ ή κατά, εάν πρόκειται για το δημοψήφισμα.

Εάν λέμε ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις και σεβόμαστε το δίκαιο, περιλαμβανομένου και του διεθνούς δικαίου, τότε δεν πρέπει, και πολύ περισσότερο για τον αρχηγό ενός στρατιωτικούς συνασπισμού να μιλάει εκ μέρους των Κοινοβουλίων κρατών για εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν. Αυτό είναι κατηγορηματικά ανεπίτρεπτο» δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ο πρωθυπουργός και φίλος μου Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε το δημοψήφισμα»

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αποκάλυψε μάλιστα ότι αντάλλαξε μηνύματα «με τον πρωθυπουργό και φίλο μου Αλέξη Τσίπρα. Χαιρέτισε το δημοψήφισμα και το 90% των θετικών ψήφων και προφανώς περιμένει την συνέχιση της διαδικασίας».

Οι δύο πρωθυπουργοί, ανέφερε, συζήτησαν όλες τις εναλλακτικές και συμφωνούν ότι «όσο το συντομότερο εφαρμοσθεί η Συμφωνία, τόσο το καλύτερο και για τις δύο χώρες, αφού η Συμφωνία καθαυτή έχει πολλά οφέλη».

«Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία, όπως και οι κυβερνήσεις μας, και είμαστε επικεντρωμένοι στην επόμενη φάση που είναι η εφαρμογή της Συμφωνίας στο Κοινοβούλιο» πρόσθεσε.
Εκλογές ζητά ο ηγέτης του VMRO

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι ζήτησε από τον Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ενώ στη συνέχεια να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στην ΠΓΔΜ.

«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή»,ανέφερε ο Μίτσκοσκι σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής.

«Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες. Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία», τόνισε ο ηγέτης του VMRO, όπως μεταδίδει το euronews.

Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, μέσω του δημοψηφίσματος, το μήνυμα των πολιτών προς τον Ζάεφ είναι ότι δεν μπορεί να είναι πλέον πρωθυπουργός και τον κάλεσε να παραιτηθεί άμεσα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ορίζοντα 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι διακομματικές διεργασίες αναστάσεως της γενικής εισαγγελίας από μηδενικής βάσεως με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαλεύκανση των σκανδάλων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη