12 Ιαν 2019

Υπερψηφίστηκε η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια – Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το «μπαλάκι»

Με πλειοψηφία άνω των 80 ψήφων υπερψήφισε η Βουλή των Σκοπίων το σύνολο
των τροπολογιών που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, η Συνταγματική Αναθεώρηση εγκρίθηκε με 81 ψήφους.


Πλέον «ξεκλειδώνει» η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και πλέον είναι θέμα χρόνου να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής των Σκοπίων σχετικά με τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό Νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ και η ανακοίνωση από την κυβέρνηση της γείτονος ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Ακόμα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους βουλευτές του παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών, καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη "Μακεδονία"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του BESA μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση σε σχετική ανακοίνωση σημείωσε ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Πριν από δύο ημέρες, ο Ζόραν Ζάεφ είχε τονίσει πως το αλβανόφωνο BESA αντιδρούσε στη ρύθμιση για τη γλώσσα και την ιθαγένεια με αποτέλεσμα να μη διαθέτει η κυβέρνηση την απαιτούμενη πλειοψηφία.

«Το BESA ζητεί μία φόρμουλα που να μη δίνει την εντύπωση ότι είναι “μακεδόνες” οι αλβανόφωνοι, οι τουρκόφωνοι, οι Σερβόφωνοι, οι βλάχοι και οι Ρομά. Αυτή είναι η ουσία.

Οι τεχνικές πτυχές για την επίλυση του ζητήματος έχουν εξευρεθεί, δεν υπάρχει κανένα δίλημμα ως προς αυτό. Το BESA δεν ζητεί να αλλάξει η ταυτότητα. (…) Εργαζόμαστε για να βρούμε τεχνική φόρμουλα ώστε από τη μία η ιθαγένεια να εκφράζει τον καθένα και από την άλλη, οι εθνοτικές ομάδες που διαβιούν εδώ να μην εμφανίζονται ως “μακεδόνες”», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
Τι αφορούν οι τέσσερις τροπολογίες

Οι τέσσερις τροπολογίες, που ψηφίστηκαν σε μια σύντομη συνεδρίαση, αφορούν στην αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», το προοίμιο τουΣυντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών των Σκοπίων.
«Οι πολίτες έγραψαν ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση, μετά το τέλος της ψηφοφορίας συνεχάρη «όλους τους πολίτες και όλα τα μέλη της Βουλής που ανέλαβαν την ευθύνη, με την οποία η χώρα ανοίγει τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Οι πολίτες της Δημοκρατίας, μέσω των αντιπροσώπων τους στη Βουλή, σήμερα, που αποδέχθηκαν της συνταγματικές αλλαγές, έγραψαν ένα νέο, ιστορικό κεφάλαιο για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η υπερψήφιση των τροπολογιών μαρτυρά «υπευθυνότητα και ισχυρό πατριωτισμό», καθώς φέρνει κοντά δύο στόχους, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Οι βουλευτές, αναφέρει η κυβέρνηση, «ψήφισαν μια συμφωνία που επιτρέπει τη διεθνή ολοκλήρωση και αναγνώριση της χώρας μας ως κυρίαρχου κράτους, με πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας των Μακεδόνων και όλων των Πολιτών».
«Η Μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς»

Παράλληλα, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι η πραγματοποίηση όλων αυτών των στόχων έγινε με προσαρμογή του γεωγραφικού προσδιορισμού.

«Επιπλέον, η Μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς απ' όλους τους συμμάχους. Ο εθνικός μας ύμνος, η σημαία, παραμένουν ίδια και προστατεύονται. Οι πολίτες μας θα είναι Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», προσθέτει η σκοπιανήκυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, η σημερινή ημέρα ανοίγει ένα νέο, λαμπρό κεφάλαιο για όλους τους πολίτες της χώρας και για το μέλλον των παιδιών.
Ζάεφ: «Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα»

«Η Βουλή έχει λάβει μέχρι στιγμής δύσκολες αποφάσεις. Και σήμερα δεν είναι εύκολο», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας στους βουλευτές.

Μάλιστα, ο Ζάεφ εξαπέλυσε επίθεση κατά του VMRO-DPMNE, που απείχε από τη συνεδρίαση και υπεραμύνθηκε της συμφωνίας των Πρεσπών. «Το κόμμα σας ξέρει ότι δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα και ότι δεν μπορούμε χωρίς συμφωνία να διαπραγματευτούμε την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε.
Διαδηλώσεις έξω από τη Βουλή

Κι ενώ οι βουλευτές του VMRO-DPMNE επέλεξαν την αποχή τους από τη συνεδρίαση, έξω από τη Βουλή παρευρέθηκαν μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές, που διαμαρτυρήθηκαν για την αλλαγή του ονόματος και κάνουν λόγο για προδοσία των βουλευτών που ψηφίζουν «υπέρ».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη