12 Φεβ 2019

Στην «πυρά» χιλιάδες Α' Κατοικίες «κόκκινων» οφειλετών: Στα... 120 χιλιάδες ευρώ «κλειδώνει» η συμφωνία Κυβέρνησης-Τραπεζιτών

Παρά τα όσα ακούγονταν και κυρίως διαλαλούσαν αριστερα και δεξιά με στόμφο
κυβερνητικοί παράγοντες περί των 250.000 ευρώ για το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η κυβέρνηση φέρεται να «προσγειώνεται» ανώμαλα στα μισά σχεδόν από όσα ζητούσε, και συνθηκολογεί τελικώς στα 120.000-140.000 ευρώ, δηλαδή σε μια πρόταση που εξ αρχής δέχονταν σιωπηρώς οι τράπεζες και οι θεσμοί.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το μαξιμαλιστικό σενάριο των 250.000 ευρώ εγκαταλείπεται και η συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τις τράπεζες -παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα αρχικώς- έγινε σε καλό κλίμα. Συμφωνία δεν υπήρξε, υπήρξε όμως διάθεση για συμβιβασμούς.


Μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει το διάδοχο σύστημα του «νόμου Κατσέλη» και το πώς θα λειτουργήσει.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο ακόμα και για εκείνην, αλλά κυρίως για τους δανειολήπτες που θα χάσουν την δοκιμασμένη και απλή ως σύστημα «οριζόντια» προστασία που είχαν για μια οκταετία.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει η κυβέρνηση να δείξει πως «τρέχει» να κάνει σε λίγες μέρες όσα δεν έκανε σε τρία χρόνια. Και σήμερα ενδεχομένως ακόμη, επιδιώκεται να υπάρξει νέα σύσκεψη μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και των κ.κ. Δραγασάκη, Φλαμπουράρη και Λιάκο, με τη συμμετοχή πιθανότατα των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη που επιστρέφουν το απόγευμα από τις Βρυξέλλες. Για τις εξελίξεις αυτές φέρεται να προϊδέασε το Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών, κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αν και στην κυβέρνηση δοκίμασαν τις ανοχές και αντοχές των δανειστών με την μαξιμαλιστική πρόταση για όριο προστασίας α΄κατοικίας στα 250.000 ευρώ για όλους (και όχι 150.000-250.000 ευρώ κλιμακωτά όπως έλεγε), την «φόρα» τους την έκοψαν το Eurogroup και οι προειδοποιήσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ότι η Αθήνα θα χάσει το 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών (ANFA’s και SMP’s) εάν η έκθεση των θεσμών είναι αρνητική.

Με πολλές δεσμεύσεις να έχουν μείνει πίσω και για να μη «θυσιάσει» το αφήγημα της επιστροφής στις αγορές αλλά και τη ρύθμιη των 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία (για την οποία ακόμη δεν έχει λάβει την έγκριση των δανειστών) η κυβέρνηση δείχνει να συνθηκολόγησε στο μέτωπο των «κόκκινων δανείων».


Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το μαξιμαλιστικό σενάριο εγκαταλείπεται και η συζήτηση χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου με τις τράπεζες - παρουσία και του Αλέξη Τσίπρα αρχικώς- έγινε σε καλό κλίμα. Συμφωνία δεν υπήρξε, υπήρξε όμως διάθεση για συμβιβασμούς.

Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να υπέρξουν αποφάσεις ή, τουλάχιστον, μεγάλη πρόοδος, καθώς και η αίσθηση που απεκόμισαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών είναι πως ο πρωθυπουργός θέλει να τελειώνει το θέμα και δεν επιθυμεί ρήξη με την ΕΚΤ.

Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες πληροφορίες, όπως τις κωδικοποιεί το Πρώτο Θέμα, η κυβέρνηση θα προτείνει τώρα:

1. Όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην περιοχή των 100.000-120.000 ευρώ και όριο εισοδήματος στην περιοχή των 20.000 ευρώ

2. Δυνατότητα επιδότησης της μηνιαίας δόσης του δανείου από το κράτος, με βάση περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Η επιδότηση μπορεί να φθάνει το 33% της μηνιαίας δόσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα τηρεί τη ρύθμιση. Εάν καθυστερήσει την πληρωμή τριών δόσεων, η επιδότηση θα χάνεται.

3. Δυνατότητα υπαγωγής όσων δεν καλύπτονται σήμερα από τον νόμο Κατσέλη, όπως οι έμποροι. Επίσης, θα μπορούν να προστατευθούν και επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια με υποθηκευμένη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη. Η πρόταση αυτή παραμένει παρά το ότι δεν βρίσκει σύμφωνους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ έντονες αντιρρήσεις εκφράζουν και οι τράπεζες.

4. «Κούρεμα» του δανείου από τις τράπεζες. Εξετάζεται είτε «κούρεμα» της μηνιαίας δόσης είτε «κούρεμα» της υπολειπόμενης οφειλής, εφόσον το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου ξεπερνά την αξία του ακινήτου κατά 1,2 φορές.

5. Επιμήκυνση της οφειλής μέχρι και κατά 20-25 χρόνια, εφόσον δεν ξεπερνιέται κάποιο όριο ηλικίας του δανειολήπτη (πιθανώς τα 80 έτη).

6. Μείωση επιτοκίου.

7. Επανεξέταση της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας ανά 2-3 έτη, ώστε να μη συνεχιστεί η στήριξη δανειοληπτών που έχουν ορθοποδήσει οικονομικά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη