11 Φεβ 2019

Οι τράπεζες «στέλνουν» τον νέο νόμο Κατσέλη στους Θεσμούς – Κρίσιμο ραντεβού στο Μαξίμου

Η κυβέρνηση επιδιώκει να λάβει το «πράσινο» των τραπεζών για τις αλλαγές στον
νόμο Κατσέλη, προτού στείλει το προσχέδιο για έγκριση στους θεσμούς.

Κρίσιμο ραντεβού στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συγκεράσουν τις σημαντικές διαφορές που τους χωρίζουν, αναφορικά με τις αλλαγές και τις προϋποθέσεις υπαγωγής των ενδιαφερόμενων δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη, θα έχουν σήμερα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και οι διοικήσεις των τραπεζών.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν τόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όσο και οι διευθύνοντες συμβούλους των συστημικών τραπεζών, με στόχο να επιτεχυθεί συμβιβασμός και έως τα τα τέλη της εβδομάδας το προσχέδιο του νέου νόμου να έχει σταλεί για έγκριση στους θεσμούς.

Εφόσον εγκριθεί και δεν ανακληθεί για διορθώσεις, θα εισαχθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή ώστε ο νέος νόμος να ισχύσει από 1/3/2019 αντικαθιστώντας το νόμο Κατσέλη.

Την ίδια ώρα, το διάδοχο νομοθετικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη το οποίο θα αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας για χιλιάδες ευάλωτους δανειολήπτες, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες διακινδυνεύοντας έτσι να βγει η κατοικία τους σε πλειστηριασμό, αναμένεται να επιφέρει τουλάχιστον πέντε σημαντικές ανατροπές.

Οι ανατροπές που φέρνει το διάδοχο νομοθετικό πλαίσιο του νόμου Κατσέλη

Με το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση φιλοδοξεί, παρά τις σοβαρές ενστάσεις θεσμών και τραπεζιτών, να προσφέρει απλόχερα «ομπρέλα προστασίας» σε ευάλωτους, και όχι μόνο, δανειολήπτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.



Ωστόσο, από την πλευρά τους θεσμοί και τραπεζίτες μιλούν για ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις που τίθενται με την σχεδιαζόμενη ρύθμιση από πλευράς Κυβέρνησης με αποτέλεσμα να εντάσσονται στο νέο πλαίσιο προστασίας και χιλιάδες δανειολήπτες που λογίζονται ως κοινοί μπαταχτσήδες. Οι πέντε σημαντικότερες ανατροπές που φέρνει το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη είναι οι εξής..

1) Το νέο σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας θα είναι εξωδικαστικό. Οι ενδιαφερόμενοι για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα υποβάλλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί από την ειδική γραμματεία ιδιωτικού χρέους στον ιστότοπο που διατηρεί του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μαζί με την αίτηση οι ενδιαφερόμενοι δανειολήπτες θα δηλώνουν τα εισοδήματά τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία που θα τους ζητούνται. Με αυτοματοποιημένη διαδικασία η τράπεζα θα τους προσφέρει την ανάλογη ρύθμιση αποπληρωμής του δανείου τους (προοδευτικό "κούρεμα" δανείου ,επιμήκυνση αποπληρωμής, νέο επιτόκιο κ.λ.π.). Εφόσον την αποδεχτούν η όλη διαδικασία προχωρεί. Άλλως θα έχουν τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια.

2) Το δημόσιο θα επιδοτεί κατά το 1/3 τις δόσεις δανείων των ευάλωτων δανειοληπτών που θα προκύπτουν με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, που μάλιστα θα επανεξετάζονται ανά διετία.

3) Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη και δεν έχει ακόμη εκδικαστεί η υπόθεσή τους. Απαραίτητη προϋπόθεση να ανακαλέσουν την αίτησή τους και να πληρούν τα κριτήρια της νέας ρύθμισης.

4) Όριο προστασίας για την πρώτη κατοικία θεσπίζονται για τον άγαμο τα 150.000 ευρώ(εμπορική αξία ) μέχρι 250.000 ευρώ για πολυμελή οικογένεια. Αντιθέτως θεσμοί και τραπεζίτες ζητούν τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας να κυμαίνονται από 75.000-120.000 ευρώ( αντικειμενική αξία).

5) Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν και δανειολήπτες επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων που υποθήκευσαν την πρώτη τους κατοικία προκειμένου να λάβουν το δάνειο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη