19 Μαρ 2019

Ζάχαρης: Φωτογραφίες παιδιών χρησιμοποιεί στην προεκλογική εκστρατεία ο Δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών



Την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ζήτησε ο περιφερειακός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Νεάπολης -Συκεών μετά την δημοσιοποίηση από τον Δήμο φωτογραφιών στις οποίες απεικονίζονται ευκρινώς πρόσωπα μαθητών σε εκδηλώσεις του Δήμου.
Σύμφωνα με τον κ.Ζάχαρη, οι φωτογραφίες συνόδευαν δελτίο τύπου στο οποίο αναφερόταν ότι «οι μαθητές επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη».

Η ανακοίνωση του κ.Ζάχαρη είχε ως εξής:

Σε κατάφωρη παραβίαση των κανόνων ασφαλείας, αναφορικά με τη δημοσίευση φωτογραφιών παιδιών και του ευρωπαϊκού κανονισμού GDPR για τα προσωπικά δεδομένα προέβη ο Δήμος Νεάπολης  -Συκεών, καθώς σε δελτίο Τύπου, το οποίο απέστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την Παρασκευή 15 Μαρτίου, στις 15:47, συμπεριέλαβε συνημμένες φωτογραφίες, στις οποίες απεικονίζονται μαθητές, που παρακολουθούσαν θεατρική παράσταση και εκτίθενται τα πρόσωπά τους.

Το δελτίο Τύπου είχε τίτλο «ο δήμος ανοίγει τους ορίζοντες των μαθητών…» και περιείχε τρεις φωτογραφίες στις οποίες φαίνονται ευκρινώς πρόσωπα μαθητών από κοντινή απόσταση. Μάλιστα το δελτίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Νεάπολης -Συκεών.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν.2472/1997, η «δημοσίευση φωτογραφιών επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του», όμως ειδικά σε ό,τι αφορά μαθητές, το Υπουργείο Παιδείας στην εγκύκλιο που εκδίδει κάθε χρόνο -τελευταία φορά στις 22 Ιουνίου 2018, (Φ.25/103373.Δ1)- αποθαρρύνει τη δημοσίευση φωτογραφιών ακόμη και «στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων», καθώς όπως λέει, «θα πρέπει να αποφεύγεται η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο με μαθητές στους δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων».

Θέτει μάλιστα ως αυστηρή προϋπόθεση ακόμη και για τους «δικτυακούς τόπους των σχολικών μονάδων», την συγκατάθεση των γονέων -κηδεμόνων, καθώς όπως αναφέρει «η επεξεργασία και κατά συνέπεια η ανάρτηση, η αποθήκευση σε ψηφιακά μέσα (πχ αναμνηστικού τύπου φωτογραφίες, βίντεο και δραστηριότητες της σχολικής ζωής) δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επιτρέπεται μόνο όταν το υποκείμενο των δεδομένων (οι κηδεμόνες των μαθητών-μαθητριών) έχει δώσει τη συγκατάθεση του», αναφέρει.

Η συγκατάθεση προϋποθέτει συμπλήρωση ειδικού εντύπου και δεν προβλέπει καμία διαδικασία για να επιτραπεί η δημοσίευση σε άλλα μέσα ενημέρωσης, έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά. Πολύ, δε, περισσότερο τη διακίνηση φωτογραφιών με δελτία Τύπου προς δημοσίευση.

Διότι, όπως έχει προειδοποιήσει ο στρατηγός της ΕΛΑΣ, ε.α. και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαδικτυακής Ασφάλειας (CSIi), Μανώλης Σφακιανάκης«οι φωτογραφίες που απεικονίζουν παιδιά, ακόμη και στις καθημερινές τους δραστηριότητες, πολύ συχνά καταλήγουν σε sites παιδοφίλων».

Όλα αυτά για τον κ.Δανιηλίδη είναι ψιλά γράμματα. Στο συγκεκριμένο δελτίο Τύπου τον ενδιέφερε να γράψει ότι «την πρεμιέρα του έργου, που ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή της ΕΜΣ, παρακολούθησαν 525 μαθητές από τα 1ο, 2ο και 3ο Γυμνάσια Νεάπολης, οι οποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα, ενώ προηγουμένως επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη».

Για να το γράψει αυτό, αδιαφόρησε για τους κινδύνους που ενέχει για τους μαθητές η δημοσίευση φωτογραφιών τους στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης.

Κατανοούμε το άγχος για όλα όσα δεν του πηγαίνουν καλά στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν αποτελεί άλλοθι για καμία παρανομία!

Τα παιδιά πρέπει να μείνουν έξω από την αγχώδη προεκλογική απληστία του κ.Δανιηλιδη!

Οι φωτογραφίες πρέπει να κατέβουν αμέσως από το ιστότοπο του Δήμου! Δε διορθώνεται το κακό, αλλά είναι μία έμπρακτη αναγνώριση λάθους! Μία συγγνώμη στους γονείς και μία δέσμευση ότι δεν θα επαναληφθεί

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών δεδομένων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν μπορούν να μείνουν αδιάφορες!

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη