19 Μαΐ 2019

«Μαγειρεύουν» τα σχολικά βιβλία της ιστορίας Έλληνες και Σκοπιανοί

Tην άμεση απάλειψη από τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας Ελλάδος και Σκοπίων όλων των αλυτρωτικών και αναθεωρητικών αναφορών, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς στο κοινό ανακοινωθέν τους, αποφάσισαν οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών, οι οποίοι συναντήθηκαν για το σκοπό αυτό στην Οχρίδα.

Πρόκειται για την 4η Συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα που συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 8, παράγραφος 5, της «Συμφωνίας των Πρεσπών» και πραγματοποιήθηκε στην πόλη Οχρίδα της γειτονικής μας χώρας, το διάστημα 17 και 18 Μαΐου 2019.


Συμφώνως με το Ελληνικό ΥΠΕΞ το κοινό ανακοινωθέν που συνετάγη από τις δύο πλευρές, αναφέρει τα εξής:

«Οι δύο Αντιπροσωπείες, σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα, εξέτασαν συνολικά και εις βάθος τα προγράμματα διδασκαλίας Ιστορίας, τα σχολικά εγχειρίδια και το επικουρικό διδακτικό υλικό που χρησιμοποιείται στις δύο χώρες. Στο προαναφερθέν υλικό θα πρέπει να απαλειφθούν άμεσα οι αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές.

Με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε εναρμόνιση με τις σχετικές αρχές και στόχους της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, υιοθετήθηκε μεθοδολογία, η οποία περιγράφεται στα συμφωνημένα πρακτικά, για την αναθεώρηση των σχολικών προγραμμάτων και εγχειριδίων.

Αμφότερες Αντιπροσωπείες συμφώνησαν να ενθαρρύνουν την συμπερίληψη περισσότερων θεματικών πολιτισμού και τέχνης στην εκπαίδευση, για τη δημιουργία θετικότερης εικόνας της έτερης πλευράς.

Συμφωνήθηκε το χρονικό πλαίσιο για την εφαρμογή του πορίσματος της ΜΔΕΕ και την υποβολή των συναφών προτάσεων προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη