24 Μαΐ 2019

Ο κύβος ερρίφθη για τον νικητή των εκλογών: Η διαφορά κρίνει τις Εθνικές κάλπες, τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τι λένε οι δημοσκόποι

Λίγες πλέον ώρες πριν ανοίξουν οι πρώτες κρίσιμες κάλπες και όπως δείχνουν ξεκάθαρα όλες οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων
ημερών η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτο κόμμα.

Αυτό που ουσιαστικά «παίζεται» και για το οποίο όλοι αναρωτιούνται είναι η διαφορά του νικητή με το κυβερνών κόμμα, καθώς είναι εκείνη που θα κρίνει και το χρόνο των εθνικών εκλογών και τις αποφάσεις που θα πάρει ο Αλέξης Τσίπρας.


Θα προχωρήσει σε πρόωρες κάλπες στα τέλη Ιουνίου ή θα πάει με βάση το πρόγγραμμα που έχει στηρίξει εδώ και καιρό, δηλαδή στα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου;

Οπως λένε άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους δημοσκοπήσεις, κρυφές και φανερές, αυτό που φαίνεται να παγιώνεται είναι μια διαφορά της Νέας Δημοκρατίας πάνω από 5 μονάδες,παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει κι έρευνες που δείχνουν τη διαφορά να περιορίζεται στις 3,5 μονάδες.


Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία των κομμάτων θεωρούν δεδομένο ότι υπάρχει νικητής των ευρωεκλογών, «ακόμη και με μια ψήφο διαφορά», όπως έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει παγιωθεί δηλαδή και στο κυβερνών κόμμα η πεποίθηση ότι η ΝΔ θα είναι η κερδισμένη της προσεχούς Κυριακής, όμως, αυτό που σκέφτονται στην Κουμουνδούρου είναι αφενός η διαφορά μεταξύ τους και αφετέρου να μην πάρει η ΝΔ πάνω από 30%.

Αυτό που θέλουν όσο τίποτε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να κλείσει η ψαλίδα κάτω από τις 3 μονάδες, να μην «γράψει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον αριθμό 3 και να αναδειχθεί την Κυριακή ότι η ΝΔ δεν έχει «ρεύμα», ότι δηλαδή οι πολίτες συνεχίζουν να εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει ο πρωθυπουργός να διαχειριστεί την ήττα του, την πρώτη του άλλωστε από τότε που ανέβηκε στην εξουσία.


Διαφορά της τάξης των επτά μονάδων, ένα ποσοστό που ενδεχομένως να δείχνει ότι δεν μπορεί να κλείσει η ψαλίδα με τον τρόπο που θα επιθυμούσε το κυβερνών κόμμα, έβγαλε και η έρευνα της Pulse.

Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα «την Κυριακή, στις ευρωεκλογές, τι θα ψηφίσετε;», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 31% των ψήφων ο ΣΥΡΙΖΑ 24%, ενώ τρίτο κόμμα έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%.

Έπονται Χρυσή Αυγή (6,5%) και ΚΚΕ (5,5%), ενώ δεν βγάζουν ευρωβουλευτή βάσει των συγκεκριμένων ευρημάτων, το Ποτάμι (1,7%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,4%) και Ένωση Κεντρώων (1,9%%).

Από τα λοιπά κόμματα, ποσοστό 2,1% συγκεντρώνει η Ελληνική Λύση, 1,6% το Μέρα 25,1,4% η Λαϊκή Ενότητα, 1,3% η Πλεύση Ελευθερίας και 1,1 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.



Την ίδια στιγμή, προβάδισμα 7,8 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές καταγράφει δημοσκόπηση της Innovation Metrisis Poll για τα «Παραπολιτικά».

Ειδικότερα, στο κρίσιμο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 30,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,3% και ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 8,1%, η Χρυσή Αυγή με 6,8%, το ΚΚΕ με 6,6%, η Ελληνική Λύση με 2,4%, η Ενωση Κεντρώων με 2,3%, το Ποτάμι με 1,7%, ηΠλεύση Ελευθερίας 1,4%, η Δημιουργία Ξανά με 1,1%, η Λαϊκή Ενότητα με 1,1% και η ΜέΡΑ25 με 1%.


Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,1%, Λευκό, άκυρο, αποχή το 2,6%, ενώ οι αναποφάσιστοι φθάνουν στο 10,4%.



Οι δημοσκόποι τονίζουν ότι και τα δύο κόμματα τις τελευταίες ημέρες έχουν «ταβανιάσει», δηλαδή δεν δείχνουν να υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα ανατροπής των μέχρι στιγμής δεδομένων.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεφύγει από ένα ποσοστό μεταξύ 22% – 24%, ούτε η ΝΔ μπορεί να ξεφύγει πάνω από 28% – 30%, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ανατροπές λίγα 24ωρα πριν από τις κάλπες.

Οχι ως προς τον νικητή αλλά ως προς το αποτέλεσμα που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες παροχές με αύξηση 10% της κατώτατης σύνταξης και ίσως επαναφορά του ΕΚΑΣ.

Δείχνει ότι στο Μαξίμου επιζητούν πάση θυσία το λαγό από το καπέλο που θα φέρει περισσότερους συνταξιούχους (αλλά και νέους) στον ΣΥΡΙΖΑ και θα αυξήσει την συσπείρωση.

Επίσης, με 60% συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν δεδομένο στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορούν να φτάσουν το 75% και να μειώσουν σημαντικά τη διαφορά.

Η Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου ίσως να μην αρκεί για να πετύχει ο Τσίπρας αυτό που επιθυμεί.

Αλλά τάζοντας όλο και περισσότερα, αδιαφορώντας για το δημοσιονομικό κόστος και για την απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας, ενδεχομένως να μπορέσει να κλείσει την ψαλίδα και να ανακόψει το ρεύμα της ΝΔ προς την εξουσία, όποτε κι αν γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Την Κυριακή θα έχουμε αλλαγή του εκλογικού σκηνικού, όμως, κανείς δεν ξέρει αν θα έχουμε πλήρη ανατροπή ή θα υπάρξουν κι άλλες εκπλήξεις.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη