24 Ιουν 2019

Με διχαστική ρητορική, συκοφαντίες και ολίγη από… Ανδρέα, ο απελπισμένος Τσίπρας παίζει το τελευταίο του χαρτί

Δεκαπέντε σχεδόν ημέρα πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί μία
ύστατη αντεπίθεση για να περιορίσει τη διαφορά από τη ΝΔ, ει δυνατόν και να αποτρέψει την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά με πραγματικό στόχο να συγκρατήσει τις δυνάμεις του και να κυριαρχήσει για την ηγεμονία στο χώρο της κεντροαριστεράς.

Με τις εκλογές σε μικρό χρονικό διάστημα και την προεκλογική εκστρατεία να έχει ξεδιπλωθεί αρκετά ώστε οι ψηφοφόροι να έχουν σχηματίσει εικόνα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεγάλα περιθώρια να τροποποιήσει το βασικό του αφήγημα ώστε να έχει σημαντικά εκλογικά ανοίγματα.


Αυτό εξηγεί ως έσχατη καταφυγή τη «στρατηγική του φόβου» ως προς τους κινδύνουςαπό μια κυβέρνηση της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προκειμένου δε να συσπειρώσει την εκλογική του βάση αρχίζει και πάλι να μιλά για τη δυνατότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας στην τακτική της τεχνητής αισιοδοξίας.


«Κάποιοι έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά κάνουν λάθος» είπε χθες βράδυ από τη Φλώρινα.

Όπως έδειξαν οι προεκλογικές εμφανίσεις του το σαββατοκύριακο, ο κ. Τσίπρας θα επιμείνει στις εσχατολογικές του προειδοποιήσεις και προβλέψεις για την πιθανή πλέον άνοδο του κ. Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση της χώρας, θα συνεχίσει επίσης τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του, καταλογίζοντάς του ότι δεν δέχεται τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί του, ενώ προσπαθεί να πιέσει αφενός μεν το ΚΙΝΑΛ, αφετέρου δε τον Γιάνη Βαρουφάκη, που θα μπορούσαν να του κόψουν ψήφους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας θυμήθηκε ξαφνικά την επέτειο από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου (23/6/1996) και έκανε ένα τουίτ ύμνο στον ιστορικό ηγέτη του ΠΑΣΟΚ εξοργίζοντας τους εναπομείναντες στο διάδοχο σχήμα του Κινήματος, το ΚΙΝΑΛ.


Όλα αυτά μάλιστα την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες που τον φέρουν αποφασισμένο να ανασυγκροτήσει το κόμμα του και στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει ένα νέο σχήμα σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης – σε συνεργασία και με τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ.

Η ανάρτηση πάντως του Αλέξη Τσίπρα ήταν αρκετή, για να «πάρει φωτιά» η Φώφη Γεννηματά, που δικαίως βλέπει άλλη μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να υποκλέψει τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ.

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για «κρεσέντο υποκρισίας» και θύμισε ακόμα και το «βρώμικο 89», αφού το Κίνημα Αλλαγής ακριβώς στους ίδιους «αντιδεξιούς» ψηφοφόρους απευθύνεται, για να μπορέσει να διατηρήσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό στις εκλογές και να αποφύγει το σκληρό πρέσινγκ του νέου δικομματισμού.

Όσο για τη ΜέΡΑ25, ο κ. Τσίπρας θεωρεί «συστημική επιλογή» τον κ. Βαρουφάκη, στον οποίο καταλογίζει ότι έχει στόχο να ανακόψει και να ανατρέψει τελικά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου!

Στο κυρίως μέτωπο, αυτό με τη ΝΔ, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει το σχέδιο, που θα μπορούσε να το πει κανείς… «Αποκάλυψη», υπό την έννοια ότι προειδοποιεί πως έρχονται εφιαλτικές ημέρες με τον κ. Μητσοτάκη στην εξουσία.

«Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι ένας Αρμαγεδώνας» είπε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ «όχι μόνο φοροελαφρύνσεις δεν θα κάνει, αλλά θα φέρει απολύσεις, περικοπές επιδομάτων, διάλυση του κοινωνικού κράτους, θα επαναφέρει πολιτικές της κυβέρνησης Σαμαρά».

Ο πρωθυπουργός αμφισβήτησε και χαρακτήρισε παράλογο τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι με ένα «κύμα μεταρρυθμίσεων» θα δελεάσει τους εταίρους για να αποδεχθούν τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το έχει πετύχει αυτό, δηλαδή μείωση κατά μία μονάδα, βάζοντας στην άκρη το ποσό των 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τόνισε και πρόσθεσε: «Η ΝΔ λέει «καλύτερες δουλειές» αλλά εννοεί δουλειές χωρίς δικαιώματα & αξιοπρεπή μισθό. Θεωρεί ξεπερασμένο το 8ωρο και το 5νθημερο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις «ιδεοληψία». Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πουλήσει κάτι που ίσχυε έναν αιώνα πριν, ως καινοτομία».

Πάντως στο κυβερνών κόμμα εμφανίζονται μερικώς ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι στα τελευταία γκάλοπ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να σταθεροποιείται λίγο έως αρκετά πάνω από το ποσοστό που έλαβε στις ευρωεκλογές, όπερ σημαίνει ότι αποφεύγει σε αυτή τουλάχιστον τη φάση την κατάρρευση, που πολλοί φοβούνταν το βράδυ της 26ης Μαΐου.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη