12 Ιουλ 2019

Απόλυτη προτεραιότητα Μητσοτάκη η ελάφρυνση της Μεσαίας Τάξης: Τι αλλάζει σε φόρους, ΕΝΦΙΑ, 120 δόσεις και ΦΠΑ (λίστα)

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο Μητσοτάκη για να πάρουν ανάσα νοικοκυριά
και επιχειρήσεις, καθώς απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η άμεση ελάφρυνση της Μεσαίας Τάξης.

Φόροι μειώνονται, οι 120 δόσεις αλλάζουν, το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης μειώνονται ή καταργούνται.


Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένται να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή έως τις 10 Αυγούστου.

Ο φάκελος που παρέλαβε χθες στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Χρήστος Σταϊκούρας αναδεικνύει τις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος για τη φορολογία υφυπουργός Απόστολος Βεσυρόπουλος έχει ήδη έτοιμες βασικές διατάξεις.

Αυτό που επιδιώκει η νέα κυβέρνηση είναι η τόνωση της μεσαίας τάξης, η οποία τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων πλήρωσε τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, για κάθε 10 ευρώ φόρο εισοδήματος που εισπράττει η χώρα τα 5 ευρώ προέρχονται από το 5% των φορολογουμένων και τα υπόλοιπα 5 από το 95% του συνόλου των φορολογουμένων.

Από την επεξεργασία των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων του περυσινού έτους προκύπτει ότι την προηγούμενη χρονιά 437.158 φορολογούμενοι, οι οποίοι αποτελούν το 4,9% του συνόλου, δήλωσαν εισοδήματα ύψους 18,31 δισ. ευρώ ή το 22,77% του συνόλου ευρώ και πλήρωσαν 4,1 δισ. ευρώ ή διαφορετικά το 49,39% του συνολικού φόρου.

Οι παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας στοχεύουν στην ελάφρυνση φορολογουμένων και νοικοκυριών, καθώς και στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, στις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι:

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% τα έτη 2020 και 2021. To κόστος υπολογίζεται στα 859 εκατ. ευρώ

• Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%. Το κόστος προσεγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.

• Μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5% το 2020. Tο κόστος υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ.

• Εκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

• Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας) για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

• Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

• Καθιέρωση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ χωρίς μείωση του αφορολογήτου και δημιουργία νέας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο ανώτατο φορολογικό συντελεστή. Το αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 για κάθε παιδί.

• Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

• Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

• Βελτίωση της ειδικής ρύθμισης των 120 δόσεων για όσους χρωστούν μέχρι 3.000 ευρώ στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και εισαγωγή πλαισίου για ευνοϊκή μεταχείριση των συνεπών φορολογουμένων και δανειοληπτών.

• Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από 13% σε 11% και από 24% σε 22% εντός της τετραετίας. Σημειώνεται ότι η μείωση του ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα υπολογίζεται ότι κοστίζει 900 εκατ. ευρώ.

• Σταδιακή καθιέρωση υποχρεωτικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης μεταξύ των επιχειρήσεων.

• Υιοθέτηση συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης των διακινούμενων φορτίων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη