18 Ιουλ 2019

Γιατί έγινε η πρώτη κατά ριπάς επίθεση Μαρινάκη στη κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η πρώτη κατά ριπάς επίθεση του μηντιακού ομίλου Μαρινάκη στη κυβέρνηση Μητσοτάκη
είναι γεγονός. Ερχεται με αφορμή την τοποθέτησε στη θέση του γενικού γραμματέα ...

Δημόσιας Τάξης του οξυδερκούς Κωνσταντίνου Τσουβάλα. Του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας που το καλοκαίρι του 2018 διαχειρίστηκε τα δραματικά γεγονότα στο Μάτι.

Η δικαίωση Τσουβάλα από τη ΝΔ δικαιώνει ταυτόχρονα τους χειρισμούς του Σύριζα, τη Ρένα Δούρου και πάει λέγοντας ενώ αφήνει στο κενό τις προσφυγές των συγγενών των νεκρών κατά των οργάνων του κράτους.
Το Κουρδιστό Πορτοκάλι εκτιμά πως η πίεση που θ ασκηθεί στις προσεχείς ώρες θα αναγκάσει τον Τσουβάλα να παραιτηθεί.
Γράφει στο Βήμα ο Βασίλης Κανέλλης>
Ας θυμηθούν στη ΝΔ τι έλεγαν τότε
Οταν ο Τσουβάλας ήταν περήφανος για την ΕΛ.ΑΣ που έβλεπε το Μάτι να καίγεται
Ως αρχηγός όφειλε να αναλάβει την ευθύνη για τα τραγικά λάθη της Αστυνομίας, δεν το έκανε. Δεν παραιτήθηκε από την πρώτη ημέρα και πήρε την απόφαση να λάβει μέρος στο σόου της ντροπής που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγο μετά ο κ. Τσουβάλας, που τα έβλεπε όλα καλά και ότι στο Μάτι έγιναν όλα τέλεια, καρατομήθηκε μαζί με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής. Στη θέση του, όπως θυμόμαστε, πήγε ο «κομματάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρικόπουλος, ο οποίος έπαιρνε μέρος στις συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος. Και ο οποίος μόλις πριν από λίγα 24ωρα εκδιώχθηκε από τον νέο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Μία εβδομάδα πριν από την επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι και 10 ημέρες πριν από την ντροπιαστική εκείνη συνέντευξη τύπου που είχε διοργανώσει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μαζί με τον Νίκο Τόσκα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έκανε το αδιανόητο.

Τοποθέτησε στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα. Τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας που το καλοκαίρι του 2018 διαχειρίστηκε τα δραματικά γεγονότα στο Μάτι. Ως αρχηγός όφειλε να αναλάβει την ευθύνη για τα τραγικά λάθη της Αστυνομίας, δεν το έκανε. Δεν παραιτήθηκε από την πρώτη ημέρα και πήρε την απόφαση να λάβει μέρος στο σόου της ντροπής που έστησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Λίγο μετά ο κ. Τσουβάλας, που τα έβλεπε όλα καλά και ότι στο Μάτι έγιναν όλα τέλεια, καρατομήθηκε μαζί με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής. Στη θέση του, όπως θυμόμαστε, πήγε ο «κομματάρχης» του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρικόπουλος, ο οποίος έπαιρνε μέρος στις συγκεντρώσεις του κυβερνώντος κόμματος. Και ο οποίος μόλις πριν από λίγα 24ωρα εκδιώχθηκε από τον νέο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.
Ο κ. Τσουβάλας, ο οποίος πέρασε στην αποστρατεία από το καλοκαίρι του 2018 τελικώς επελέγη να επιστρέψει σε πολιτική θέση, αυτή του γενικού γραμματέα.

Όμως, αν μη τι άλλο στη Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να έχουν το σχετικό τακτ, το στοιχειώδες μυαλό να μην τον τοποθετήσουν στη θέση αυτή. Κι όμως, ξέχασαν τι έλεγαν πριν από ένα χρόνο για τα τραγικά λάθη της Αστυνομίας που οδήγησε εκατοντάδες πολίτες στους στενούς δρόμους του Ματιού και κάηκαν ζωντανοί.
Τι έλεγε τότε η ΝΔ: με ανακοίνωσή της: «Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση, – με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας – προκαλεί μόνον οργή. Aνίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ».
Για το λόγο αυτό και υπό το βάρος της τραγωδίας ο Τσίπρας αποφάσισε τότε να τον διώξει. Θέλετε τον «θυσίασε» ως «Ιφιγένεια» για να σωθεί ο ίδιος, οι υπουργοί του και η Ρένα Δούρου;
Θέλετε γιατί όντως πίστευε ότι η επικοινωνιακή τακτική που ακολουθήθηκε ήταν τραγική και δεν μπορεί οι αρχηγοί της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής να λένε ότι όλα έγιναν καλά στο Μάτι;
Θέλετε γιατί υπήρχε ασφυκτική πίεση να γίνουν αλλαγές μετά από ένα τέτοιο γεγονός; Εστω και με χρονοκαθυστέρηση ο κ. Τσίπρας τότε έδιωξε τον Τσουβάλα, αλλά τον έδιωξε γιατί κάποιος έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες.
Τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι κάνει; Τον επιβραβεύει; Τον αποκαθιστά γιατί ο Τσίπρας τον έδιωξε;

Ή μήπως χάθηκαν οι άξιοι αξιωματικοί, εν ενεργεία ή απόστρατοι να αναλάβουν τη γραμματεία του Δημόσιας Τάξης;
Ας θυμηθούμε, λοιπόν, τι είχε πει ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που είχε δοθεί για το Μάτι. Κι ας θυμηθούμε την ειρωνεία του Τζανακόπουλου, την προσπάθεια του Παππά να στήσει τη θεωρία του εμπρησμού καθώς και τους δύο αρχηγούς να λένε ότι δεν έκαναν λάθος.
Ας θυμηθούμε, μία εβδομάδα πριν από την πρώτη επέτειο για το θάνατο των 102 νεκρών, πόσο σεβασμό έχει και αυτή η κυβέρνηση στα θύματα και τους συγγενείς τους. Αν πήγαιναν μια βόλτα στο Μάτι (πράγμα που έκανε το in.gr την Τρίτη) και κατέγραφαν την πίκρα του κόσμου και ένα ατέλειωτο «γιατί» ίσως ποτέ να μην τοποθετούσαν τον Τσουβάλα στη θέση αυτή.
Όχι γιατί μπορεί να μην είναι ικανός. Αλλά γιατί στην τραγωδία δεν ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογούσε. Καρατομήθηκε, δεν παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας. Δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη του μπάχαλου που παρουσίασε η Αστυνομία εκείνη τις δραματικές ώρες. Δεν πήρε στην πλάτη του την ευθύνη για τις εντολές που δόθηκαν ώστε να μετατραπεί το Μάτι σε παγίδα θανάτου για τα αυτοκίνητα που έρχονταν από τη Ραφήνα ή έφευγαν από τη Νέα Μάκρη.
Ούτε απολογήθηκε ποτέ για τους χαλασμένους ασυρμάτους, για την ασυνεννοησία, για τους «γαλονάδες» που βρέθηκαν στο πεδίο της μάχης και τα έκαναν θάλασσα. Οι σωστοί αξιωματικοί, οι υπεύθυνοι στρατηγοί παραιτούνται, δεν περιμένουν να τους… παραιτήσουν.
Κι εν πάση περιπτώσει, λίγος σεβασμός στους νεκρούς και τους χιλιάδες κατοίκους του Ματιού που κλαίνε ένα χρόνο μετά, δεν βλάπτει. Στο Μέγαρο Μαξίμου άραγε το έχουν καταλάβει αυτό; Μία εβδομάδα από την ανάληψη της εξουσίας και κάνουν τέτοιες επιλογές. Ο… αλάθητος αρχηγός να αποκαθίσταται;
Ο Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος θα γράψει στο in.gr >

Ωρες-ώρες δεν μπορώ να τους καταλάβω τους νεοδημοκράτες.
Βρέθηκαν στην εξουσία επειδή την έχασε ο Τσίπρας.
Και ένας από τους λόγους που την έχασαν ήταν ότι ο Τσίπρας και η παρέα του χειρίστηκαν με τρόπο επικίνδυνο και μαζί κυνικό την τραγωδία στο Μάτι.
Η κοινωνία δεν συγχώρεσε ποτέ στον Τσίπρα ότι χάθηκαν άνθρωποι λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, επειδή οι κρατικές υπηρεσίες δεν στάθηκαν στο ύψος την περιστάσεων.
Όπως και δεν συγχώρεσε ποτέ τα επικοινωνιακά κόλπα, τις συσκέψεις στην πυροσβεστική την ώρα που ήξεραν για νεκρούς, τις συνεντεύξεις των αρμοδίων υπουργών.
Ούτε συγχώρεσε ποτέ την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που δεν μπόρεσε να χειριστεί την κατάσταση και είχε συμβολή στον τραγικό απολογισμό.
Γιατί δεν ξεχνάμε το χάος, την απουσία σαφών οδηγιών, την άγνοια της έκτασης της καταστροφής, τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων και ανθρώπων στην επικίνδυνη ζώνη.
Και ένας από τους ανθρώπους που δεν συγχώρεσε η ελληνική κοινωνία ήταν ο τότε αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Ήταν αυτός που τότε είχε δηλώσει «Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Έκαναν εξαιρετική δουλειά».
Ήταν η περίφημη συνέντευξη Τόσκα και Τζανακόπουλου, μαζί με τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ, που εξελίχθηκε σε πρωτοφανή εμπαιγμός των νεκρών και των κατοίκων της περιοχής, αφού ο βασικός σκοπός ήταν ότι «όλα έγιναν όπως έπρεπε» και απέδωσαν την ευθύνη στον άνεμο και τους εμπρηστές.
Θυμούνται στη ΝΔ την κατακραυγή που ξέσπασε τότε για αυτή την συνέντευξη, που ήταν τόση που ανάγκασε τελικά και την κυβέρνηση να «ξηλώσει» τον αρχηγό της ΕΛΑΣ όπως και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής;
Το να έρχεται τώρα και μια νέα κυβέρνηση και να τον κάνει γενικό γραμματέα στο υπουργείο Προστασίας Πολίτη έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το λαϊκό αίσθημα.
Δεν είναι καλά σημάδια αυτά.
ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη