20 Αυγ 2019

Στο τραπέζι νέος φόρος στο κόκκινο κρέας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ένας νέος φόρος στο κόκκινο κρέας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέτρο για την
αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως επισημαίνει έκθεση της Fitch Solutions.

Σύμφωνα με την έκθεση ο φόρος αυτός θα μπορούσε να είναι αντίστοιχος με εκείνον που επιβάλλεται στα τσιγάρα, τα αλκοολούχα ποτά και τα προϊόντα με ζάχαρη.
«Η παγκόσμια άνοδος των φόρων για τη ζάχαρη καθιστά εύκολο το σχεδιασμό ενός παρόμοιου κύματος ρυθμιστικών μέτρων που να στοχεύουν στη βιομηχανία κρέατος», επισημαίνει η Fitch Solutions.
«Ένας φόρος στο κρέας θα μπορούσε να έχει τον «ρόλο» μιας πολιτικής παρόμοιας με αυτή του φόρου για τη ζάχαρη, που βασίζεται στην αρχή ότι το κρέας αποτελεί συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής, αλλά η υπερκατανάλωσή του μπορεί να αποτελεί ένα ζήτημα δημόσιας υγείας» τονίζει.
Όπως αναφέρει το Business Insider μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η εισαγωγή ενός τέτοιου μέτρου θα μπορούσε να αποτρέψει σχεδόν 6.000 θανάτους ετησίως.
Ωστόσο το ισχυρότερο επιχείρημα κατά του κρέατος δεν βασίζεται στη βελτίωση της υγείας αλλά στην αλλαγή του κλίματος. Σε πρόσφατη έκθεση τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η δασοκομία και άλλες χρήσεις γης συμβάλλουν περίπου στο ένα τέταρτο των εκπομπών του θερμοκηπίου.
Επισημαίνεται πάντως, είναι πολύ απίθανο να εφαρμοστεί σύντομα ένας τέτοιος φόρος στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βραζιλία.
Στη Βρετανία ωστόσο το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Goldsmiths ανακοίνωσε ήδη ότι θα σταματήσει να πωλείται βόειο κρέας στην πανεπιστημιούπολη ως μέτρο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της Εθνικής Ένωσης Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία ανέφερε ότι η απόφαση για την εξαίρεση ενός προϊόντος διατροφής ως απάντηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν «υπερβολικά απλοϊκή».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη