23 Αυγ 2019

ΒΟΜΒΕΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ! Εξαιρετικά ενδιαφέρον! Τι κρύβεται πίσω από το μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία για «Yavuz»

Χωρίς αμφιβολία ήταν έκπληξη για όσους από εμάς παρακολουθούμε όλα αυτά τα χρόνια τη
φιλοτουρκική στάση της Ουάσιγκτον, η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εισβολή της Τουρκίας στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που κατά τα άλλα παραμένει όμηρος του Ταγίπ Ερντογάν λόγω της περίεργης και ανεξήγητης στάσης του Αμερικανού Προέδρου, απαίτησε από την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και να απομακρύνει το γεωτρύπανο Yavuz από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε ήταν πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες φορές και προκάλεσε μεγάλη εντύπωση ο τόνος της ανακοίνωσης, καθώς χρέωσε την κατοχική δύναμη Τουρκία για την ένταση που έχει προκληθεί στην ανατολική Μεσόγειο και με παράνομες ενέργειες. Και η αλήθεια είναι ότι καμία άλλη χώρα στην περιοχή δεν δημιουργεί «πολεμικό πυρετό».

Αντίθετα επιδεικνύουν μία καλή συμπεριφορά και ο βαθμός συνεργασίας είναι στον ύψιστο βαθμό. Ακόμα και μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, που έχουν σοβαρές διαφορές που πηγάζουν από το Παλαιστινιακό. Είναι το προκλητικό βήμα της Τουρκίας, μέσω του Yavuz, που «δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που προχώρησε πολλά βήματα μπροστά τονίζοντας ότι «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως η γεώτρηση εντός των χωρικών της υδάτων».

Το θέμα, βέβαια, και το βασικό ερώτημα παραμένει: Γιατί η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί και να απειλεί μία χώρα κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά τον ΟΗΕ παίζει εσχάτως –περισσότερο από κάθε άλλη φορά– ένα βρώμικο ρόλο. Ενώ σε κάθε ευκαιρία κατηγορεί το Ισραήλ για τη δική του κατοχή της Παλαιστίνης, στο θέμα της Κύπρου θεωρεί θύτες τους Ελληνοκύπριους και θύματα –αν είναι δυνατόν– τους Τούρκους. Πρόκειται για εξωφρενική τακτική και πρακτική και ευθύνονται πάνω απ’ όλα οι Κύπριοι πολιτικοί που δέχθηκαν (και έκαναν) σοβαρότατες υποχωρήσεις. Να απομακρύνει άμεσα το Γιαβουζ από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου ζητούν οι ΗΠΑ από τον Ταγίπ Για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα είπαμε πολλές φορές.

Είναι μία ανύπαρκτη ένωση διαφορετικών κρατών και πολιτισμών, που σπαράσσεται από τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, και η οποία άγεται και φέρεται από άνομα συμφέροντα. Η αλληλεγγύη των κρατών-μελών και των λαών είναι ένα όνειρο απατηλό. Αρκετοί αναλυτές εντοπίζουν σημάδια διάλυσης, που δεν είναι ορατά ακόμα διά γυμνού οφθαλμού. Η Ε.Ε. έχει εγκαταλείψει την Κύπρο και οι μόνοι που δεν το βλέπουν είναι όσοι την απομυζούν.

Οι Αμερικανοί είναι μία άλλη ιστορία. Ενώ ο Πρόεδρος τους κολακεύεται από τον Ερντογάν, το λεγόμενο «βαθύ κράτος» αντιλαμβάνεται την ανάγκη άλλων συμμαχιών, που θα χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ για να προωθήσουν τα στρατηγικά συμφέροντά τους. Η Τουρκία έχει χαθεί για την Αμερική, η οποία θα το πληροφορηθεί τελευταία, όπως την απατημένη σύζυγο. Βεβαίως η Ουάσιγκτον είναι και τυχερή στην ατυχία της. Διότι θα μπορέσει να «πατήσει» στους γνήσιους συμμάχους της στη Μεσόγειο και να σταθεί στα πόδια της. Είναι καλή η δύναμη των κανονιοφόρων, αλλά χρειάζονται και πραγματικοί φίλοι.

Στη Βόρεια Συρία οι Κούρδοι μαχητές των YPG πρόσφεραν πέρυσι μία περηφανή νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ εναντίον των τζιχαντιστών. Μία νίκη που φεύγει από τα χέρια τους λόγω των παιγνιδιών του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του. Ποιος θα πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος ξανά; Οι Τούρκοι; Κούνια που τον κούναγε τον κ. Τραμπ… Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο παραδέχθηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος επιστρέφει απειλητικά στη Συρία και στο Ιράκ.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η πρόσφατη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που αποτελεί κατηγορώ για την Τουρκία και στήριγμα για την Κύπρο, έχει σχέση με κάποιες νέες εξελίξεις στο μέτωπο της Αμερικής με την Άγκυρα. Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας εναντίον των ΗΠΑ για τη «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία, ετοιμάζουν το έδαφος για πιθανή ρήξη. Εάν η Τουρκία επιτεθεί στους Κούρδους συμμάχους των Αμερικανών, η Ουάσιγκτον θα καταλάβει πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Μπορεί τα άστρα να ευθυγραμμιστούν

Σίγουρα, ήταν προειδοποίηση η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Κύπρο, αλλά δεν αρκεί για να φύγουν οι Τούρκοι από τα κυπριακά χωρικά ύδατα. Απαιτείται και η πειθώ με την ισχύ. Είναι διατεθειμένη η Ουάσιγκτον να παίξει αυτόν τον ρόλο; Ουδείς μπορεί να γνωρίζει. Αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα. Αλλά η δήλωση αυτή καθ΄ αυτή «ιντρικάρει» τους παρατηρητές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Οι οποίοι θα συνεχίσουν να έχουν τα βλέμματα τους στραμμένα στην Τουρκία, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο, και για μία πιθανή ρήξη με την Αμερική, αλλά και για περαιτέρω κλιμάκωση στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να άστρα να ευθυγραμμιστούν πάνω από το νησί…

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη