16 Σεπ 2019

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ - Τι αναμένεται να συζητήσουν

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, στο περιθώριο της
Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πληροφορίες.


Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Κυπριακό και η Τουρκία.

Ακόμα, πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι είναι «πολύ πιθανό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στα τέλη του μήνα στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο λέγοντας πως «εμείς πιστεύουμε ότι πάντα είναι καλή συγκυρία να συζητάς. Γιατί, αν δεν συζητάς, δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα και στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά και κυρίως απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να το συζητήσουμε με ανοιχτά χαρτιά.

Δεν είναι θέμα τεσταρίσματος του ενός ή του άλλου. Γνωριζόμαστε πάρα πολύ καλά Έλληνες και Τούρκοι. Είμαστε πολλά χρόνια σε αυτή τη συζήτηση και είμαστε καταδικασμένοι - θα μπορούσε να πει κανείς- πάντα να είμαστε δίπλα λόγω γεωγραφίας. Από εκεί και πέρα, όμως, θέλουμε να λύνουμε τα προβλήματά μας. Τα προβλήματά μας δεν λύνονται με μονομερείς προκλητικές ενέργειες, όπως αυτές που κάνει η Τουρκία».

Ελλάδα και Κύπρος διατηρούν ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας, ενόψει των επισκέψεων που θα πραγματοποιήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης στη Νέα Υόρκη και των κατ' ιδίαν επαφών που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη