15 Οκτ 2019

Προς συμφωνία με ΚΚΕ για την επιστολική ψήφο Αποδήμων ο Μητσοτάκης

Την πρόθεσή του να υποχωρήσει στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου των αποδήμων
εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Από αυτό προκύπτει ότι μια συμφωνία με το ΚΚΕ είναι εφικτή, άρα και η συγκέντρωση των απαραίτητων 200 ψήφων στη Βουλή.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στον ΑΝΤ1, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Όποιος είναι εγγεγραμμένος στο εκλογικό κατάλογο μπορεί να έρθει να ψηφίσει. Διευκόλυνση κάνουμε. Βάζουμε ένα πλαίσιο. Δε θα κάνουμε πίσω στο ότι η ψήφος όλων όσοι ψηφίζουν στο εξωτερικό θα μετράει στο σύνολο της επικράτειας. Και είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε πάνω από 200 βουλευτές».

Υποχώρηση για την επιστολική ψήφο

«Θα κάνουμε υποχωρήσεις. Εγώ ήθελα και την επιστολική ψήφο. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αντιδράσεις γι αυτό, είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μία σύνθεση και να βρω μία λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα», όπως είπε.
Προς συμφωνία με το ΚΚΕ

Η πρόθεση αυτή του πρωθυπουργού επί της ουσίας σημαίνει ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία με το ΚΚΕ και άρα να συγκεντρωθούν οι απαραίτητες 200 ψήφοι στη Βουλή.

Κάνοντας ένα βήμα πίσω από την αρχική πρότασή του, όπως την διατύπωσε κατά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς την περασμένη Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να βρεθεί κοινός τόπος με το ΚΚΕ, που είχε θέσει «βέτο» για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε δηλώσει ότι: «Οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, των Ελλήνων δηλαδή που εργάζονται, ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες με συγκεκριμένα κριτήρια».

Στις προϋποθέσεις που θέτει το ΚΚΕ για να συμφωνήσει για την ψήφο των αποδήμων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είχε υπογραμμίσει: «Αποκλείουμε την επιστολική ψήφο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρέπει να είναι αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες εδώ στην Ελλάδα, είτε ζουν στην Αλεξανδρούπολη και ψηφίζουν στην Αθήνα, ή στην Κρήτη και ψηφίζουν αλλού. Και βεβαίως να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, παραβάν με ευθύνη των πρεσβειών, των προξενείων και οπουδήποτε αλλού μπορούσαν να δημιουργηθούν τέτοια εκλογικά τμήματα που να διευκολύνουν την έλευση των αποδήμων Ελλήνων στο χώρο για να ψηφίσουν».

Επιπλέον το ΚΚΕ ζητά οι απόδημοι που θα ψηφίζουν να έχουν οικογένεια ή περιουσία ή ΑΦΜ στην Ελλάδα, καθώς και να απουσιάζουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη χώρα, όχι για παράδειγμα 100 χρόνια πίσω, δηλαδή να είναι οικογένεια δεύτερης, τρίτης ή τέταρτης γενιάς και βάσει αυτού να γίνεται επίκληση στο «δίκαιο του αίματος».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη