22 Οκτ 2019

Και το συριακό πετρέλαιο; Θα το άφηνε ο Τραμπ στον Άσαντ;

Είπαμε, φεύγουμε από τη Συρία… δεν είπαμε ότι θα φύγουμε από τα πετρέλαια… Έχομε και υποχρεώσεις!


Pars Today – 21 Οκτωβρίου 2019 16:43 UTC

Ο γερουσιαστής Λίντσέι Γκράχαμ, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, ανέφερε την Κυριακή τη μυστική συμφωνία της Ουάσινγκτον με κουρδικές πολιτοφυλακές σχετικά με τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου στη βόρεια Συρία.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας, ο οποίος ήταν μέχρι στιγμής ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ για την απόφασή του να αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τις περιοχές που ελέγχονται από κουρδικές πολιτοφυλακές στη βόρεια Συρία, έχει αλλάξει γνώμη και δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος για τη στρατηγική των ΗΠΑ στη Συρία.

«Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα είναι τα κοιτάσματα πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Γκράχαμ αναφερόμενος στον πρόεδρο Τραμπ.



Πηγάδια πετρελαίου στο κυβερνείο Χασάκε, Συρία, 15 Ιουλίου 2015.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ βλέπει πέρα ​​από τα πράγματα. Ήμουν τόσο εντυπωσιασμένος από τις σκέψεις του για το πετρέλαιο. Θα αποτρέψουμε την κατάπτωση των κοιτασμάτων πετρελαίου στα χέρια των Ιρανών. Νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε μια κοινοπραξία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις για τον εκσυγχρονισμό των κοιτασμάτων πετρελαίου και την εξασφάλιση εσόδων για εκείνους, όχι για τους Ιρανούς ούτε για τον Άσαντ », πρόσθεσε.

Ο Γκράχαμ σημείωσε ότι αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει για αμοιβή τους για «μικρή δέσμευσή τους» στο μέλλον. «Η προστασία του Ισραήλ είναι το νούμερο ένα στόχος. Και μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά με μια πολύ μικρή δύναμη », είπε.

Πριν από τον πόλεμο στη Συρία, η πετρελαϊκή βιομηχανία ήταν μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων για τη Συρία και παρείχε πάνω από το ένα τέταρτο του προϋπολογισμού της συριακής κυβέρνησης. Ένα μεγάλο μέρος του πετρελαϊκού κοιτάσματος της χώρας βρίσκεται ανατολικά και βορειοανατολικά του Ευφράτη. Οι περισσότερες από αυτές τις περιοχές ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης Ντάες και των κουρδικών πολιτοφυλακών που υποστήριζαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ ο Τραμπ είπε πριν από δύο εβδομάδες ότι αποφάσισε να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, οι New York Times ανέφεραν χθες το βράδυ, αναφερόμενες σε καλά πληροφορούμενες ότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε τώρα να κρατήσει κοντά 200 στρατιώτες στην περιοχή. Οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει τον λόγο της αλλαγής γνώμης, αλλά φαίνεται ότι, όπως είπε ο Γκράχαμ, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της κουρδικής πολιτοφυλακής για την κατάληψη πετρελαϊκών πεδίων στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, ένας ανώτερος διοικητής της κουρδοσυριακής πολιτοφυλακής κάλεσε το Τελ Αβίβ, υπό την κάλυψη της ανωνυμίας, να πιέσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να κρατήσουν αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία.

Αυτή η έκκληση από τον υψηλό Κούρδο αξιωματούχο στο ισραηλινό καθεστώς έρχεται καθώς οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν επίσης για την απόσυρση μεγάλου μέρους των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία. «Η απόφαση των Αμερικανών [να εγκαταλείψουν τη Συρία] δεν ήταν καλή», δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μόσχε Κάχλλον.

Ο ιστοτόπος ειδήσεων Arabi21 έγραψε επίσης ότι, τις τελευταίες ημέρες, ορισμένοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ζήτησαν οικονομική και στρατιωτική στήριξη στις συριακές κουρδικές πολιτοφυλακές. Κατηγόρησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «προδίδει τους Κούρδους».
Μετάφραση από γαλλικά: Κριστιάν Ακκυριά
parstoday

infognomonpolitics
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη