22 Οκτ 2019

Γιατί ο Τσίπρας έκανε «στροφή»...

...για την ψήφο των αποδήμων...

Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα είχε φανεί πως το ΚΚΕ είχε «τραβήξει το χαλί» κάτω από τα πόδια...
του Αλέξη Τσίπρα απομονώνοντας το κόμμα του στο θέμα της ψήφου των αποδήμων.

Από τον...
Περισσό υπενθυμίζουν πως όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν δημόσια καταγεγραμμένα από το κόμμα από τις 7 Σεπτεμβρίου.

Εδώ και αρκετές ημέρες στην Κουμουνδούρου συζητούσαν τον τρόπο με τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θα έμπαινε ξανά στο «παιχνίδι» δείχνοντας πως είναι το κόμμα που έχει ολοκληρωμένη πρόταση, όμως μπορεί να κάνει βήματα πίσω προκειμένου να βρεθεί λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινή εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία έθεσε νέους όρους με τους οποίους συμφώνησαν όλα τα μέλη.

Θα μπορούσε να εκτιμηθεί πως οι νέες προϋποθέσεις που έβαλε, προκειμένου να μετρά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, αποτελεί και μια προσπάθεια δημιουργίας ενός «αριστερού μετώπου» απέναντι στη ΝΔ, αλλά κυρίως στο ΚΙΝΑΛ που «πάλι βρίσκεται στην απέναντι πλευρά» όπως τονίζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κομματικές πηγές, απευθυνόμενες προς ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 υποστηρίζουν πως προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή η όποια νομοθετική παρέμβαση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα πρέπει να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της Συνταγματικής αναθεώρησης ώστε να μην κινδυνεύει να εκπέσει σε λίγο καιρό ως αντισυνταγματική (π.χ. ΑΦΜ, περίοδος απουσίας από τη χώρα κλπ).

Οι όροι ΚΚΕ- Μέρα25

1. Ενεργό ΑΦΜ


2. Έως 30 χρόνια απουσίας από την Ελλάδα (εννέα χρόνια προτείνει το ΜεΡΑ25)

3. Όχι σε επιστολική ψήφο

Σε σχέση με την πρόταση της κυβέρνησης, που έφτασε στα κόμματα, δεν αποκλείεται πρόβλημα να προκληθεί με την τρίτη προϋπόθεση. Η εισήγηση του υπουργού Εσωτερικών προβλέπει ότι οι απόδημοι θα ψηφίζουν στα προξενεία, αλλά αναφέρεται και σε επιστολική ψήφο για όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ είχε εξαρχής διαφωνήσει κάθετα με την επιστολική ψήφο ως ζήτημα αρχής. Σε αυτό το σημείο στέκονται πολύ και από την Κουμουνδούρου με πηγές να αναφέρουν πως «η πρόταση από τον κ. Θεοδωρικάκο μπορεί να δέχεται τα 30 χρόνια και το ΑΦΜ, αλλά βάζει από την πίσω πόρτα την επιστολική ψήφο για "όσους κατοικούν σε μεγάλη απόσταση". Αυτό είναι παντελώς αόριστο και προφανώς δε μπορεί να γίνει δεκτό», τονίζουν.

Η προσθήκη από το υπουργείο Εσωτερικών για συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολούμενο αφορά τους φοιτητές στο εξωτερικό, που δεν κάνουν ακόμη οι ίδιοι φορολογική δήλωση, αλλά μόνο οι γονείς τους και δεν φαίνεται να έχει ενοχλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αρνητικό στοιχείο, όμως στην πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στη Συνταγματική αναθεώρηση. Βασικός όρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι όποια νομοθετική ρύθμιση υπάρξει να γίνει στο πλαίσιο και της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος. Διότι εάν δεν γίνει αυτό, όπως υποστηρίζουν, είναι πολύ πιθανό οι όροι που θέτουν όσα κόμματα δεν θέλουν αλλοίωση του εκλογικού σώματος να εκπέσουν ως αντισυνταγματικοί και με αυτό τον τρόπο να πετύχει η ΝΔ τον αρχικό σκοπό της. Να σημειωθούν, δηλαδή αθρόες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους όσων μπορούν να αποδείξουν καταγωγή τους από Έλληνες, ακόμη και σε τέταρτη ή πέμπτη γενιά.

Σε σημερινή ανακοίνωση από το γραφείο τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως φαίνεται η απόσταση που υπάρχει από τις θέσεις της ΝΔ. Σημειώνεται πως «η κυβέρνηση το μόνο που έχει να αντιπαραβάλλει πέρα από διαρροές και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της, είναι η χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών που φιλοδοξεί να "λύσει" το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους».

Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει και πάλι η διακομματική επιτροπή με το Μαξίμου να προειδοποιεί πως αν δεν υπάρξει συναίνεση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα στη σύνταξη του δικού του νομοσχεδίου.

Αντώνης Αντζολέτος

newpost.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη