4 Οκτ 2019

Μεταναστευτικό: Αγώνας δρόμου για αποσυμφόρηση των νησιών

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η Κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η
αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η άμεση εμπλοκή του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργού, Τάκη Θοδωρικάκου, προκειμένου να στηριχθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες που θα εμπλακούν στην αποσυμφόρηση των νησιών από τους χιλιάδες μετανάστες, αποφασίστηκε σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.


Η σύσκεψη για το μεταναστευτικό, πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή των υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη και του Ειδικού Γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη.

Όπως έγινε γνωστό από την Κυβέρνηση, πλέον ενεργοποιείται και το υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει λάβει ασφυκτικές διαστάσεις καθώς συνεχίζονται αμείωτες οι ροές από τα τουρκικά παράλια και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας μέσα σε ένα διάστημα τριών μηνών βρίσκεται πλέον σε εκρηκτική κατάσταση.

Ο πληθυσμός του καταυλισμού μέσα και έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας ξεπερνά επίσημα πλέον τις 13.000, φτάνοντας με όσους αποβιβάσθηκαν σήμερα τις 13.198.

Για την ερχόμενη Κυριακή έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 570 προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι μέσω Πειραιά θα μεταφερθούν σε δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ο αριθμός όσων μένουν στο ΚΥΤ Μόριας αυξήθηκε κατά 140% (από 5.500 σε 13.200).

Ενώ το ίδιο διάστημα, αναχώρησαν από τη Λέσβο 4.000 άτομα για δομές στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε για το ίδιο θέμα την περασμένη Δευτέρα, τονίστηκε ότι με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, ότι πλέον το πρόβλημα είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα, η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται και η αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Σημαντικός για την εξέλιξη του ζητήματος είναι ο έλεγχος των ροών από την Τουρκία.

Οι αυξημένες μεταναστευτικές - προσφυγικές ροές συνεχίστηκαν και τις τελευταίες ημέρες, καθώς συνολικά 703 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο από τα μεσάνυχτα της Τρίτης μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη