10 Οκτ 2019

Γιατί ο Τραμπ παραδίδει τους Κούρδους στον Ερντογάν αλλά και τον τουρκικό στρατό “απροστάτευτο” στη Συρία

Οι Κούρδοι δεν έχουν να περιμένουν καμία ευχάριστη “έκπληξη της τελευταίας στιγμής”.
Αυτή τη φορά τίποτα και κανένας δεν φαίνεται ικανός να αλλάξει τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία και την παράδοση τους στις τουρκικές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις.

Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του στην ιστοσελίδα Ahval, ο Edward G. Stafford ο Ντόναλντ Τραμπ τηρεί τις υποσχέσεις του στους ψηφοφόρους του κι αυτή του τη “συνέπεια” φαίνεται ότι εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο τρόπο ο Τούρκος πρόεδρος.

Όπως γράφει μπορεί η απόφαση Τραμπ να ΄χει προκαλέσει σοκ σ΄ όλο τον κόσμο, στο εσωτερικό των ΗΠΑ όμως το εκλογικό σώμα που είχε εμπιστευθεί τον Τραμπ θα αντιμετωπίσει το θέμα με στάση αδιάφορη ακόμη και υποστηρικτική.

“Οι περισσότεροι ψηφοφόροι στην Αμερική, ειδικά εκείνοι που ψήφισαν τον Τραμπ, το έκαναν και γιατί τους υποσχέθηκε να τερματίσει την εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολέμους”, γράφει και προσθέτει:

“Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του,το 2016, ο Trump διακήρυξε την πρόθεσή του να επαναφέρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Όπως και ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, ο Τραμπ συνειδητοποίησε ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι δεν κατανοούν τον λόγο για τον οποίο δυνάμεις των Η.Π.Α. να βρίσκονται πολέμους που δεν έχουν κανένα τέλος. Από τότε που εκλέχθηκε ,λέει ότι τηρεί τις υποσχέσεις του και αισθάνεται ότι το εκλογικό σώμα των Η.Π.Α. ανησυχεί περισσότερο για την τήρηση των υποσχέσεων του παρά για την διατήρηση ενός στρατηγικού δόγματος στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι σχολιαστές και οι αναλυτές της εξωτερικής πολιτικής θα επισημάνουν σωστά τις αρνητικές συνέπειες της εγκατάλειψης ενός συμμάχου στο πεδίο της μάχης. Θα επισημάνουν το μήνυμα που στέλνουν σε άλλους συμμάχους . Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι ο Τραμο πήρε μια στρατηγική απόφαση για να ευνοήσει μια συμμαχική χώρα του ΝΑΤΟ πάνω σε έναν ad hoc σύμμαχο, αλλά αυτό θα έδινε στην απόφαση του μεγαλύτερο βάθος σκέψης από ό, τι ποτέ αποκάλυψε…

Ο Τραμπ πιθανότατα είδε τη συμμαχία με το YPG ως προσωρινή από την αρχή. Δεν θα ήταν έκπληξη να μάθουμε ότι πιστεύει ότι το YPG εκμεταλλεύτηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως είπε και για άλλους συμμάχους των ΗΠΑ.

Αυτή η επιθυμία εκπλήρωσης των υποσχέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο των προσπαθειών του Ερντογάν να ξεπεράσει το “αμερικανικό εμπόδιο” στο σχέδιο του ενάντια στο YPG…

…Ο Ερντογάν ίσως να μην είχε καταλάβει ότι ο Τραμπ ήταν έτοιμος να κόψει τους δεσμούς του με το YPG, αλλά σίγουρα ήξερε ότι ήθελε την επιστροφή των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία. Και, βεβαίως, ήξερε από δημοσιεύματα ότι ήταν δυσαρεστημένος που αναγκάστηκε να αλλάξει την απόφαση του Δεκεμβρίου 2018 με την οποία απέσυρε όλες τις δυνάμεις των ΗΠΑ .

Ο Ερντογάν εργάστηκε υπομονετικά για να έχει ο Τραμπ τον χρόνο να εκπληρώσει την υπόσχεση του 2016 προς τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ και τη δέσμευση του 2018 να αποσύρει τις δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Συρία…

…Υπάρχει πιθανότητα να αλλάξει η απόφαση; Όχι – αυτή τη φορά οι εντολές έχουν σταλεί και έχει ξεκινήσει η αποχώρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, δεν υπάρχει καμία ευκαιρία για στρατιωτικούς ή πολιτικούς συμβούλους να πείσουν το Τραμπ να καθυστερήσει ή να τροποποιήσει την απόφασή του.

Το Κογκρέσο θα κάνει οτιδήποτε για λογαριασμό των Κούρδων; Κάποιος πρέπει μόνο να εξετάσει πόσο λίγα μπόρεσε να κάνει για να τιμωρήσει τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Kamal Khashoggi.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επεσήμαναν ότι «δεν θα στηρίξουν ή θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε δράση» στη βόρεια Συρία. Είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε στον τουρκικό στρατό ότι αυτό σημαίνει ότι δεν έχει την προστασία που του παρέχει το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ. Εάν οι τουρκικές δυνάμεις δεχτούν επιθέσεις από τη Συρία, τη Ρωσία ή άλλες χώρες ή οργανώσεις, δεν μπορούν να περιμένουν κάποια βοήθεια από τους συμμάχους τους. Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο νεο-σουλτάνος ​​Ερντογάν έχει ήδη συμφωνήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν γι΄ αυτό”.

militaire.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη