10 Οκτ 2019

Τουρκική προέλαση προς... Ράκκα! - Τα πετρέλαια ο πραγματικός στόχος της νέας εισβολής και όχι η «ζώνη ασφαλείας»!

Γεράσιμος Χουντάλας
Συνεχίζεται με αμείωτη σφοδρότητα η τουρκική στρατιωτική εισβολή στο ..


συριακό έδαφος, ανατολικά του Ευφράτη πλήττοντας βασικά αραβικές περιοχές και όχι τόσο τα κουρδικά στηρίγματα.
Σημειώνεται ότι το 25-30% των SDF (Syrian Defense Forces) που είχαν οργανώσει οι Αμερικανοί για να ελέγξουν την βόρεια Συρία είναι Αραβες αντικαθεστωτικοί από τις φυλές που εχθρεύονταν τον Ασσαντ.
Αυτές οι περιοχές έχουν δεχθεί το κύριο βάρος της τουρκικής επίθεσης, προφανώς γιατί η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» όπως κωδικοποιηθεί από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο, έχει διακρίνει ως πιο ευάλωτο στόχο τις περιοχές αυτές και σίγουρα έχει αιφνιδιάσει τους Κούρδους.
Σίγουρα εντυπωσιάζει το εύρος των στόχων που επλήγησαν την πρώτη ημέρα από την τουρκική Αεροπορία και το τουρκικό πυροβολικό καθώς δεν φαίνεται να έχουν εμπλακεί περισσότερες από έξι Ταξιαρχίες στο σύνολό τους (μηχανοκίνητες, τεθωρακισμένες και ειδικών δυνάμεων):
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έπληξαν συνολικά 181 στόχους. Η επιχείρηση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, οπότε μέσα σε 12 ώρες επλήγησαν τόσοι στόχοι αριθμός οπωσδήποτε εντυπωσιακός.
Οι δυνάμεις αιχμής της εισβολής κτύπησαν Et Tell Al Abyad, καταστρέφοντας έτσι το Zaefratiye. Ολα δείχνουν ότι αντικειμενικός στόχος δεν είναι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας 35 χλμ και μήκος 600 χλμ, αλλά η αποκοπή και η κατάληψη της Ράκκα, η οποία αποτελεί το διοικητικό και στρατιωτικό κέντρο των Κούρδων.
Η επαρχία της Ράκκα, ανατολικά του Ευφράτη:

Ελέγχοντας την Ράκκα, θα πετύχουν αυτό που είχαν πετύχει και οι ισλαμιστές: Να απομονώσουν την βόρεια Συρία και την Συρία γενικότερα, από το Ιράκ!
Μπαίνοντας σφήνα στην Ράκκα, ελέγχουν όλα τα πετρέλαια της περιοχής!
Αλλωστε γι αυτό και οι υπό εμπλοκή δυνάμεις είναι τεράστιες: Εκτός από τους 15.000 ισλαμιστές, υπολογίζεται ότι εμπλέκονται σταδιακά από εχθές 70-80.000 προσωπικού!

O γενικός σχεδιασμός της Αγκυρας στην εισβολή, πέρα από το στρατιωτικό σκέλος της, ήταν πολύ προσεκτικός και αφορούσε όλα τα πεδία: Πολιτικά, διπλωματικά και θρησκευτικά.
Μια προετοιμασία που πρέπει να μελετηθεί πολύ προσεκτικά από τους Ελληνες ιθύνοντες:
1. Εξασφάλιση ανοχής από τις ΗΠΑ.
2. Επίκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα για αγώνα κατά των «άθεων» (βλ. εντολή της Δνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων να απαγγελθούν πρωινές προσευχές σε όλα τα τεμένη).
3. Συστηματική ψυχολογική προετοιμασία της κοινής γνώμης στο εσωτερικό όσο και διεθνώς για την αναγκαιότητα της εισβολής. Το 80% των Τούρκων πολιτών στηρίζει την επιχείρηση.
4. Ανάπτυξη Μονάδων σε Χώρους Διασποράς, μετασταθμεύσεις Αεροσκαφών, μετακινήσεις προσωπικού υπό την κάλυψη των ΜΜΕ.
5 Αιφνιδιασμός με χερσαία επίθεση σε αραβικούς στόχους του SDF, κατ'αρχήν
6. Αξιοποίηση των πρώην ισλαμιστών του FSA ως εμπροσθοφυλακή για τις χερσαίες επιχειρήσεις.
7. Εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης και εξουσιοδότησης από το κοινοβούλιο.


Play Video
«Οι κομάντος μας συνεχίζουν να προελαύνουν ανατολικά του Ευφράτη» αναφέρεται σε ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας» λίγο πριν τις 00,02 τα ξημερώματα της Πέμπτης η οποία συνοδεύεται από εικόνες Τούρκων στρατιωτών.
«Ο στρατός μας συνεχίζει τη μάχη κατά των τρομοκρατών, ενώ η βασική προτεραιότητά του είναι να μην προκληθεί κακό σε αμάχους» έγραψε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «ενεργεί στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα».
Σε δική του δήλωση ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριζει ότι «Μοναδικός μας στόχος είναι τρομοκρατικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι PKK/KCK/PYD-YPG. {...} Σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός θύλακα τρομοκρατίας κατά μήκος των 911 χλμ. συνόρων μας. Δεν αποδεχόμστε την παρουσία των τρομοκρατών εκεί».
Την ίδια ώρα, οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, όπως δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και μια κουρδική στρατιωτική πηγή.
«Οι SDF σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, επειδή είναι αδύνατο να διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείρηση, ενώ απειλούνται από ένα μεγάλο στράτευμα στα βόρεια σύνορα» τόνισε κουρδική στρατιωτική πηγή.
Σε μια άλλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών σήμερα Πέμπτη.
Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο
Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, τονίζοντας πως οι πράξεις της Άγκυρας υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία, απορρίπτοντας τα όποια τουρκικά σχέδια να εγκαθιδρύσει μια ζώνη ασφαλείας εκεί για την εγκατάσταση προσφύγων, διαμηνύοντας πως δεν θα παράσχει βοήθεια για αυτήν.
«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση», ανέφεραν τα 28 κράτη-μέλη του μπλοκ σε κοινό ανακοινωθέν.
«Είναι απίθανο πως η αποκαλούμενη ‘ζώνη ασφαλείας’ στη βορειοανατολική Συρία, όπως την οραματίζεται η Τουρκία, θα ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή προσφύγων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση. «Η ΕΕ δεν θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται».
Υπάρχει κάποιος στις Βρυξέλλες που να πιστεύει ότι αυτό αποτελεί δήλωση-ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας;
Ο διευθυντής του pronews.gr Τάσος Γκουριώτης σχολιάζοντας την φοβική «αφωνία» της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα τουρκική εισβολή στην Συρία έκανε το εξής σχόλιο στο tweet:





Aπό fonaklas.blogspot.com στις 10:00 π.μ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη