16 Νοε 2019

Νέο ασφαλιστικό με ελεύθερη επιλογή εισφορών

Σημαντικές αλλαγές σε ασφαλιστικό – κόκκινα δάνεια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός


Στο σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια και τις «νέες, καινοτόμες, πολύ απλές και κυρίως αποτελεσματικές» αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στην κοινωνική ασφάλιση αφιέρωσε μεγάλο μέρος της χθεσινοβραδινής ομιλίας του στο Thessaloniki Summit ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στο κοινό, το οποίο αποτελούνταν κυρίως από επιχειρηματίες, είπε ότι ύστερα από μία δεκαετή οικονομική κρίση, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης, ανακτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Υπογράμμισε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος κινείται σταθερά ανοδικά, η χώρα δανείζεται ήδη βραχυπρόθεσμα με αρνητικό επιτόκιο, για πρώτη φορά στην ιστορία της και ο ρυθμός της ανάπτυξής της είναι ανοδικός, την ίδια ώρα που προβλέψεις ακόμη και για ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες μιλούν για στασιμότητα.

«Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω δύο ακόμη πρωτοβουλίες που μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πάρουν τη μορφή νομοσχεδίων», είπε. Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αντιμετωπίζονται ριζικά με το σχέδιο «Ηρακλής». «Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη έτοιμο. Το τραπεζικό σύστημα και οι δανειολήπτες απελευθερώνονται από ένα μεγάλο βάρος, με μαζικές τιτλοποιήσεις δανείων που θα τις εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο και με την έγκριση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», διευκρίνισε.

Η δεύτερη πρωτοβουλία σχετίζεται με τις αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση. «Είναι γνωστά τα αδιέξοδα του διαβόητου νόμου Κατρούγκαλου, που μετέτρεψε το ασφαλιστικό σε ένα πολύπλοκο, άδικο και τελικά μη ανταποδοτικό σύστημα. Με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταπέδιδαν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύστημα αυτό κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαιώνοντας απόλυτα την κριτική που είχαμε ασκήσει όσο ήμασταν στην αντιπολίτευση. Γιατί ήταν ένα σύστημα που δημιουργούσε αντικίνητρα για παραμονή σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα τιμωρούσε κάθε τι δημιουργικό. Ενα σύστημα που συνολικά αντιστρατευόταν την ανάπτυξη, υπονομεύοντας την απασχόληση», είπε ο κ. Μητσοτάκης.


Ειδικά σε ό,τι αφορά τους 1.440.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ο «νόμος Κατρούγκαλου» επέφερε ολέθρια αποτελέσματα. Επέβαλε συνειδητά δυσβάσταχτες εισφορές, «γονατίζοντας» και αποθαρρύνοντας ένα παραγωγικό και δημιουργικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας. Ενίσχυσε ραγδαία την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή.

«Η δική μας πρόταση φέρνει κάτι τελείως διαφορετικό. Ενα νέο, καινοτόμο, πολύ απλό, και κυρίως αποτελεσματικό σύστημα. Είμαι σίγουρος ότι θα το αγκαλιάσουν οι επιστήμονες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι, γιατί αποσυνδέει την ασφάλιση από τα χρόνια εργασίας και το εισόδημα και προσφέρει ελεύθερη επιλογή εισφορών, ανάλογα με την επιθυμία και τον σχεδιασμό του κάθε ασφαλισμένου. Το ασφαλιστικό παύει, με λίγα λόγια, να είναι νέο φορολογικό. Γιατί εμείς, μειώνοντας τους φόρους, εξασφαλίζουμε πολύ περισσότερο εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε να αποταμιεύουν περισσότερο αλλά και να μένουν με μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα, μετά τους φόρους και τις εισφορές. Γι’ αυτό ακριβώς δίνουμε πολλά στους πολλούς ρίχνοντας τους φόρους και τους καλούμε ένα μέρος από αυτά που εξοικονομούν από την εφορία να το αποταμιεύσουν ώστε να έχουν αργότερα καλύτερη σύνταξη», ανέφερε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον αναπτυξιακό νόμο, ο οποίος –όπως είπε– ανοίγει δρόμο για μεγάλες επενδύσεις, απελευθερώνοντας επίσης μεγάλα έργα που έμεναν στάσιμα.

«Σε λίγες μέρες θα είναι πραγματικότητα και το νέο φορολογικό μας σύστημα. Ενα σύστημα που το προσδιορίζουν τρεις πυλώνες: Ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές ομάδες από βάρη που τις καθήλωναν. Κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα. Και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή, επεκτείνοντας δραστικά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές», κατέληξε.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη