11 Δεκ 2019

Υπουργείο Παιδείας: Αλλάζει το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ

Αλλαγές ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων στο εξεταστικό σύστημα
εισαγωγής στα ΑΕΙ.


Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας "δείχνει" προς το μοντέλο που εφαρμόστηκε έως το 2015, το οποίο παραπέμπει στο σύστημα των Δεσμών.

Συνυπολογισμός των βαθμών των τριών τάξεων του Λυκείου, τράπεζα θεμάτων, εθνικό απολυτήριο είναι οι τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το νέο σύστημα ενσωματώνει και τη βάση του 10, η θεσμοθέτηση της οποίας εγείρει αντιδράσεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε εκπαιδευτικό.


Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, το νέο σύστημα, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ανεπτυγμένο πλήρως τον Ιούνιο του 2023 δηλαδή από τους μαθητές της Α' Λυκείου του επόμενου σχολικού έτους 2020- 2021 όταν θα έχουν φτάσει στην Γ' Λυκείου.

Στο ίδιο πλαίσιο, περί τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο θα ανακοινωθεί η κατάργηση των ενδοσχολικών εξετάσεων για τη λήψη απολυτηρίου για τους μαθητές της φετινής Γ' Λυκείου, όπως προβλέπει το σύστημα που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό για το επόμενο εξεταστικό σύστημα έχουν προκριθεί:

- Για τις προαγωγικές εξετάσεις σε Α' και Β' Λυκείου καθώς και για τις απολυτήριες της Γ' Λυκείου τα θέματα θα επιλέγονται από τράπεζα θεμάτων.

- Οι βαθμοί κάθε τάξης θα συνυπολογίζονται στη διαμόρφωση του βαθμού εθνικού απολυτηρίου. Ακόμα δεν έχουν αποφασιστεί οι συντελεστές βαρύτητας κάθε τάξης, ωστόσο πληροφορίες της "Καθημερινής" αναφέρουν ότι το σύστημα που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αρβανιτόπουλου και ίσχυσε έως το 2015 αποτελεί "οδηγό"¨.
Μετά τη λήψη του εθνικού απολυτηρίου, με βάση το 10, οι απόφοιτοι Λυκείου θα δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.

Οι Πανελλαδικές θα διοργανώνονται κεντρικά από το υπουργείο Παιδείας. Σε αυτή τη φάση, τα τμήματα των ΑΕΙ θα μπορούν να ορίζουν τη δική τους βάση εισαγωγής, είτε ως μέσο όρο βαθμολογίας είτε σε δύο κρίσιμα μαθήματα για τις σπουδές στο τμήμα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη