11 Δεκ 2019

Νέο σκάνδαλο με FIFA! Πρώην πρόεδρος δωροδοκήθηκε για να δώσει το Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία

Δωροδοκία του Σεπ Μπλάτερ από Ρώσο "ολιγάρχη", για να δώσει τη διοργάνωση του
Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στη Ρωσία, αποκάλυψε σήμερα (10/12) το ...αγγλικό Skysports με το ρεπορτάζ του να βασίζεται σε στοιχεία που έφερε στο φως το Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Ο Σεπ Μπλάτερ μπορεί να έχει να έχει αποχωρήσει εδώ καιρό από την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (FIFA), εν μέσω κατηγοριών για δωροδοκία και διαφθορά, αλλά οι έρευνες σε βάρος του συνεχίζονται και όπως φαίνεται έχουν… ψωμί ακόμα.
Συγκεκριμένα το πόρισμα 430 σελίδων που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα (9/12) από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, και αφορούσε την έρευνα του FBI πάνω στο ενδεχόμενο ρωσικής εμπλοκής στην Προεδρικές Εκλογές του 2016 στη χώρα, περιείχε κομμάτι της έρευνας της Βρετανικής υπηρεσίας όσον αφορά το ενδεχόμενο δωροδοκίας της FIFA για να δοθεί στη Ρωσία η διοργάνωση του Μουντιάλ το 2018.


Στο πόρισμα αναγραφόταν όσον αφορά το ζήτημα: “Τον Ιούλιο του 2011 ο υπάλληλος της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, Κρίστοφερ Στιλ, παρέδωσε μία αναφορά που παρουσίαζε τη συζήτηση μεταξύ του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Μεντβέντεφ και του Πρωθυπουργού, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος παραδεχόταν ότι χρειάστηκε να δωροδοκηθεί ο Πρόεδρος της FIFA έτσι ώστε η Ρωσία να κερδίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 από την Πορτογαλία και τη συνυποψηφιότητα της Ολλανδίας με το Βέλγιο που ήταν οι άμεσε ανταγωνίστριες”.
Στη συνέχεια γίνεται λόγος για ακόμα δύο αναφορές του Στιλ (το 2012 και το 2015) που εμπλέκουν αξιωματούχους του Κρεμλίνου και της FIFA έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι η διοργάνωση θα καταλήξει στη Ρωσία. Το όνομα του Σεπ Μπλάτερ δεν αναφέρεται καθόλου μέσα στο πόρισμα αλλά την εποχή της ψηφοφορίας για την ανάληψη της διοργάνωσης (2010) αυτός ήταν που βρισκόταν στον προεδρικό θώκο της ομοσπονδίας.
Ο Μπλάτερ από την πλευρά, που εκτίει ποινή αποκλεισμούς 6 ετών από την ενασχόληση με το ποδόσφαιρο λόγω παράνομης οικονομικής δοσοληψίας, ύψους 1,3 εκατομμυρίων λιρών προς τον, επίσης τιμωρημένο, για 4 χρόνια, πρώην πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί έχει ισχυριστεί πως η συμφωνία με τη Ρωσία για το Μουντιάλ του 2018 είχε γίνει πολύ πριν το 2010.

O επικεφαλής της ρωσικής υποψηφιότητας για το Μουντιάλ του 2018, Αλεξέι Σορότκιν, δήλωσε από την πλευρά του στο Skysports πως η διαδικασία της ψηφοφορίας ήταν “καθαρή”, αλλά στο ερώτημα περί εξαφάνισης του αρχείου, σε ότι έχει να κάνει με την υποψηφιότητα, από τη ρωσική ομοσπονδία δήλωσε απλά πως ήταν βλάβη των υπολογιστών και δεν έγινε επίτηδες.
Με τις κατηγορίες πάντως να πληθαίνουν και τη Ρωσία να έχει τιμωρηθεί και με τέσσερα χρόνια αποκλεισμό από όλες τις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις από τη WADA λόγω του σκανδάλου ντόπινγκ, οι εξελίξεις στον αθλητισμό της χώρας μόνο ευοίωνες δε μοιάζουν…
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη