10 Δεκ 2019

Mόνο ΠΑΣΟΚ..ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟ

Nέα επιχείρηση λεηλασίας του ιστορικού ΠΑΣΟΚ από τον Σύριζα

Ο αρχηγός του Σύριζα έχοντας τον Στέφανο Τζουμάκα στο πλευρό του επανέρχεται στον αγαπημένο του ρόλο: Nα κοπιάρει τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ετσι:Oσοι ανήκουν στην προοδευτική παράταξη” έχουμε χρέος να συντονίσουμε το βήμα μας για να κερδίσει η Ελλάδα ένα καλύτερο αύριο. Και δεν παίζουμε στα ζάρια τα ιμάτια της δημοκρατίας, στηρίζοντας τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη στα μεγάλα ζητήματα, την ώρα που ο λαός μας σταυρώνεται από την πολιτική της”.


* Σημερα έχουμε ανάγκη στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη από μια νέα Αριστερά.

* Από τη μεταπολίτευση του 1974, στη χώρα μας υπήρξαν δύο βασικοί πόλοι που εξέφρασαν την προοδευτική παράταξη. Τα Κομμουνιστικά Κόμματα, η λεγόμενη τότε παραδοσιακή Αριστερά, με το δικό της ιστορικό, πολιτικό, και αξιακό φορτίο. Και το ΠΑΣΟΚ, μια νέα και ορμητική πολιτική δύναμη, με ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά, που με επικεφαλής τον Ανδρέα Παπανδρέου, ήρθε να καταλάβει τον χώρο ανάμεσα στη Δεξιά και την παραδοσιακή Αριστερά.

* Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγώνες αυτοί δεν πήγαν χαμένοι. Όποιο βήμα προς τα εμπρός, μεγάλο ή μικρότερο, έγινε στη χώρα μας στη μεταπολίτευση, οφείλεται σε αυτούς τους αγώνες. Οφείλεται στη προοδευτική παράταξη του τόπου και στους δύο πόλους της.


* Και η προοδευτική πλειοψηφία στο σύνολό της τραυματίστηκε σοβαρά, τόσο από τις πολιτικές ενσωμάτωσης που σιγά-σιγά εξουδετέρωσαν τον ριζοσπαστισμό του ΠΑΣΟΚ, όσο και από την πολιτική απομόνωσης και εχθρότητας προς όλες τις “όμορες” πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες κατέφυγε η παραδοσιακή Αριστερά, και κυρίως το ΚΚΕ.

* Το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στη μετά Ανδρέα εποχή, πήρε τον δρόμο του λεγόμενου εκσυγχρονισμού και εγκατέλειψε βήμα-βήμα τις ιδεολογικές και αξιακές του καταβολές. Η δε μνημονιακή του σύμπραξη και συγκυβέρνηση με τη ΝΔ του Σαμαρά και το ΛΑΟΣ, το οδήγησε σταδιακά στο να χάσει οριστικά την επαφή του με το μεγαλύτερο μέρος των κοινωνικών δυνάμεων που κάποτε είχε εκφράσει. Και εν τέλει, με τον ίδιο του τον εαυτό

* Η βιαιότητα των μνημονίων οδήγησε σε βίαιη ανακατάταξη του πολιτικού σκηνικού. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εκφράσει την επιθυμία και την ελπίδα του λαού μας να βγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς και να ανακτήσει τη κυριαρχία της. Το κατάφερε αυτό, λαμβάνοντας ένα δάνειο εμπιστοσύνης κυρίως από τους προοδευτικούς ανθρώπους που μέχρι τα μνημόνια ήταν κυρίως στη κάλπη του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι μόνο. Το δάνειο του 2015, όμως, σήμερα έχει μετατραπεί πια σε επένδυση εμπιστοσύνης και σε εντολή – προσμονή μετασχηματισμού.

* Μετά τη χούντα, η πολιτική και ιδεολογική υπεροχή της προοδευτικής παράταξης μεταφράστηκε σε πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία. Ηγεμονία που οδήγησε στη μεγάλη προοδευτική αλλαγή του ‘81. Με το ΠΑΣΟΚ μαζί με τα δύο κομμουνιστικά κόμματα της αριστεράς, να συγκεντρώνουν αθροιστικά πάνω από το 60% του εκλογικού σώματος.

Ηγεμονία που διατηρήθηκε παρά τις αντιφάσεις της μέχρι τις μέρες μας και που έπαιξε και καθοριστικό ρόλο στο να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποια δύναμη της Δεξιάς, αυτός που συγκέντρωσε πάνω του την προτίμηση των πολιτών που ήθελαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα μνημόνια, καταφέρνοντας έτσι τη πρωτοφανή πολιτική ανατροπή του 2015.

Αυτή ακριβώς, λοιπόν, τη σχεδόν διαχρονική από τη μεταπολίτευση και μετά ηγεμονία, επιθυμεί να ανατρέψει σήμερα η νέα Δεξιά του κου Μητσοτάκη.

* Η Αριστερά της εποχής μας οφείλει να είναι πιο ριζοσπαστική, πιο μαχητική, πιο ξεκάθαρα ταξικά προσανατολισμένη σε σχέση με τη σημερινή Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Να είναι κόκκινη αλλά ταυτόχρονα και πράσινη. Γιατί η κλιματική αλλαγή μας βάζει μπροστά σε ένα νέο καθήκον για λογαριασμό των επόμενων γενεών.

* Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε ένα σύγχρονο, συμμετοχικό και δημοκρατικό κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς. Της Αριστεράς της εποχής μας. Ένα κόμμα που δεν θα μένει στο επίπεδο των διακηρύξεων, της διαμαρτυρίας, της αντιπολίτευσης, αλλά θα είναι σε θέση να εφαρμόσει το πρόγραμμά του από θέση κυβερνητικής ευθύνης.





https://kourdistoportocali.com/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη