9 Δεκ 2019

Προσοχή! Όχι άλλο mea culpa! Ραντεβού με… παγίδες!

Ήταν 30 Ιανουαρίου του μακρινού 1988. Τότε, ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντούσε στο
Νταβός τον Τούρκο πρόεδρο,Τουργκούτ Οζάλ.
Έναν χρόνο νωρίτερα, Ελλάδα και ..

Τουρκία είχαν φτάσει στα πρόθυρα πολέμου, καθώς το τουρκικό πλοίο «Πίρι Ρέις» παραβίαζε την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε εντολή στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να απαντήσουν, σε περίπτωση που οι Τούρκοι προχωρούσαν στις έρευνες.
Το θερμό επεισόδιο τελικά δεν συνέβη τότε, αλλά οι Αμερικανοί οδήγησαν (έσυραν, για να ακριβολογήσουμε) τον Έλληνα πρωθυπουργό σε συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας.
Εκεί ο Ανδρέας προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα εγκατέλειψε επί της ουσίας την πολιτική της αναγνώρισης της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ως μόνης «νομικής» διαφοράς και της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, συμφωνώντας να επανεξετασθούν όλα τα θέματα από δύο επιτροπές, από τις οποίες η μία ήταν «πολιτική».
Ήταν η συμφωνία που ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει «μη πόλεμο», δηλώνοντας, ωστόσο, ότι οι δυο τους συμφώνησαν να μπει στο «ράφι» το Κυπριακό. Στις 6 Ιουνίου 1988, ο Ανδρέας αναγκάστηκε να πει το γνωστό πλέον «meaculpa», αναγνωρίζοντας ότι είχε κάνει λάθος, σε συζήτηση στη Βουλή, έπειτα από πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε υποβάλει η ΝΔ με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Το…meaculpa στην εξωτερική πολιτική δεν αντιστρέφει βέβαια τα τετελεσμένα, και μάλιστα όταν συνομιλητής σου είναι η Άγκυρα.
Το λάθος του Ανδρέα Παπανδρέου (όπως και άλλα του παρελθόντος) άνοιξε την όρεξη των Τούρκων και οδήγησε αργά και σταθερά στα Ίμια, στις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο και στη…γαλάζια πατρίδα του Ταγίπ Ερντογάν.
Τα γράφουμε αυτά εν όψει της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο με τον Ερντογάν, αλλά και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κάτω από δυσχερείς για τη χώρα μας ισορροπίες, και με την Άγκυρα να έχει το πάνω χέρι.
Η Τουρκία είναι έτοιμη να ανατρέψει ό,τι γνωρίζαμε στην περιοχή εκατό χρόνια τώρα. Να ανατρέψει ισορροπίες και statusquo στο Αιγαίο. ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα και υποθαλάσσιος πλούτος είναι η ατζέντα της.
Εάν ανοίξουμε διάλογο με ενδιάμεσο τις ΗΠΑ, όπως μας σέρνουν οι Τούρκοι,τότε θα είναι αργά για ένα νέο… meaculpa.
Γι’ αυτό χρειάζεται ΠΡΟΣΟΧΗ, κύριοι πρωθυπουργοί και αρχηγοί των κομμάτων. Ο ουρανός σκοτεινιάζει και χρειάζεται ενότητα και ψυχραιμία.
Ν
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη