27 Ιαν 2020

Κιλκίς: Εκρηκτικές διαστάσεις έχουν πάρει οι ελλείψεις φαρμάκων καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει πάρει το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στον νομό Κιλκίς, σύμφωνα με τον τοπικό Φαρμακευτικό Συλλόγο (ΦΣΚ).
Yπάρχουν ελλείψεις περισσότερων από
100 σκευασμάτων 25 εταιρειών, ανέφεραν ο πρόεδρος του ΦΣΚ, Κωσταντίνος Κατσιάνος, καθώς και αντιπροσωπεία του Συλλόγου στους βουλευτές της Ν.Δ, Γεώργιο Γεωργαντά, του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη- Ελένη Αγαθοπούλου και του ΚΙΝΑΛ, Γεώργιο Φραγγίδη, κατά τη διάρκεια συνάντησης το περασμένο Σάββατο.
Πρόκειται, υποστήριξαν, για φάρμακα όλων των παθήσεων, όπως αντιβιοτικά, παιδικά εμβόλια, ινσουλίνες, φάρμακα για το αναπνευστικό, για το διαβήτη, την υπέρταση, για καρδιοπάθειες και ουρολογικά,την οστεοπόρωση, το γλαύκωμα, ηρεμιστικά, πνευμονολογικά, καθώς και φάρμακα για την ελκώδη κολίτιδα, τον θυρεοειδή και αντιπηκτικές ενέσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν ενταθεί στο μέγιστο βαθμό και ότι η κατάσταση αντί να βελτιώνεται συνεχώς χειροτερεύει, ενώ οι φαρμακοποιοί δίνουν καθημερινά μεγάλο αγώνα για να βρουν έστω και ένα κουτί, ώστε να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, αλλά στο τέλος αυτό δεν είναι πάντα εφικτό διότι στα περισσότερα φάρμακα δεν υπάρχουν αποθέματα. Σύμφωνα με τον ΦΣΚ, κύρια αιτία των ελλείψεων είναι οι μειωμένες εισαγωγές και οι αυξημένες εξαγωγές των φαρμάκων. Τα σκευάσματα που λείπουν είναι κυρίως πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία έχουν εξαγωγικό ενδιαφέρον.


Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι του ΦΣΚ, «Οι ελλείψεις φαρμάκων όλων των ειδών και θεραπευτικών κατηγοριών είναι παλιό και διαχρονικό πρόβλημα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε χώρες της Ε.Ε. Στην Ελλάδα οφείλεται από τη μία μεριά, στις μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που προμηθεύουν οι ίδιες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, είτε επειδή φοβούνται την εξαγωγή τους είτε επειδή δεν την θεωρούν εμπορικά συμφέρουσα λόγω χαμηλής τιμής. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και οι παράλληλες εξαγωγές. Αυτό συμβαίνει, όταν ορισμένες φαρμακαποθήκες δεν διαθέτουν τα φάρμακα που προορίζονται για τους Έλληνες ασθενείς στην ελληνική αγορά, αλλά τα εξάγουν στο εξωτερικό, σε υψηλότερες τιμές, καθώς υπάρχει σημαντική διαφορά τιμών στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Το φθηνό ελληνικό φάρμακο, αφήνει μεγάλα περιθώρια κέρδους στους “ εξαγωγείς”»


Παράλληλα οι εκπρόσωποι του ΦΣΚ υπογράμμισαν ότι ο ΕΟΦ έχει την υποχρέωση να παρεμβαίνει για να καλύπτει τις ανάγκες των Ελλήνων πολιτών σε φάρμακα, όταν αυτά λείπουν από την ελληνική αγορά και ότι το υπουργείο Υγείας έχει την υποχρέωση να ελέγχει αν ο ΕΟΦ τηρεί τις υποχρεώσεις του και σε ποιο βαθμό.


“Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων δημιούργησε μηχανισμούς ελέγχου, αλλά και απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά ακόμα και επιβολή χρηματικών προστίμων στο παρελθόν σε εταιρείες που διαπιστώθηκε ότι παραβαίνουν τη σχετική νομοθεσία. Όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν απέδωσε δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα.

Η έως τώρα τακτική που εφαρμόζει ο ΕΟΦ με την απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών συγκεκριμένων σκευασμάτων δεν αποδίδει. Κι αυτό διότι έχει έναν πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό ορίζοντα. Ο μόνος τρόπος να αποδώσει το μέτρο αυτό είναι να επιβάλει ο ΕΟΦ απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που θα καθιστά ασύμφορη την αποθεματοποίηση τέτοιων φαρμάκων από τον οποιονδήποτε” επισήμαναν οι εκπρόσωποι του ΦΣΚ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη