Έρευνα: Οι χειρουργικές μάσκες θα μπορούσαν να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού

3 Απρ 2020

Ερευνητές που μελέτησαν κατά πόσο διαδίδονται άλλοι κορωνοϊοί και ο ιός της γρίπης όταν κάποιος φορά χειρουργική μάσκα ανακοίνωσαν ότι οι προστατευτικές μάσκες θα
μπορούσαν να βοηθήσουν να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2.
Με βάση τη μελέτη αυτή, η χρήση χειρουργικών μασκών από τους ασθενείς φαίνεται ότι μείωσε σημαντικά τον αριθμό των ανιχνεύσιμων ιών της γρίπης στα σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα με το βήξιμο ή την αναπνοή. Μικρότερος ήταν επίσης και ο αριθμός των εποχικών κορβνοϊών -που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα- που ανιχνεύτηκε στα σταγονίδια στον αέρα.

Στη μελέτη αυτή ωστόσο δεν εξετάστηκε κατά πόσο ισχύει αυτό και για τον νέο κορωνοϊό.

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί αν οι μάσκες μπορούν συγκεκριμένα να αποτρέψουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2”, ανέφεραν οι επιστήμονες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature σε μια περίοδο που η νόσος Covid-19 έχει προσβάλει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους στον κόσμο και έχει σκοτώσει περισσότερους από 53.000.

Ο Μπέντζαμιν Κάουλινγκ, ο καθηγητής που ήταν υπεύθυνος για τη μελέτη του Κέντρου Επιδημιολογίας Λοιμωδών Νόσων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Χονγκ Κονγκ είπε ότι τα ευρήματα αυτά ενδέχεται να ισχύουν και για τις απλούστερες, βαμβακερές μάσκες. «Η άποψή μου ως ειδικού είναι ότι οι υφασμάτινες ή βαμβακερές μάσκες μπορεί να έχουν κάποια επίδραση, ίσως ελαφρώς μικρότερη από τη χειρουργική μάσκα, όταν φοριέται σωστά. Και όσον αφορά τον Covid-19, αναζητούμε κάθε πιθανό μέτρο που θα μπορούσε να βοηθήσει», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά.

Μέχρι και σήμερα υπήρχαν ελάχιστες ισχυρές επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα των μασκών στη μετάδοση αναπνευστικών νόσων. Ο ΠΟΥ τονίζει ότι όποιος εμφανίζει συμπτώματα όπως πυρετό ή βήχα αλλά και όποιος φροντίζει ασθενείς θα πρέπει να φορά μάσκα, όμως δεν συνιστά στους υγιείς ανθρώπους να τις φορούν στην καθημερινότητά τους.

Ο Ρούπερτ Μπιλ, ειδικός στις λοιμώξεις στο Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ του Λονδίνου, το οποίο δεν ενεπλάκη άμεσα στην έρευνα του Κάουλινγκ, είπε ότι η μελέτη παρουσιάζει «ισχυρές και πειστικές αποδείξεις» ότι οι μάσκες μπορεί να είναι ένα μέσο που περιορίζει τη μετάδοση ορισμένων ιών, όμως δεν είναι και το «μαγικό ραβδί». «Δεν αποτρέπουν τελείως τη μετάδοση και δεν μπορούν να αποτελέσουν το μοναδικό μέσο (πρόληψης) αλλά, σε συνδυασμό με άλλα μέσα κοινωνικής αποστασιοποίησης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος μιας «στρατηγικής εξόδου» από την καραντίνα», είπε.

Share
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη