Τουρκικό ΥΠΕΞ για Αγία Σοφία: Η Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ

31 Μαΐ 2020

Απάντηση στην Αθήνα, δίνει με ανακοίνωσή του το Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο
Εξωτερικών, με αφορμή την προσευχή στην Αγία Σοφία.


Στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντά ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.
Υπενθυμίζεται πως η Αθήνα καταδίκασε χθες την «φιέστα», που στήθηκε χθες στην Αγία Σοφία, με αφορμή την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

«H Ελλάδα, κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας», γράφει το υπουργείο.Στη συνέχεια, κατηγορεί την Αθήνα ότι επιχειρεί να «σωπάσει» το κάλεσμα για προσευχή στη δυτική Θράκη με την δικαιολογία της COVID-19.


«Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς», προσθέτει.

Τέλος, κατηγορεί την Ελλάδα για «ιστορικά κόμπλεξ» ενώ σημειώνει πως η Αγία Σοφία παραμένει σημαντική για την Τουρκία


«Η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται.Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» την ανάγνωση κορανίου στην Αγιά Σοφιά αλλά και προσβολή στη διεθνή κοινότητα καθώς η εκκλησία είναι οικουμενικό μνημείο, προστατεύεται από την UNESCO και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935.
Ανάγνωση στίχων από το Κοράνι και το μήνυνα Ερντογάν

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Άλωσης της Πόλης στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή κορυφώθηκαν με την ανάγνωση στίχων από το Κοράνι.

Τούρκος ιμάμης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού της χώρας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, ανάγνωσε το απόσπασμα για την Κατάκτηση (της Μέκκας) από το Κοράνι ενώ ο Ρετζέπ Ερντογάν συμμετείχε στην προσευχή συνδεόμενος ζωντανά από την οικία του στην Κωνσταντινούπολη με την Αγία Σοφία.

sputniknews.gr
Share
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη