11 Ιουλ 2020

Covid-19: Άνοδος εισαγόμενων κρουσμάτων – Αύξηση και σε Αττική και Θεσσαλονίκη (video)

Τα εισαγόμενα κρούσματα φαίνεται ότι αποτελούν το κύριο μέτωπο της πανδημίας
στη χώρα μας, με δύο στα τρία κρούσματα να εντοπίζονται στις πύλες εισόδου. Ανησυχία προκαλεί και η υπερσυγκέντρωση κρουσμάτων σε Αττική και Θεσσαλονίκη.



Την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 60 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 42 είναι εισαγόμενα και και τα υπόλοιπα εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη 8, Αττική 7 και από 1 σε Κοζάνη, Ημαθία και Ξάνθη. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει πλέον στα 3.732.

Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος από κορονοϊό. Τα θύματα συνολικά παραμένουν 193.

Αγωνία και έντονο προβληματισμό προκαλούν τα εισαγόμενα κρούσματα της Covid-19 με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να δηλώνει ότι ανησυχεί για την κατάσταση στα Βαλκάνια και να επισημαίνει την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης.

Στην έκτακτη ευρεία τηλεδιάσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση.

«Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα, χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό. Διότι ο κορονοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Υπαγορεύει ταυτόχρονα, πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις. Κυρίως, από τις γειτονικές, βαλκανικές χώρες» πρόσθεσε ο Στέλιος Πέτσας.

Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί και από την Τετάρτη 14 Ιουλίου (στις 6 το πρωί), οι τουρίστες θα μπαίνουν από τον τελωνειακό σταθμό του Προμαχώνα μόνον εάν επιδεικνύουν πρόσφατο αρνητικό τεστ (72 ώρες πριν από την άφιξη).

Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό και με την ενίσχυση των ελέγχων και την αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αναμένεται να θωρακίσει τη χώρα από τη διασπορά του ιού.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ λαμβάνουν εκατοντάδες δείγματα στον Προμαχώνα, ενώ ανησυχία προκαλούν τα δεκάδες θετικά κρούσματα που πέρασαν τις τελευταίες ώρες από το τελωνείο. Πρόκειται για πολίτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Την επιστημονική κοινότητα προβληματίζουν και τα κρούσματα χωρίς σαφή πηγή προέλευσης, ιδιαίτερα σε Αττική και Θεσσαλονίκη, τα οποία έχουν παρουσιάσει αύξηση τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: ΕΡΤ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη