24 Σεπ 2020

Κορωνοϊός: Στον εισαγγελέα 44 δικογραφίες για «αρνητές» της μάσκας


Σαράντα τέσσερις δικογραφίες σχετικές με σενάρια συνωμοσίας στο διαδίκτυο, εκκλήσεις ανυπακοή, και γενικά παραβάσεις περί παρακίνησης σε ανυπακοή για τη χρήση της μάσκας έχουν σχηματίσει τον τελευταίο μήνα τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Όλες έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος μετά την ποινική αξιολόγησή τους αναμένεται, να δώσει παραγγελία για τη λήψη ανωμοτί καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους δημιουργούς κλειστών ομάδων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχετικών ιστολογίων ή για μεμονωμένους χρήστες που προέτρεπαν σε ανυπακοή, αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».


Κομβικό σημείο αυτής της έρευνας ήταν η έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν δημιουργηθεί ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες σε λίγες ημέρες αριθμούσαν πάνω από 15.000 ακολούθους η καθεμία.

Οι καταλήψεις στα σχολεία, όπως παρατήρησαν οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, δεν έδωσαν χώρο σε οργανωμένες κινητοποιήσεις "αρνητών της μάσκας" μέσω του Διαδικτύου για συγκεντρώσεις στους δρόμους πόλεων. Κάποια τέτοια διαδικτυακά προφίλ ή ιστολόγια εξαφανίστηκαν ξαφνικά μετά την προαναγγελία αστυνομικών ερευνών και επικείμενων διώξεων.

Αυτές οι 44 περιπτώσεις αφορούν, σε αναφορές ομάδων σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία, μια περίπτωση προέτρεπε στη μη χρήση μάσκας με την προβολή σχετικού βίντεο, ενώ άλλες αφορούσαν σε ιστολόγια που παρότρυναν γενικά τους πολίτες να μην τηρούν τα μέτρα αποφυγής διασποράς της πανδημίας.

Οι δικογραφίες σχετίζονται με τους δημιουργούς τέτοιων ομάδων που καλούσαν το σύνολο των ακολούθων να είναι “ανυπάκουοι" σε νόμους του κράτους που αφορούσαν τη δημόσια Υγεία.

Οι ακόλουθοι τέτοιων κλειστών ομάδων και ιστολογίων δεν είναι κατηγορούμενοι, εκτός περιπτώσεων που έχουν προβεί σε αναδημοσίευση προσθέτοντας σχόλια παρακίνησης σε ανυπακοή.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη