25 Νοε 2020

Αλλαγή σκυτάλης


Habemus novum praesidentem. Η Έμιλι Μέρφι, μία ανοιχτόξανθη γυναίκα, το πρόσωπο της οποίας παραπέμπει σε αυτό που οι Αμερικανοί αποκαλούν «Deep Middle Class», είναι ο άνθρωπος-κλειδί στην αμερικανική αλυσίδα άσκησης της εξουσίας, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ την είχε τοποθετήσει εξαρχής επικεφαλής των γενικών κυβερνητικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για ένα στρατηγικό πόστο, καθώς από αυτή τη γυναίκα εξαρτάται η ομαλή μετάβαση της εξουσίας από τον έναν πρόεδρο στον άλλον. Η Έμιλι Μέρφι από την ημέρα των εκλογών δεν άνοιξε το στόμα της διατηρώντας μία έως και εκνευριστική σιωπή. Από αυτή εξαρτώνται όλα τα κονδύλια τα οποία προβλέπονται από τη νομοθεσία για να καλυφθούν οι ανάγκες της μετάβασης των εξουσιών από τη μία διακυβέρνηση στην άλλη.


Η Έμιλι Μέρφι ανέμενε βεβαίως το πράσινο φως από το «αφεντικό» αφού ήταν μέχρι και την τελευταία στιγμή το πειθήνιο όργανό του στην πολύπλοκη γραφειοκρατία της Ουάσινγκτον.

«Η ξανθιά κυρία» μόλις πριν 48 ώρες είχε αναρτήσει ένα ακατανόητο μέχρι παρεξηγήσεως tweet. Λες και ήταν κάποιος κωδικός ή κάποιο μπερδεμένο σύνθημα ή απλώς μία ανοησία και για μερικούς ένα απλό λάθος. Είχε αναρτήσει κάτι φθόγγους με μπερδεμένα φωνήεντα και σύμφωνα, λες και τα δάχτυλα που πληκτρολογούσαν ήταν επηρεασμένα από κάποιες περίεργες δυνάμεις ή και ουσίες ή και τίποτα από όλα αυτά. Απλώς έδιναν την εικόνα που επικρατούσε στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας, οπότε με βαριά καρδιά ο ηττημένος πρόεδρος έδωσε την άδεια στους υποτελείς γραφειοκράτες του να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται για τη μετάβαση της εξουσίας έως την 20ή Ιανουαρίου 2021, οπότε και αναμένεται κατά το Σύνταγμα να ορκιστεί ο Τζο Μπάιντεν.

Η Έμιλι Μέρφι ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας πως η περίοδος της μετάβασης εξουσιών μπορεί να αρχίσει. Ήταν κάτι σαν τον λευκό καπνό που αναμένεται με ανυπομονησία στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη όταν το κονκλάβιο ψηφίζει για την εκλογή νέου Πάπα. «Αφιέρωσα τη ζωή μου, όλη την ενήλικη ζωή μου, στην υπηρεσία του αμερικανικού δημοσίου προσπαθώντας να κάνω πάντα το σωστό» ανέφερε η Έμιλι Μέρφι, μια κλασική φιγούρα των μεσοδυτικών Πολιτειών με στρογγυλά μάγουλα, μεγάλα γυαλιά μυωπίας και ξανθά μαλλιά που πέφτουν ακατάστατα στο στρογγυλό της πρόσωπο.

Μόνο που η Έμιλι Μέρφι άργησε πολύ υπακούοντας προφανώς στις εντολές του «αφεντικού» της. Θα μπορούσε να είχε μείνει στην ιστορία αν ακολουθούσε την απλή λογική και αν όντως ήταν αφιερωμένη στο δημόσιο συμφέρον. Έτσι θα είχε ανακοινώσει πως ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο Τζο Μπάιντεν και οι ΗΠΑ θα είχαν αποφύγει αυτό το απόλυτο διεθνές ρεζίλι, αλλά και τη συνειδητή απαξία και υποβάθμιση της πολιτικής ζωής του τόπου από ένα πλέον ανήμπορο, ασπόνδυλο και επικίνδυνο, όπως φαίνεται, ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο έχει πέσει στα χέρια του αδηφάγου Τραμπισμού.

Προφανώς κάποιοι άλλοι μηχανισμοί υποχρέωσαν τον Ντόναλντ Τραμπ να σαλπίσει τη γενική υποχώρηση. Με μία ανάρτησή του στο Twitter το βράδυ της Δευτέρας και ενώ ανακοίνωνε πως αρχίζει η περίοδος μετάβασης των εξουσιών, επαναλάμβανε μονότονα πως αυτός είναι ο νικητής των εκλογών. Προφανώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί να κρατήσει όλες τις πόρτες ανοιχτές ώστε μετά από τέσσερα χρόνια να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, αφού έχει το δικαίωμα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Μόνο που τότε θα έχει πολλούς αντιπάλους. Από τον Μάικ Πομπέο έως τον αντιπρόεδρο Πενς, αλλά και άλλα φιντάνια της υπερδεξιάς του ρεπουμπλικανικού κόμματος και του περίφημου Tea Party, το οποίο επί της ουσίας έχει εδώ και πολλά χρόνια αναλάβει τον ρόλο του καθοδηγητή σε αυτή την ολισθηρή πορεία που ακολούθησε το ρεπουμπλικανικό κόμμα τα τελευταία χρόνια παραδιδόμενο στους μηχανισμούς εξουσίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Τώρα πλέον ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να αναπτύξει όλο το σχέδιό του ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης. Μετά τον πρέσβη Μπλίνκεν, πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα, υπουργός Οικονομικών αναμένεται να αναλάβει η Σιδηρά Κυρία της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής, Τζάνετ Γέλεν. Επιστρέφει στη διακυβέρνηση ο Τζον Κέρι, 74 ετών, αναλαμβάνοντας τη δύσκολη υπόθεση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την αποστολή να πείσει τους εταίρους των ΗΠΑ πως επιτέλους η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει στα σοβαρά αυτή την πλανητική απειλή. Από αυτή την αμερικανική συμπεριφορά θα εξαρτηθεί και η ευθυγράμμιση της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας με τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η Συνθήκη των Παρισίων για το κλίμα.

Ο Τζο Μπάιντεν, τοποθετώντας τον Τζον Κέρι σε αυτή τη θέση, προφανώς θέλει να επιβεβαιώσει την προσήλωσή του στις συμφωνίες που υπεγράφησαν στη γαλλική πρωτεύουσα και τις οποίες ακύρωσε στην πράξη ο Ντόναλντ Τραμπ αρνούμενος να σεβαστεί την υπογραφή των ΗΠΑ σε αυτή τη διεθνή συνθήκη.


https://www.zougla.gr/kosmos/article/habemus-novum-praesidentem
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη