26 Νοε 2020

Κορωνοϊός: «Κλείδωσε» η παράταση του lockdown – Δείτε μέχρι πότε


 Βέβαιη θεωρείται η παράταση του lockdown για τουλάχιστον ακόμα μία εβδομάδα, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Τα επόμενα βήματα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών και τα επιδημιολογικά δεδομένα. Η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά, και η αρχή να γίνει -όπως όλα δείχνουν- με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, δέχεται πιέσεις. Το φορτίο παραμένει βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα, τόσο στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε Ημαθία και Λάρισα και οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι δύσκολοι τονίζουν οι ειδικοί.

Νωρίτερα, μέτρα ενίσχυσης για επιχειρήσεις και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, για τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για σχεδόν 500.000 ωφελούμενους ενώ μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές για δύο εκατομμύρια εργαζόμενους.

Για «σημαντικό νομοσχέδιο» το οποίο «προσθέτει ακόμα μία δέσμη μέτρων» στη «συνέχιση ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και της απασχόλησης μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών», έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».

Διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα λάβουν τον Δεκέμβριο 256.525 φτωχά νοικοκυριά ενώ 482.335 είναι οι ωφελούμενοι. Για πρώτη φορά δικαιούχοι είναι άστεγοι και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας.

Ζευγάρι θα πάρει τον Δεκέμβριο το επίδομα του μήνα αλλά και 300 ευρώ επιπλέον, γονείς με 2 παιδιά επιπλέον 400 ευρώ ενώ πολύτεκνη οικογένεια (4 παιδιά) επιπλέον 500 ευρώ.

Ακόμη 143 χιλιάδες δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 βλέπουν (σήμερα) στους λογαριασμούς τους τα ποσά από τα οποία το 50% δεν θα επιστραφεί.

Αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις φέρνει από τον Ιανουάριο η μείωση 3% των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο μεταξύ 800 χιλιάδες μη μισθωτοί βλέπουν να απομακρύνεται το βάρος των δόσεων της εκκαθάρισης των εισφορών του 19 καθώς οι οφειλές θα πληρωθούν σε 5 δόσεις με πρώτη τον Μάρτιο του 21. Πριν τα Χριστούγεννα αναμένεται να δοθεί και η έκτακτη ενίσχυση που φαίνεται να κλειδώνει στα 400 ευρώ σε δικηγόρους μηχανικούς και οικονομολόγους.

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης με τα τα ποσά να κυμαίνονται από 80 έως 700 ευρώ ανάλογα με την περιοχή.

Ένα βήμα πριν τους 600 οι διασωληνωμένοι
Ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο με τους διασωληνωμένους να είναι ένα βήμα πριν τους 600, τα κρούσματα παραμένουν σταθερά πάνω από 2.000 παρά το γεγονός πως βρισκόμαστε στην τρίτη βδομάδα του lockdown. Συγκεκριμένα σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.152 νέα κρούσματα, 597 διασωληνωμένους και 82 νεκρούς. Στην Αττική εντοπίστηκαν 383 κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 633, 160 Λάρισα και 106 στην Πέλλα.

Το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλό. «Μικρή ανάσα» ήταν η σχετική μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης η κατάσταση ωστόσο παραμένει ασφυκτική.

Σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Λάρισα και Μαγνησία τα κρούσματα παραμένουν αυξημένα, το ΕΣΥ πιέζεται πολύ όμως αντέχει, τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Δεδομένη τουλάχιστον έως τις 7 Δεκεμβρίου η παράταση του lockdown
Η παράταση του lockdown θεωρείται δεδομένη τουλάχιστον έως τις 7 Δεκεμβρίου. Ο σχεδιασμός για την άρση του lockdown θα γίνεται με βάση τα ιατρικά δεδομένα, χωρίς αναφορά σε ημερομηνίες. Η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή, κι αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, η αρχή θα γίνει με τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

«Το άνοιγμα των σχολείων, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας. Τίποτα δεν αντικαθιστά τη διά ζώσης διδασκαλία. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να ανοίξουν τα σχολεία το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε η Νίκης Κεραμέως στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Οι ειδικοί εκφράζουν επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων στο άμεσο μέλλον.

«Προσωπικά, δεν βλέπω να ανοίγει τίποτα αν δεν υπάρξει δραστική μείωση των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Μαρίζα Τσολιά.

Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο
Αν το επιτρέψουν οι ειδικοί, τα καταστήματα θα ανοίξουν από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει κλιμακωτά και με αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή του συνωστισμού.

» Όταν οι ειδικοί μας δώσουν ημερομηνία για το πότε μπορούμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει κλιμακωτά, όπως έγινε και τον Μάιο, από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και με πολύ αυστηρούς κανόνες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει συνωστισμός μέσα σε πολύ μικρούς χώρους» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Η εστίαση αργεί
Παραμονές Χριστουγέννων, αναμένεται να ανοίξουν τα εστιατόρια. Όχι όμως και τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, καθώς αποδείχθηκαν, το προηγούμενο διάστημα, εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Πηγή: ΕΡΤ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη