5 Μαρ 2021

70% αύξηση στην κυκλοφορία του βρετανικού στελέχους. Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη

 


Τη σκληρή και επικίνδυνη πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μαρτυρούν οι 2.219 νέες διαγνώσεις που αναφέρονται στην σημερινή επιδημιολογική αναφορά του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), εντείνοντας την αγωνία των ειδικών. 


Από τους 55.702 διαγνωστικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο (οι 24.368 μοριακοί), προέκυψε ο –σταθερά πλέον- τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων στην Αττική (1.051), αλλά και τα τριψήφια νούμερα που καταγράφονται εδώ και αρκετές ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.

Αυτό που ξεχωρίζει σήμερα στην επιδημιολογική έκθεση, ωστόσο, είναι αφενός η σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων που το τελευταίο διάστημα κάνουν «άλματα» από μέρα σε μέρα, αλλά και τα δεδομένα από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Σχεδόν 70% αύξηση στην κυκλοφορία του βρετανικού στελέχους

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζεται η αυξημένη κυκλοφορία των μεταλλάξεων του κορωνοϊού σε όλη την χώρα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του Δικτύου, για οποία μας είχε ήδη προετοιμάσει από χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ευρύτατη είναι, όπως φαίνεται, η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας με 1.667 στελέχη, αφού θετικά δείγματα σημειώνονται σε 38 Περιφερειακές Ενότητες (δηλαδή το 1/3 της χώρας), με προεξάρχουσες την Αττική (1.006 στελέχη συνολικά), την Θεσσαλονίκη (200), το Ηράκλειο (116), το Ρέθυμνο (46) και το Λασίθι (30) της Κρήτης, την Λάρισα (28), την Αχαΐα (22), την Κοζάνη (21), και την Εύβοια (12).

Ενδεικτικό της έξαρσης, αλλά και της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ότι στις 25 Φεβρουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός στελεχών περιοριζόταν στα 990, καταγράφοντας, συνεπώς, αύξηση της τάξης του 68,4% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα
.

Την ίδια στιγμή, την αγωνία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εντείνει και η ταυτοποίηση άλλων 21 κρουσμάτων με το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 48, εκ των οποίων τα 41 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 2 στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 5 στην Περιφέρεια Αττικής.

Καθημερινά τα «άλματα» των διασωληνωμένων

Οι 449 άνθρωποι που βρίσκονται σήμερα διασωληνωμένοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και η αναμενόμενη αύξησή τους τις επόμενες ημέρες, λόγω τόσο της έκρηξης των κρουσμάτων όσο και της εκτόξευσης των ημερήσιων εισαγωγών –που σήμερα έφτασαν τις 365- οδηγούν σε περαιτέρω πίεση στο Σύστημα Υγείας.

«Προστατευτικός μανδύας» αυτής της ακατάσχετης αύξησης των αναγκών νοσηλείας, θεωρείται το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και το οποίο αφορά την Αττική, δηλαδή την περιφέρεια που καλείται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των νοσηλευομένων.

«Η νέα έξαρση της πανδημίας έχει προκαλέσει ασφυκτική πίεση στο Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στα νοσοκομεία της Αττικής. Στις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες COVID-19, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ-COVID-19 φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες. Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το Σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σταθερά σε συναγερμό η Αττική – Ανησυχία και για την Θεσσαλονίκη

Πρωταγωνίστρια για μία ακόμα ημέρα στο θλιβερό σκηνικό που έχει στήσει εδώ και έναν χρόνο ο κορωνοϊός στη χώρα μας είναι για ακόμα μία ημέρα η Αττική, συγκεντρώνοντας ξανά σχεδόν τα μισά κρούσματα της επικράτειας. Το κέντρο της Αθήνας κόβει σταθερά πρώτο το νήμα με 254 νέα περιστατικά, ενώ ο Πειραιάς και το δυτικό τμήμα της περιφέρειας «μάχονται» για το ποιος θα «υπερισχύσει» με 195 και 194 νέες μολύνσεις αντίστοιχα. Σε ελαφρώς πιο ήπια επίπεδα βρίσκονται οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, με τον νότιο τομέα να συγκεντρώνει 144 νέες διαγνώσεις, τον βόρειο 130, τα ανατολικά 103 και τα νησιά 31.

Δυσοίωνη παραμένει η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα σημερινά κρούσματα μπορεί να περιορίστηκαν στα 257 (314 χθες), ωστόσο τα στοιχεία από την παρακολούθηση των τιμών συγκέντρωσης του SASR-CoV-2 που κάνει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, αποτυπώνουν μια σταδιακή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 01/03 και της Τρίτης 02/03, είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 26/2 και της Κυριακής 28/2. «Ο αστάθμητος παράγοντας σε σχέση με την εμπειρία του φθινοπώρου για τη Θεσσαλονίκη παραμένουν τα μεταλλαγμένα -πολύ πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού, που υπάρχουν στην κοινότητα, εγκυμονώντας κινδύνους για μία ταχύτερη έξαρση της διασποράς που θα εντείνει τις πιέσεις στο σύστημα υγείας», δήλωσε σχετικά ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η έξαρση κρουσμάτων «κοκκινίζει» όλες τις γωνιές της Ελλάδας

Εντυπωσιακή είναι η διασπορά που παρατηρείται πλέον από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα, με 60 Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται και σήμερα στον ημερήσιο πίνακα γεωγραφικής κατανομής των κρουσμάτων, από το σύνολο των 74. Μάλιστα, οι 26 από αυτές (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), κατέγραψαν σήμερα διψήφιο αριθμό νέων διαγνώσεων.

Απόρροια της εικόνας αυτής είναι το «κοκκίνισμα» της χώρας στον επικαιροποιημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία, καθώς σε αυτές τις περιοχές τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού κυμαίνονται από 50 έως 150 και ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 4%.

Ενδεικτικό είναι ότι στην Αχαΐα τα νέα κρούσματα σήμερα έφτασαν και πάλι σε υψηλούς αριθμούς (102), ενώ Λάρισα και Κορινθία ξεπέρασαν τα 50 με 63 και 52 νέες μολύνσεις αντίστοιχα. Ακολουθούν, μεταξύ άλλων, Αργολίδα και Φθιώτιδα με 36, Σέρρες με 35, Ηράκλειο και Χαλκιδική με 34, Ιωάννινα με 33, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια και Ημαθία με 27 και Κοζάνη με 25.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη