5 Αυγ 2021

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες: Πύρινος όλεθρος σε ολόκληρη την Ελλάδα


Η Πυροσβεστική για τρίτη μέρα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό, καθώς ανεξέλεγκτες είναι οι φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας, υπό τον φόβο μάλιστα της αλλαγής των καιρικών φαινομένων καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, οι άνεμοι αναμένεται να αυξηθούν.

Εφιαλτική νύχτα στην Αττική


Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης, καθώς τρία νέα μέτωπα τα οποία ενώθηκαν ξέσπασαν στη Βαρυμπόμπη το μεσημέρι της Πέμπτης.

Πέρασε την Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Η φωτιά πέρασε προς τον Άγιο Στέφανο ενώ ακούγονται συνεχείς εκρήξεις.

Αυτή τη στιγμή η πυροσβεστική βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό, καθώς οι φλόγες καίνε ανεξέλεγκτα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες το μέτωπο της φωτιάς έχει μήκος 10 χιλιομέτρων και εκτείνεται από το Κρυονέρι έως τις Αφίδνες.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή για εκκένωση των περιοχών Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει λάβει η πυρκαγιά.

Από την Πολιτική Προστασία εστάλη μήνυμα από το 112 προς τις παραπάνω περιοχές καλώντας του κατοίκους να απομακρυνθούν προς την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας.

Ενώ νέο μήνυμα από το 112 κάλεσε τους κατοίκους της Ιπποκρατείου Πολιτείας να εκκενώσουν προς Ωρωπό.

Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σύμφωνα με οδηγίες του συντονιστικού κέντρου της Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στην προληπτική εκκένωση ευπαθών ομάδων από τη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο της Μαλακάσας. Οι εν λόγω διαμένοντες θα μεταφερθούν σε άλλες δομές φιλοξενίας.

Όλοι οι κάτοικοι από τις συγκεκριμένες περιοχές απομακρύνονται με τη συνδρομή της αστυνομίας, ενώ το βάρος της πυρόσβεσης έχει πέσει κυρίως στα εναέρια μέσα καθώς είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις επίγειες δυνάμεις να παραμείνουν κοντά στο μέτωπο λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Πύρινος όλεθρος σε ολόκληρη την Ελλάδα

Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα της Ηλείας και της βόρειας Εύβοιας.

Στην Εύβοια συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ευρύτερη περιοχή Λίμνης Ευβοίας.

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ελήφθη απόφαση να εκκενωθούν τα χωριά Αγία Άννα, Κερασιά και Αχλάδι του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Αννης.

Νωρίτερα, εγκατέλειψαν άρον άρον το χωριό Κεχριές οι κάτοικοι καθώς το τεράστιο μέτωπο που δεν μπορεί να σταματήσει είχε φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Λίγο πριν τις 10:00 εστάλη και επισήμως μήνυμα μέσω του 112 προς τους κατοίκους των Κεχριών να εγκαταλείψουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς το Μαντούδι.

Κόλαση και στην Ηλεία

Αργά το μεσημέρι της Πέμπτης δόθηκε εντολή για την προληπτική εκκένωση δέκα κοινοτήτων της Ηλείας. Ειδικότερα, εκκενώνονται προληπτικά οι κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, ‘Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα.

Συνολικά, από χθες το μεσημέρι έως σήμερα έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν 29 περιοχές.

Πέρα από τις 10 κοινότητες, από χθες το μεσημέρι έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στην η Αρχαία Ολυμπία και στις κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω – Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.

Δραματικές στιγμές στη Μεσσηνία

Δραματικές είναι οι στιγμές στη Μεσσηνία αφού οι φλόγες έφτασαν κοντά στο χωριό Καρνάσι. Οι πυροσβέστες δίνουν μάχη να μην φτάσει η φωτιά στο χωριό.

Αναλυτικότερα, το messinialive.gr αναφέρει ότι υπήρξε επικίνδυνη αναζωπύρωση της φωτιάς πριν λίγα λεπτά στο Καρνάσι Οιχαλίας και αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν προτεραιότητα να σώσουν τα πρώτα σπίτια του οικισμού, ο οποίος έχει εκκενωθεί από χτες το απόγευμα. Ο άνεμος, που έχει ενισχυθεί, είναι αντίπαλος των πυροσβεστών.

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στη Φωκίδα

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση και στη Φωκίδα, ενώ λίγο μετά τις 08:00 εστάλη μήνυμα του 112. «Αν βρίσκεστε στους οικισμούς Παραπούγκι, Καρνάσι ή Δεσύλλα Μεσσηνίας εκκενώστε τώρα προς Διαβολίτσι» έγραφε το μήνυμα.

«Η φωτιά στην Ελαία και την Καλλιθέα της Φωκίδας κινείται ανεξέλεγκτα. Ξεκίνησε από την Ελαία όπου έκαψε σπίτια, κατευθύνθηκε στη συνέχεια στην Καλλιθέα, όπου επίσης έκαψε σπίτια και τώρα ισχυροί άνεμοι την οδηγούν νότια προς τον Άγιο Σπυρίδωνα» υπογραμμίζει ο αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας, Γιώργος Δελμούζος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ την ίδια στιγμή το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα 6 χιλιόμετρα.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη