21 Οκτ 2021

Καιρός: Η θερμοκρασία σε πτώση, τα πολλά νερά δεν θα έρθουν


Ο Δημήτρης Ζιακόπουλος τονίζει για τον καιρό τις επόμενες μέρες ότι: «Η σύγκλιση των διαφορετικών χαρακτηριστικών αερίων μαζών πάνω από τη χώρα που θα έφερνε τα πολλά νερά ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη και τελικά δεν θα έλθει».


Ψυχρό μέτωπο στην κεντρική Ευρώπη κινείται Α-ΝΑ. Η χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), θα βρίσκεται υπό την επίδραση υψηλών πιέσεων, με αποτέλεσμα την απουσία βροχών σχεδόν σε όλες της περιοχές της (εξαιρουμένης ίσως της Δ-ΒΔ Ελλάδας), την επικράτηση ασθενών ανέμων και το σχηματισμό ομιχλών τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά, χαρακτηριστικό γνώρισμα του καιρού αυτής της εποχής. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν του 25 βαθμούς, αλλά οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι και πάλι σχετικά χαμηλές.

Το Σάββατο (23/10), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και ίσως στη Δ. Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΝΑ 4 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Την Κυριακή (24/10), στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το Β-ΒΔ Αιγαίο προβλέπονται τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ΝΑ έως ΒΑ 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη Β. Ελλάδα.

Τη Δευτέρα (25/10), τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις (βουνά) αναμένονται βασικά στην κεντρική και τη νότια χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 6 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

Την Τρίτη και την Τετάρτη (26 & 27/10), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι –κυρίως την Τρίτη- ΒΑ άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Ασθενείς βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές.


Υ.Γ. Την περασμένη Δευτέρα η πρόγνωση που ανέβασα για το Σαββατοκύριακο που έρχεται αμφισβητήθηκε από ορισμένους που ήταν σχεδόν βέβαιοι ότι θα έπεφταν πολλά νερά στη χώρα. Τι είδε, όμως, ο επί σαράντα χρόνια «φούρναρης» και ήταν επιφυλακτικός ως προς τον υετό των μοντέλων; Εξαρχής ήταν ορατή η αντικυκλωνική διάσπαση της σκάφης των χαμηλών υψών (anticyclonic trough disruption) όταν αυτή θα έφθανε στις ακτές της Δ. Ευρώπης. Το βόρειο τμήμα της, κινούμενο από τα Δ ή τα ΒΔ προς τα Α ή τα ΝΑ αντίστοιχα, θα περνούσε κάποια στιγμή από τα Βαλκάνια (πέρασμα ψυχρού μετώπου), αλλά το νότιο τμήμα της αργά ή γρήγορα θα έπαιρνε τη μορφή αποκομμένου χαμηλού με αβέβαιη κίνηση προς την περιοχή μας. Άρα, η σύγκλιση των διαφορετικών χαρακτηριστικών αερίων μαζών πάνω από τη χώρα που θα έφερνε τα πολλά νερά ήταν εξαιρετικά παρακινδυνευμένη και τελικά δεν θα έλθει. Είναι το «ελλείπον παιγνιόχαρτο» που θα έλεγε κι ο Σκαρίμπας!

Πηγή: ziakopoulos.blogspot.com
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη