23 Σεπ 2022

«Καμπανάκι» από τους καλλιεργητές λαχανικών στην Ευρώπη για ελλείψεις λόγω ενεργειακής κρίσης


Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις σοδειές που καλλιεργούνται στη διάρκεια του χειμώνα σε θερμαινόμενα θερμοκήπια, όπως ντομάτες, πιπεριές, αλλά και σε εκείνες που χρειάζονται ψυχρή αποθήκευση, όπως μήλα, κρεμμύδια και αντίδια, προειδοποιούν στο Reuters καλλιεργητές στη βόρεια Γαλλία.
Κατά μήκος της βόρειας και δυτικής Ευρώπης οι καλλιεργητές λαχανικών σκέφτονται να παγώσουν τις δραστηριότητές τους εξαιτίας του οικονομικού πλήγματος από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, απειλώντας έτσι περαιτέρω τις προμήθειες τροφίμων.

«Αναρωτιόμαστε στ΄αλήθεια αν θα θερίσουμε ό,τι υπάρχει στα χωράφια αυτό τον χειμώνα», δήλωσε ο Εμανουέλ Λεφέμπρ, αγρότης, στο Reuters.

Οι ευρωπαίοι αγρότες προειδοποιούν για ελλείψεις. Το αναμενόμενο πλήγμα στην παραγωγή και η άνοδος των τιμών σημαίνουν ότι τα σούπερ μάρκετ πιθανόν να στραφούν σε προμήθειες από θερμότερες χώρες όπως το Μαρόκο, η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Όπως λένε, το φυσικό αέριο είναι το μεγαλύτερο έξοδο που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λαχανικών θερμοκηπίων. Την ίδια ώρα, δύο γάλλοι αγρότες, κατά την ανανέωση των συμβολαίων τους για το ηλεκτρικό ρεύμα για το 2023, λένε ότι τους ζητήθηκαν ποσά δέκα φορές και πλέον υψηλότερα σε σχέση με το 2021.

«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κάνω τα σχέδιά μου για την σεζόν, αλλά δεν ξέρω τι να κάνω», λέει ο Μπενζαμέν Σιμονό-Ντε Βος, ο οποίος καλλιεργεί αγγούρια, ντομάτες και φράουλες νοτίως του Παρισιού.

«Αν παραμείνει έτσι, δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε και άλλο χρόνο. Δεν είναι βιώσιμο», προσθέτει.