23 Σεπ 2022

Βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο – Παρατάχθηκαν απέναντι από τις σερβικές Ταξιαρχίες


Εικόνα πολεμικών προπαρασκευών σε όλα δυνητικά μέτωπα στην Ευρώπη: Βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν απέναντι από τον σερβικό Στρατό στο Κοσσυφοπέδιο όπου από τις 31 Ιουλίου, που η κυβέρνηση του.. Κοσσυφοπεδίου επέβαλε αμοιβαιότητα στα ταξιδιωτικά έγγραφα και τις σερβικές πινακίδες αυτοκινήτων, σημειώνονται μεταξύ της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου και των ντόπιων Σέρβων.

Είναι η πρώτη φορά μετά το 1999 που βρετανικές στρατιωτικές δυνάμεις παρατάσσονται απέναντι από σερβικές δυνάμεις στην άλλη πλευρά των θεωρούμενων «συνόρων» της Σερβίας με την γενέθλια γη των Σέρβων, το Κοσσυφοπέδιο, που προέκυψαν από τον ακρωτηριασμό της Σερβίας το 1999 μετά τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς.

Οι Σέρβοι έστησαν οδοφράγματα στο δρόμο και έφυγαν μόνο όταν επενέβησαν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου συμφώνησε να αναβάλει την προθεσμία για την εφαρμογή της απόφασης για τις πινακίδες κυκλοφορίας μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Η ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) ανακοίνωσε ότι στις 27 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις με την ονομασία «Golden Sword» σε περιοχή ασκήσεων του στρατοπέδου «Νόβο Σέλε», στον δήμο Βούστριας, που βρίσκεται κοντά στη Μιτρόβιτσα που κατοικείται από Σέρβους κατά κύριο λόγο.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της KFOR, Λούκα Πιπέρνι, οι ειρηνευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο εντάσεων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου όταν λήξει η προθεσμία για την ταξινόμηση των αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες στις 31 Οκτωβρίου.

Η KFOR ανέφερε ότι η αποστολή EULEX της ΕΕ θα συμπεριληφθεί επίσης στην άσκηση.

«Η άσκηση θα τοποθετηθεί στο πλαίσιο της επιχείρησης αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, όπου το προσωπικό της KFOR θα συνεχίσει να ενεργεί σε στενό συντονισμό με την αστυνομία (σ.σ.: Αλβανοί) του Κοσσυφοπεδίου και την αποστολή EULEX».

Η άσκηση της KFOR είναι μέρος των σχεδίων που δημοσιεύθηκαν στις αρχές αυτού του μήνα από τα στρατεύματα της KFOR, όπου ανακοινώθηκε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου «θα πραγματοποιήσουν άσκηση ρουτίνας με μια από τις εφεδρικές μονάδες της» με μια προσωρινή αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο πεδίο.

O πρόεδρος της Σερβίας Ν.Βούκιτς (που πραγματοποίησε χθες μια συγκλονιστική ομιλία στον ΟΗΕ) δήλωσε πριν μερικές ημέρες ότι «έρχεται μεγάλος παγκόσμιος πόλεμος και το ερώτημα είναι “Πού είναι τα όρια, αν θα είναι σε ένα ή δύο μήνες ή πιο αργά”».