24 Σεπ 2022

Πρωθυπουργός του Ισραήλ! «ΝΑΙ στο παλαιστινιακό κράτος...»


Δύσπιστη με την πρόταση η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, μίλησε για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, για λύση δύο....Π κρατών στο ζήτημα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, πρόταση που έχει την υποστήριξη του Τζο Μπάιντεν.

«Μια συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, βασισμένη σε δύο κράτη για δύο λαούς, είναι το σωστό για την ασφάλεια του Ισραήλ, για την οικονομία του Ισραήλ και για το μέλλον των παιδιών μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, αναφέροντας επίσης: «Σήμερα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών στηρίζει αυτό το όραμα της λύσης των δύο κρατών και εγώ είμαι ένας από αυτούς. Δεν έχουμε παρά μόνο έναν όρο: ότι το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα είναι ειρηνικό».

Η ομιλία του Λαπίντ στον ΟΗΕ προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στο Ισραήλ, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, ενώ δυσπιστία εξέφρασε και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, με τον Wasel Abu Youssef, να δηλώνει στο Reuters ότι τα λόγια του Λαπίντ «δεν σημαίνουν τίποτα. Όποιος θέλει μια λύση δύο κρατών πρέπει να την εφαρμόσει επί τόπου, σεβόμενος τις προηγούμενες συμφωνίες, σταματώντας την επέκταση των εποικισμών και αναγνωρίζοντας την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».