24 Σεπ 2022

Πώς οι Αμερικάνοι καταστρέφουν την ευρωπαϊκή οικονομία με την "μέθοδο του χελιδονιού"


Άγγελος Ρούσσος Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασφαλώς ένα σχέδιο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ουάσιγκτον σχεδόν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε
Ένας μεγάλος κίνδυνος ελλοχεύει πέραν όλων των άλλων για την ευρωπαϊκή οικονομία και κάνει ....τους Αμερικανούς να τρίβουν τα χέρια τους.
Η ενεργειακή και χρηματοπιστωτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε το κεφάλαιο της Ένωσης να ρέει σωρηδόν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα συμπτώματα της κατάρρευσης της Ε.Ε. είναι εμφανή ήδη.

Οι ιδιοκτήτες μεγάλων ευρωπαίων επιχειρήσεων έχουν αρχίσει να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω του πολύ υψηλού κόστους ενέργειας στην ΕΕ. Ένα τέτοιο πρόβλημα επηρέασε την αυτοκινητοβιομηχανία, τη χημική βιομηχανία και μια σειρά από άλλους τομείς.
Για παράδειγμα, ο ολλανδικός κατασκευαστής γεωργικών λιπασμάτων OCI NV σχεδιάζει να μεταφέρει την παραγωγή στον Καναδά. Μετεγκατάσταση σχεδιάστηκε επίσης από τη μάρκα κοσμημάτων Pandora, την αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen και την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla. Ο κολοσσός του χάλυβα ArcelorMittal και η RHI Magnesita, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πυρίμαχων υλικών στον κόσμο, πρόκειται να μετακινηθούν επίσης.

Η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, δήλωσε την Πέμπτη ότι η ανακατανομή μέρους της παραγωγής της είναι μία από τις διαθέσιμες επιλογές μεσοπρόθεσμα, εάν η έλλειψη φυσικού αερίου διαρκέσει πολύ πέραν του φετινού χειμώνα. Η εταιρεία διαθέτει μεγάλα εργοστάσια στη Γερμανία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Σλοβακία, οι οποίες είναι από τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς και εγκαταστάσεις στη νότια Ευρώπη που προμηθεύονται ενέργεια από αλλού.

"Ως μεσοπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις, εστιάζουμε σε μεγαλύτερη τοπικοποίηση, μετεγκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας ή τεχνικές εναλλακτικές λύσεις, παρόμοιες με αυτές που είναι ήδη συνήθης πρακτική στο πλαίσιο των προκλήσεων που σχετίζονται με τις ελλείψεις ημιαγωγών και άλλες πρόσφατες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού", ανέφερε σε δήλωσή του ο Geng Wu, επικεφαλής αγορών της Volkswagen.
Επιπλέον μεγάλοι παραγωγοί χημικών και λιπασμάτων σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Υπό την απειλή της καταστροφής ήταν η γερμανική BASF και η Yara International από τη Νορβηγία, που κινήθηκα αναλόγως.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν πως η μεταφορά μέρους της παραγωγής δεν είναι ακόμη σημάδι παρακμής και κατάρρευσης της Ευρώπης, αλλά αυτά τα "χελιδόνια" έχουν ένα πολύ απειλητικό χρώμα για την ΕΕ. Μόνο και μόνο επειδή οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να δημιουργήσουν φυσικά άνετες συνθήκες για βασικούς οικονομικούς παράγοντες και εργοδότες, και στον αντίποδα οι Ηνωμένες Πολιτείες, που επλήγησαν από την πανδημία και τις επακόλουθες καταιγίδες, είναι απίθανο να αφήσουν τη χήνα που γεννά χρυσά αυγά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασφαλώς ένα σχέδιο διάσπασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ουάσιγκτον σχεδόν κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει επιθετικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Ωστόσο, η ΕΕ αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες λόγω της έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, πετρελαίου κλπ. Στο πλαίσιο των προβλημάτων της ΕΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρουν σε αυτή τους πόρους τους, οι οποίοι είναι ακριβότεροι από τους ρωσικούς. Η Ουάσιγκτον έχει ήδη κερδίσει πολλά χρήματα από την κρίση.
Βαθαίνει η ύφεση στην ΕΕ

Η ύφεση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη βαθαίνει αυτόν τον μήνα και η οικονομία είναι πιθανό να εισέλθει σε ύφεση, καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις δαπάνες εν μέσω κρίσης κόστους ζωής, έδειξε έρευνα σήμερα Παρασκευή.

Οι κατασκευαστές επλήγησαν ιδιαίτερα από το υψηλό ενεργειακό κόστος μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ ο κυρίαρχος κλάδος των υπηρεσιών του μπλοκ υπέφερε καθώς οι καταναλωτές έμειναν στο σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο 48,2 τον Σεπτέμβριο από 48,9 τον Αύγουστο, όπως αναμενόταν από δημοσκόπηση του Reuters. Ο Σεπτέμβριος ήταν ο τρίτος μήνας κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

"Μια ύφεση στην ευρωζώνη είναι στο προσκήνιο, καθώς οι εταιρείες αναφέρουν επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών και εντεινόμενες πιέσεις στις τιμές που συνδέονται με την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της S&P Global.

"Παρόλο που υπήρξαν κάποιες ενδείξεις για χαλάρωση των περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα, το επίκεντρο της ανησυχίας έχει σαφώς μετατοπιστεί από την εφοδιαστική αλυσίδα στην ενέργεια και το αυξανόμενο κόστος ζωής, το οποίο όχι μόνο πλήττει τη ζήτηση αλλά και περιορίζει τη μεταποιητική παραγωγή και τη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών σε ορισμένες περιπτώσεις".

Μια δημοσκόπηση του Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα έδινε 60% πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη εντός ενός έτους.

https://www.pentapostagma.gr/