16 Ιουλ 2008

Επιστολή του taxalia στον κ.Καραμανλή για το Μακεδονικό

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Με τη συνταγματική αναθεώρηση, που κυρώθηκε την 7-12-2005 από την Εθνοσυνέλευση της Π.Γ.Δ.Μ. τροποποιήθηκε το άρθρο 49 του συντάγματος, που είχε ως εξής:

Article 49
The Republic cares for the status and rights of those persons belonging to the Macedonian people in neighbouring countries, as well as Macedonian ex-patriates, assists their cultural development and promotes links with them.
The Republic cares for the cultural, economic and social rights of the citizens of the Republic abroad.

με την προσθήκη ΙΙ, η οποία ισχύει αναδρομικά, από την 6-1-1992 και τέθηκε στο πλαίσιο ανηλλημμένης υποχρέωσης της Π.Γ.Δ.Μ. έναντι του Ο.Η.Ε. και αναφέρει:

AMENDMENT II
1. In the exercise of this concern the Republic will not interfere in the sovereign rights of other states or in their internal affairs.
2. This Amendment is an Addendum to Paragraph 1 of Article 49 of the Constitution of the Republic of Macedonia.
These Amendments are an integral part of the Constitution of the Republic of Macedonia and came into force on the day they were promulgated, on January 6th, 1992.
Το επίσημο κείμενο του συντάγματος, εδώ: http://www.sobranie.mk/en/default.asp?vidi=ustav

Το σύνταγμα λοιπόν της Π.Γ.Δ.Μ. προβλέπει ότι η Π.Γ.Δ.Μ. :
"έχει την υποχρέωση να φροντίζει για τα δικαιώματα του Μακεδονικού λαού στις γειτονικές χώρες, όπως και των εκπατρισθέντων, υποβοηθώντας την πολιτιστική τους ανάπτυξη και τη σύσφιξη των δεσμών με αυτούς."

Με την προσθήκη ΙΙ, που τροποποιεί το άρθρο 49, ορίζεται ότι:
"κατά την ενάσκηση αυτής της μέριμνας, η δημοκρατία δεν θα επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές τους υποθέσεις"

Η τελευταία επιστολή του πρωθυπουργού της F.Y.R.O.M. της οποίας είστε αποδέκτης και δεν δώσατε στη δημοσιότητα, παγιδευόμενος ατυχώς από την άλλη πλευρά, η οποία την διακοίνωσε στα Μ.Μ.Ε. των Σκοπίων, κάτι που αποτελεί κατάπτυστο πολιτικό unfair, παραβιάζει προδήλως το σύνταγμα της Π.Γ.Δ.Μ., κινείται έξω από τα όρια κάθε πολιτικής πρακτικής και ασφαλώς παραβιάζει την "ενδιάμεση συμφωνία".

Τόσο η ίδια η επιστολή, όσο και η μεθόδευση της "διαρροής" της, δείχουν την πρόθεση της άλλης πλευράς να οδηγήσουν την Ελλάδα, στη διακοπή των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε. και τη μεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς, αλλά και σε "σπασμωδικές" κινήσεις τη χώρα μας.

Στους μη έχοντας βαθιά γνώση του ζητήματος, αλλά λειτουργούντες υπό το βάρος των περιστάσεων, είναι προφανές, ότι θα προκαλέσει την επιζητούμενη από τα Σκόπια αντίδραση.

Ορθώς, δεν αποχωρείτε από τις συνομιλίες. Το μέγα λάθος όμως είναι ότι δεν αντιληφθήκατε (οι εντεταλμένοι σας) τις προθέσεις των συνομιλητών σας και την τακτική τους. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο ζήτημα, θα διαπιστώσετε ότι τα πράγματα δεν ήταν ποτέ χειρότερα.

Είμαι βέβαιος, ότι και εσείς εξεπλάγητε δυσάρεστα, από τη σφοδρότητα των ανθελληνικών αντιδράσεων. Η διπλωματία μας ξεκίνησε τις συνομιλίες, με την ελπίδα, ότι η ιστορική υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, χωρίς να θίγονται άλλα ζητήματα, όπως εθνικής καταγωγής, γλώσσας κ.λ.π. θα γινόταν αποδεκτή από τα Σκόπια.

Προ των οποιονδήποτε συνομιλιών, που έδειχναν την καλή διάθεση της Ελλάδας, να λύσει οριστικά το ζήτημα αυτό, σε όφελος της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν σε εξαιρετικό επίπεδο. Η οικονομική στήριξη της Ελλάδας, στις αρχές της σύστασης του κράτους της Π.Γ.Δ.Μ. ήταν τεράστια. Η συμβολή της χώρας μας στη σταθερότητα των Βαλκανίων, αδιαμφισβήτητη.

Ο χρόνος όμως λειτουργούσε εις βάρος της χώρας μας, αφού η ονομασία "Μακεδονία" χωρίς κανένα άλλο προσδιορισμό, παγιωνόταν στη διεθνή κοινότητα. Η Π.Γ.Δ.Μ. κέρδιζε, χωρίς να κάνει τίποτε.

Λογικά λοιπόν θεωρήθηκε ως "ευκαιρία" η αίτηση της Π.Γ.Δ.Μ. για ένταξη στο Ν.Α.Τ.Ο. και στην Ε.Ε. , διαδικασία η οποία θα έπρεπε να τύχει της εγκρίσεως της χώρας μας. Στο μεταξύ, στην ίδια περίοδο, προωθήσατε ορισμένες ιστορικές συμφωνίες, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, με την Ρωσσία, οι οποίες αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έτυχαν και της καλυτέρας υποδοχής εκ μέρους των Η.Π.Α. Πιθανολογώ, ότι θα δεχθήκατε αυστηρές "συστάσεις" εκ μέρους των Η.Π.Α. Όμως και εδώ πράξατε σωστά! Όλες οι χώρες του πλανήτη, έχουν το δικαίωμα να σχεδιάζουν την ενεργειακή τους πολιτική, κατά τα συμφέροντά τους.

Έτσι στη διαδικασία αυτή, δεν είχαμε σύμμαχο τις Η.Π.Α. οι οποίες όμως θα έπρεπε να επιδείξουν τουλάχιστον "ουδετερότητα". Αντ' αυτού διαπιστώνουμε ότι ενθαρρύνουν την ηγεσία της Π.Γ.Δ.Μ. να επιδεικνύει -πέραν της ανωριμότητάς της- και αδιαλλαξία (υπόθεση Hoyt Brian Υee κ.α.).

Σας είχαμε τονίσει έγκαιρα και θα επαναλάβουμε από αυτό το βήμα, ορισμένες επισημάνσεις:

1. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έρθουμε σε οποιαδήποτε συμφωνία, με αυτή την ηγεσία της Π.Γ.Δ.Μ. και των Η.Π.Α. Η συγκυρία είναι αρνητικότατη. Σας είπαμε πριν από πολλούς μήνες -γνωρίζοντας καλά τι συμβαίνει στα Σκόπια- ότι οι γείτονες δεν θα υποκύψουν στο δίλλημμα "συμφωνία στο όνομα ή ΝΑΤΟ", "συμφωνία στο όνομα ή Ε.Ε.". Είναι βέβαιο ότι θα προτιμήσουν να μην μπουν, ούτε στο ΝΑΤΟ, ούτε στην Ε.Ε. !

2. Η "ατζέντα" των διαπραγματεύσεων, θα εμπλουτίζεται συνεχώς, με διεκδικήσεις εκ μέρους των Σκοπίων. Σας τονίζω από σήμερα και σημειώστε το, ότι θα μπαίνουν συνεχώς θέματα, τα οποία ο απροετοίμαστος συμβουλευτικός και διπλωματικός σας περίγυρος, δεν μπορεί να προβλέψει και να αντιμετωπίσει. Πέρα από τα ζητήματα της γλώσσας, της μειονότητας, της επιστροφής των περιουσιών, της αναγνώρισης διπλής υπηκοότητας και άλλες ανοησίες (για όσους ξέρουν), θα μπαίνουν συνεχώς κι άλλα ζητήματα, εν είδει "πυγμαχικών" κτυπημάτων, από τον πυγμάχο πρωθυπουργό της γείτονος. Σε λίγο καιρό οι Σκοπιανοί θα θέσουν ζήτημα διαχείρισης των υδάτων του Αξιού, ελέγχου των δασικών εκτάσεων στις κορυφογραμμές των συνόρων, ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των ελληνικών επιχειρήσεων, παραβίαση διεθνών κανόνων σε ότι αφορά στρατιωτικές μας εγκαταστάσεις και ασκήσεις στη Φλώρινα και το Κιλκίς και άλλα ζητήματα, που δεν έχετε φανταστεί.

Η Ελλάδα είναι και θα είναι συνεχώς σε άμυνα. Πιό παραστατικά για να δανειστώ έναν ποδοσφαιρικό όρο: Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η "μπάλα μπήκε στη μικρή μας περιοχή και δεν μπορούμε να τη βγάλουμε".

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν;

Θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.

Με εκτίμηση
Θεσσαλονίκη 14-7-2008
Νικόλαος Χ.
Ιστορικός
συνεχίζεται, στο taxalia φυσικά..........
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη