29 Αυγ 2008

Τα νέα φορολογικά παλούκια (1)

Είπαμε να μην ασχοληθούμε με τη φοροδιαφυγή, αλλά που να το αποφύγουμε με αυτά που ακούνε τα αυτιά μας;
Από χθες λοιπόν ασχοληθήκαμε με τη βοήθεια φίλων εφοριακών και λογιστών και βρήκαμε πολλά. Τόσα, που τρίβαμε το "άγρυπνο μάτι" του taxalia.
Ας ξεκινήσουμε από αυτό που αφορά πολύυυυ κόσμο, που δεν το κατάλαβε ακόμη.
Την εφαρμογή του συντελεστή 10% στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών, μέχρι 10.000 ευρώ.
Επισημαίνουν φίλοι εφοριακοί, ότι οι μισοί σχεδόν ελεύθεροι επαγγελματίες είναι "γιαλαντζί" επαγγελματίες. Πρόκειται δηλαδή στην ουσία για μισθωτούς, τους οποίους προσλαμβάνουν οι εργοδότες και για να μην έχουν την εξάρτηση της μονιμότητας, ούτε να δεσμεύονται από ωράρια και συλλογικές συμβάσεις, τους βάζουν να "τρυπήσουν μπλοκάκι". Στην ίδια κατηγορία, ανήκουν χιλιάδες συμβασιούχοι. Μόνο στο Α.Π.Θ. εργάζονται χιλιάδες άτομα με "μπλοκάκι", ενώ ακόμη και στο ίδιο το Ι.Κ.Α. έχουμε την τελευταία φουρνιά προσληφθέντων, επίσης ως δήθεν ελεύθερους επαγγελματίες.
Επιστημονικά, αυτά βαφτίζονται, "σύμβαση έργου", "σύμβαση μίσθωσης έργου", "σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών", "σύμβαση εργολαβίας", κ.λ.π.
Εκτός λοιπόν από τον καημό τους (αγωνία για το αύριο, καμία προστασία) οι άνθρωποι αυτοί, εκτός από το ότι πληρώνουν ΤΕΒΕ από την τσέπη τους, εκτός από το ότι αμοίβονται με τα μισά λεφτά από τους μόνιμους, εκτός από το ότι εμφανίζονται ως "εργολάβοι" και "ελεύθεροι επαγγελματίες", ενώ είναι εργατάκοι, εκτός από το ότι τους πρήζουν με λογιστές, βιβλία, Φ.Π.Α., θεωρήσεις κ.λ.π. τώρα θα πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλά τους, αφού δεν υπάρχει τρόπος να διαχωριστεί ποιός είναι ελεύθερος επαγγελματίας και ποιός "συμβασιούχος" εργατάκος, που υποδύεται τον ελεύθερο επαγγελματία.
Το πραγματικό εισόδημα αυτών των ανθρώπων οι οποίοι μάλιστα έχουν και 8μηνες, 9μηνες συμβάσεις, συνήθως είναι 7-8 χιλιάδες ευρώ. Φυσικά δεν πληρώνουν φόρο.
..
Δείτε το παράδειγμα που μου έδωσε φίλος λογιστής:
Έχω μου λέει πελάτη, έναν κλειδαρά, τον πιό γνωστό ίσως της Θεσσαλονίκης. Κάθε μέρα "ανοίγει" 10-20 πόρτες (σπίτια, αυτοκίνητα), από τις οποίες παίρνει από 30 έως 120 ευρώ (για αυτοκίνητα με συναγερμούς, immobolizer κ.λ.π.). Δεν υπάρχει μέρα, που να καθαρίζει λιγότερα από 500 ευρώ. Το μήνα περίπου 12.000 ευρώ. Το χρόνο περίπου 150.000 ευρώ. Δήλωσε φέτος 4.500 ευρώ εισόδημα, αφού δεν κόβει σε κανέναν απόδειξη παροχής υπηρεσιών (μόνο τυχόν κλειδιά που πουλάει κ.λ.π.).
Φίλος, είναι "συμβασιούχος" φύλακας, με "μπλοκάκι". Δουλεύει 9 μήνες το χρόνο, δήθεν ως "εργολάβος φύλαξης" και παίρνει γύρω στις 8.000 ευρώ το χρόνο και με αυτά ΖΕΙ. Τσοντάρουν γονείς, αδέρφια, κοπέλα κ.λ.π. Δηλαδή σε 12μηνη βάση, παίρνει 700 ευρώ το μήνα και αυτό είναι πραγματικότητα. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΛΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ.
..
Με το 10% ο κλειδαράς, που "καθαρίζει" 150.000 το χρόνο και δηλώνει 4.500 θα πληρώσει 450 ευρώ. Ούτε ένα μεροκάματο !!!
Ο φύλακας, που "καθαρίζει" 8.000 ευρώ, θα πληρώσει 800 ευρώ φόρο !!! (ένα μηνιάτικο και πλέον!!!)
..
Και μη ξεχνάμε και την προκαταβολή φόρου που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
900.000 άνθρωποι, που μέχρι τώρα, δεν ήξεραν τι σημαίνει "χρεωστικό εκαθαριστικό", και από αυτούς οι μισοί(;) που πράγματι έχουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ, θα πληρώσουν 1.000 + άλλα 550 προκαταβολή= 1.550 ευρώ !!!
Είστε με τα καλά σας κύριε Αλογοσκούφη;
ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ! Επειδή θα δημιουργηθούν αντιδράσεις και οι συμβασιούχοι του δημοσίου, ΑΕΙ κλπ θα βρουν την άκρη, ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΔΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΦΤΩΧΟΠΡΟΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ !!!!!
..
συνεχίζεται ...πολύ αποκαλυπτικότερα, στο taxalia
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη