Έτοιμο το τελικό σχέδιο (final solution) των Η.Π.Α. Σε ένα μήνα οι ραγδαίες εξελίξεις. Διαβάστε το τώρα, μόνο στο taxalia.
Στις 23 Σεπτεμβρίου θα παρουσιάσει η Condoleeza Rice, το τελικό σχέδιο για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ.
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2008, το σχέδιο θα υποβληθεί στο συμβούλιο ασφαλείας του Ο.Η.Ε. πιθανώς για να περάσει ως ψήφισμα.
Το σχέδιο δημιουργήθηκε σε μια σειρά επαφών μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων (χωρίς συμμετοχή Σκοπιανών) και ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2008, σε μια μυστική σύσκεψη, που έγινε στην Ουάσιγκτον, παρουσία της Κοντολίζα Ράις και της ομολόγου της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς και μελών του πανίσχυρου -αυτή την εποχή- ελληνικού λόμπι.
Η κυβέρνηση των Σκοπίων, δεν προσεκλήθη και το πιθανότερο είναι, να μη γνωρίζει ακόμη τίποτε από το περιεχόμενο του σχεδίου!
Οι Έλληνες (βοηθούντων μερικών εκ των ισχυροτέρων γερουσιαστών των Η.Π.Α.) πέτυχαν να πείσουν τους Αμερικάνους, ότι η FYROM, είναι το αδιάλλακτο (intransigent) μέρος, το οποίο βάζει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο, για να αποφύγει μια αντιδημοφιλή (για την κυβέρνηση της Π.Γ.Δ.Μ.) διευθέτηση του ζητήματος.
Οι Έλληνες (βοηθούντων μερικών εκ των ισχυροτέρων γερουσιαστών των Η.Π.Α.) πέτυχαν να πείσουν τους Αμερικάνους, ότι η FYROM, είναι το αδιάλλακτο (intransigent) μέρος, το οποίο βάζει το ένα πρόβλημα μετά το άλλο, για να αποφύγει μια αντιδημοφιλή (για την κυβέρνηση της Π.Γ.Δ.Μ.) διευθέτηση του ζητήματος.
Όταν ο Γκρούεσκι κατάλαβε ότι απομονώνεται, προσπάθησε να διευρύνει τις συνομιλίες συμπεριλαμβάνοντας διμερή θέματα, που δεν αφορούν τον Ο.Η.Ε. όπως η απόδοση των περιουσιών των (δήθεν) εξόριστων Σλαβομακεδόνων, η αναγνώριση "μακεδονικής" μειονότητας μέσα στη Μακεδονία, η αναγνώριση "Μακεδονικής" ορθόδοξης εκκλησίας από την ελληνική κ.α.
Το σχέδιο έχει πέντε "πυλώνες" :
1. Η Π.Γ.Δ.Μ. θα αλλάξει το συνταγματικό όνομά της, σε "Republic of Northern Macedonia" (άλλες παραλλαγές -πονηριές!-, που δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτές η Ελλάδα, όπως η "Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας" απορρίφθηκαν). Εκπεφρασμένη θέση της ηγεσίας των Σκοπίων βέβαια, είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν τέτοια λύση. Η επιθυμία των Σκοπίων, είναι να συμφωνήσουν σε μια ονομασία η οποία στην πράξη θα εκπέσει στο σκέτο "Μακεδονία". Δεν επιθυμούν το επίθετο μπροστά από το "Μακεδονία" για να μην συμπροφέρεται στον εθνικό προσδιορισμό. Π.χ. το north macedonia, θα τους κάνει "northmacedonias".
2. Στην Π.Γ.Δ.Μ. θα δοθεί μια μεταβατική περίοδος (10 ετών! λέει το σχέδιο και αυτό δεν μας αρέσει), χρόνος που απαιτείται για να τροποποιήσει το σύνταγμά της και να αλλάξει όλες τις επίσημες διμερείς συμβάσεις με διεθνείς οργανισμούς και κράτη.
3. Η Π.Γ.Δ.Μ. θα λάβει πρόσκληση να ενταχθεί άμεσα στο ΝΑΤΟ με τη νέα ονομασία.
4. Ο επιθετικός προσδιορισμός "Μακεδονικός/ή/ό" επιτρέπεται να χρησιμοποιείται και από τις δύο χώρες και για εμπορικές και για μη εμπορικές χρήσεις.
5. Οι δύο χώρες θα αποκηρύξουν κάθε εδαφική ή άλλη διεκδίκηση, που αφορά εντός της επικρατείας της άλλης χώρας (με απλά λόγια, θα διακηρύξουν ότι δεν υπάρχει ελληνική μειονότητα στο έδαφος των Σκοπίων, ούτε Βορειομακεδονική στο έδαφος της Ελλάδας, πέρα από τον αυτονόητο σεβασμό των συνόρων).
Το σχέδιο είναι Ελληνοαμερικανικής έμπνευσης, θα βρει ριζικά αντίθετη τη σημερινή ηγεσία των Σκοπίων, οπότε μην παραξενευτείται καθόλου, αν ξαναδείτε εκλογές σε δυό μήνες στα Σκόπια. Ο Γκρούεσκι είναι αναγκασμένος, να προσφύγει σε "ηρωική έξοδο". Όχι ότι θα αρέσει στους Έλληνες βέβαια!
Οψόμεθα εις Φιλίππους, που έλεγε κι ένας Μακεδόνας.