2 Σεπ 2008

Δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι τέσσερις λύσεις για τον κατάλληλο χώρο του νέου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης
• Η ολοκλήρωση όλων των αναγκαίων διαδικασιών, σε νομικό, οικονομικό και υπηρεσιακό επίπεδο
• Η ευρεία σύσκεψη παραγόντων και φορέων της Θεσσαλονίκης
• Οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για το Δικαστικό Μέγαρο, τη σύσκεψη και τις δημοσκοπήσεις
Η απόφαση για τη δημιουργία νέου, σύγχρονου Δικαστικού Μεγάρου στη Θεσσαλονίκη, είναι ειλημμένη και δεν αλλάζει. Η αναγκαία νομοθετική ρύθμιση από τη Βουλή έχει ήδη πραγματοποιηθεί, έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι της χρηματοδότησης και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αναγκαίες οικονομοτεχνικές μελέτες.
Το πρόβλημα που προέκυψε από την οριστικοποίηση της απόφασης για τη διέλευση της υποθαλάσσιας αρτηρίας από την αρχική περιοχή, είναι το τελευταίο που απομένει και για το οποίο πραγματοποιήθηκε, σήμερα, μεγάλη σύσκεψη φορέων και εκπροσώπων της Θεσσαλονίκης στη συμπρωτεύουσα.
Συγκεκριμένα, η άμεση επίλυση της εμπλοκής που προέκυψε με την κατασκευή του Νέου Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης ήταν το αντικείμενο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης υπό τους Υπουργούς Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα.Στη σύσκεψη συμμετείχαν φορείς της πόλης και εκπρόσωποι των δικαστικών και δικηγορικών ενώσεων με στόχο να εξευρεθεί λύση στην εμπλοκή που υπήρξε για τον χώρο του νέου Δικαστικού Μεγάρου, καθώς η τοποθεσία που είχε θεωρηθεί κατάλληλη πριν από μερικούς μήνες, σήμερα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αφού οριστικοποιήθηκε, τελευταία, ότι από το χώρο αυτό θα διέλθει η υποθαλάσσια αρτηρία μεγάλης κυκλοφορίας.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημερώθηκε για την αλλαγή αυτή στις 20 Αυγούστου από το ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκάλεσε αμέσως σύσκεψη ώστε να επιλυθεί σύντομα το όλο θέμα.Ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε για το θέμα αυτό: «Είμαστε αποφασισμένοι να κατασκευάσουμε το νέο Δικαστικό Μέγαρο. Υπάρχει η βούληση και η οικονομική δυνατότητα. Έχει πραγματοποιηθεί όλη η αναγκαία προετοιμασία. Το μοναδικό και τελευταίο εμπόδιο που προέκυψε, είναι η εξεύρεση χώρου, τον οποίο το Υπουργείο Δικαιοσύνης θέλει να επιλέξει με διάλογο και ευρύτατη συναίνεση».
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης υπήρξαν τοποθετήσεις από φορείς της πόλης, δικαστές, εισαγγελείς και το Τεχνικό Επιμελητήριο.
Τέσσερις είναι οι εφικτές λύσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος:
1) Η προέκταση του δικαστικού μεγάρου στο χώρο του πάρκινγκ
2) Η επέκταση στο χώρο του λιμανιού
3) Η επέκταση στο Γ’ Σώμα Στρατού
4) Η εξεύρεση χώρου έξω από την Θεσσαλονίκη.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτήρης Χατζηγάκης ανέλαβε να μιλήσει ο ίδιος με τους συναρμόδιους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Άμυνας και μέσα σε ενάμιση μήνα να συγκαλέσει νέα σύσκεψη και να θέσει υπόψη των φορέων τα αποτελέσματα των επαφών του.Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αναφερόμενος στον Υπουργό Δικαιοσύνης δήλωσε: «αν όλοι οι Υπουργοί έκαναν ότι κάνετε εσείς για την περιφέρεια, η περιφέρεια θα ήταν διαφορετική».
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Καλαφάτης, οι βουλευτές της Ν.Δ. κ. Κώστας Γκιουλέκας, κ. Αδάμ Ρεγκούζας, κ. Γιώργος Ορφανός, κ. Θοδωρής Καράογλου και κ. Απόστολος-Ιωάννης Τζιτζικώστας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Μαγκριώτης και κ. Εύα Καϊλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάσος Κουράκης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Νάστας και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Λαμτζίδης.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις: «Σκοπός της συνάντησης ήταν η εξεύρεση χώρου/οικοπέδου για να γίνει το καινούργιο Δικαστικό Μέγαρο στη Θεσσαλονίκη. Όπως ξέρετε, παλαιότερα επελέγη χώρος στον ΟΛΘ. Κατόπιν των τελευταίων πληροφοριών από το ΥΠΕΧΩΔΕ κάτω από το χώρο που επιλέξαμε θα περάσει η υποθαλάσσια αρτηρία και επομένως ξεκινάμε από την αρχή. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να ακουστούν προτάσεις για το που μπορεί να γίνει καινούργιο Μέγαρο. Υπάρχουν διάφορες προτάσεις.
Η επέκταση του χώρου του σημερινού δικαστικού Μεγάρου, να διευρυνθεί άλλος χώρος στον ΟΛΘ, κάποιο στρατόπεδο να παραχωρήσει κομμάτι γης για να γίνει το Μέγαρο έξω από τη Θεσσαλονίκη Συμφωνήσαμε όλοι οι παράγοντες ότι θα αναλάβω προσωπικά να διερευνήσω το εφικτό της πρότασης, κάνοντας σειρά επαφών με αρμόδιους υπουργούς του ΥΠΕΧΩΔΕ και Αμύνης, όσον αφορά το οικόπεδο των στρατοπέδων. Εφόσον έχουμε συγκεκριμένη πρόταση θα προχωρήσουμε στην ανέγερση καινούργιου κτιρίου.
Το Υπουργείο είναι αποφασισμένο –και έχει και παλαιότερα αλλά και σήμερα διατρανώσει τη στέρεη πεποίθησή του– να κάνει το Δικαστικό Μέγαρο, θέλοντας να αναβαθμίσει και τις δικαστικές υπηρεσίες αλλά και το ρόλο της Δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη. Θέλει να κάνει ένα κτίριο το οποίο θα είναι συμβατό και με τη λειτουργικότητα της πόλης αλλά και με το περιβάλλον γενικότερα. Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε ένα αίτημα που δεν είναι μόνο της Θεσσαλονίκης, είναι του νομικού κόσμου, ευρύτερα της Δικαιοσύνης, αλλά και του νομού Θεσσαλονίκης.»
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ερωτηθείς μετά το τέλος της σύσκεψης για τις δημοσκοπήσεις δήλωσε: «Υπάρχει σταθερό προβάδισμα της Ν.Δ. και συντριπτικό προβάδισμα του Πρωθυπουργού, όπως καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. Όποτε γίνουν εκλογές είμαι βέβαιος ότι η Ν.Δ. θα είναι το κερδισμένο κόμμα».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη