10 Οκτ 2008

Τους «τη σκάμε» με τη φλόγα;

Εδώ και μερικούς μήνες, διάφοροι Έλληνες, «ανεξάρτητοι και μεμονωμένοι» όπως έλεγαν παλιότερα, μέλη οργανώσεων, εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων, επιστήμονες, αιθεροβάμονες αθεράπευτοι, επαναστάτες με ή χωρίς πατέντα, καλλιτέχνες, νεολαίες, ομάδες πολιτών έχουν προβάλει , καταθέσει και στηρίξει μια ιδέα: « Δεν μας δίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα; Δεν τους δίνουμε την Ολυμπιακή Φλόγα».
Στην αρχή μου φάνηκε κάπως ουτοπικό, περιθωριακό και…αναρχοαυτόνομο το αίτημα και αρνήθηκα να υπογράψω σε διάφορες «εκφράσεις» αυτού του αιτήματος που κυκλοφόρησε και κυκλοφορεί ευρύτατα, κυρίως στο διαδίκτυο.
Ήξερα - ή τουλάχιστον νόμισα ότι ήξερα- πως υπήρχε κάποια προσέγγιση με τη βρετανική κυβέρνηση και ότι το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από τη Βρετανία στην Ελλάδα θα λυνόταν με τον καλύτερο για εμάς τρόπο. Τι στο διάολο; Τόσες κυβερνήσεις, τόσες παγκόσμιες προσωπικότητες, τόσες διεθνείς οργανώσεις έχουν επί χρόνια ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων .Αυτών που έκλεψε προ 200 τόσων ετών κάποιος «Λόρδος Έλγιν( Elgin)», πρέσβυς της Αγγλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από την Αθήνα επί Τουρκοκρατίας. Και μάλιστα τα αφαίρεσε με περίεργο και ύποπτο τρόπο, σε συνεργασία με Τούρκους αξιωματούχους που προφανώς δωροδόκησε , τα μετέφερε στην Αγγλία και στη συνέχεια, όταν ο ίδιος από τις δωροδοκίες και τα κόστη μεταφοράς χρεωκόπησε, τα …πούλησε στη Βρετανική κυβέρνηση σαν να ήταν το ασημένιο σερβίτσιο τσαγιού της προγιαγιάς του. Τόση υποστήριξη έχει εδώ και χρόνια η Ελληνική θέση για τα «μάρμαρά μας» που πάνω τους «κακιά σκουριά δεν πιάνει» που ο κόσμος όλος έπαψε να αποκαλεί τα μάρμαρα «Ελγίνεια» - ακούστε θράσος από τον Βρετανό πρέσβυ-απατεώνα που η κυβέρνησή του, αντί να τον ρίξει στις…γαλέρες, τον αντάμειψε- και τα αποκαλεί ορθώς «Μάρμαρα του Παρθενώνα».
Τι είναι αυτά; Αν δεν κάνω λάθος, 56 από τους 97 σωζόμενους λίθους της ζωφόρου του Παρθενώνα, 48 από τις 64 σωζόμενες μετόπες, και 19 τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων.
Αυτά λοιπόν τα έργα τέχνης, μεγάλο και σοβαρό κομμάτι της ιστορίας μας και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, που χαρίστηκε στην ουσία από τους Τούρκους καιμακάμηδες με…φιρμάνι στον αισχρό λωποδύτη-πρέσβυ της Αγγλίας ο οποίος τα…πούλησε στην Βρετανική κυβέρνηση, που αναίσχυντα αγόρασε το 1816, πρέπει φυσικά να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Και επειδή ΔΕΝ θέλουν να μας τα επιστρέψουν, ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών ώστε να «εκβιάσουμε» τους Άγγλους, τώρα που το Λονδίνο θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012, να μας δώσουν τα μάρμαρα αλλιώς να μην τους δώσουμε την Ολυμπιακή Φλόγα. Χοντρό. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι η Ολυμπιακή Φλόγα ΔΕΝ μας ανήκει. Αλλά ανάβει παραδοσιακά στην Ολυμπία και παραδίδεται από Ελληνίδα «ιέρεια».
Πολλή κουβέντα. Ακραία σκέψη. Και μόλις προχτές, οι Βρετανοί ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα, μέσω του αναπληρωτή διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Άντριου Μπερνέλ σε εκπομπή του αυστραλιανού τηλεοπτικού καναλιού ABC ότι… «Η Βρετανία δεν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ούτε δανεικά, γιατί η Ελλάδα αρνείται να αποδεχθεί ότι οι Βρετανοί κατέχουν νόμιμα τα φημισμένα αριστουργήματα». Ο κ. Μπαρνέλ δήλωσε ότι επισκέφτηκε το Νέο Μουσείο, το βρήκε θαυμάσιο, αλλά «αυτό δεν αλλάζει τίποτε».
«Τα Μάρμαρα μάς ανήκουν, τα αποκτήσαμε νόμιμα, πληρώνοντας γι' αυτά. Επομένως δεν υπάρχει θέμα επιστροφής» ξεκαθάρισε, ονομάζοντας τον λόρδο Έλγιν μεσολαβητή της οθωμανικής κυβέρνησης.
Λοιπόν, τι λέτε; Τους τη σκάμε» με τη φλόγα; Είστε «μέσα»;

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη