15 Νοε 2008

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ: ο Πάπιστας, ο Εφραίμ και η επέλαση των Κυπρίων


Σε πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση Βατοπεδίου αναδεικνύεται ο Αθως Κοιρανίδης, το όνομα του οποίου φιγουράρει στα Διοικητικά Συμβούλια πάμπολλων εταιρειών με διάφορες δραστηριότητες στον κατασκευαστικό, τουριστικό και επενδυτικό τομέα, με άμεση ή έμμεση σχέση του Ηγουμένου Εφραίμ. Ο κ. Κοιρανίδης, με περγαμηνές στον τραπεζικό κλάδο σε Λονδίνο και Λευκωσία, εμφανίζεται ως οικονομικός σύμβουλος της Μονής Βατοπεδίου αλλά και κύριος μέτοχος εταιρειών που διαχειρίζονται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ περιουσία της Μονής. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Αλήθειας», ένας από τους Κύπριους που θα κληθεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, που διερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου, να καταθέσει ως συνεργάτης του γέροντα Εφραίμ είναι και ο κ. Κοιρανίδης.
Ο κ. Κοιρανίδης είναι ιδρυτικό στέλεχος και μέλος του ΔΣ της εταιρείας «Ανθεμιάς Α.Ε.» στην οποία ο Ηγούμενος Εφραίμ είχε μεταβιβάσει 64 οικόπεδα σε διάφορες προνομιακές περιοχές της Θεσσαλονίκης, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αποτελούν μέρος των εκτάσεων που πήρε από το Ελληνικό Δημόσιο με τη σκανδαλώδη μέθοδο των ανταλλαγών.
Η κατασκευαστική εταιρεία «Ανθεμιάs ΑΕ» ήδη άρχισε την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων οικοπέδων με την ανέγερση πολυτελών μεζονέτων, τις οποίες διαφημίζει και στο περιοδικό της Μονής Βατοπεδίου, «Πεμπτουσία», διευθυντής του οποίου όπως χθες έγραψε η «Αλήθεια» είναι ένας άλλος γνωστός Κύπριος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, ο Φοίβος Χριστοδουλίδης ιδιοκτήτης της «LADA HELLAS».

Η εταιρεία Ανθεμιάς Α.Ε. συστήθηκε το Νοέμβριο του 2006 και πέρασε στον έλεγχο του ομίλου εταιρειών «Πάπιστας Συμμετοχική Α.Ε.». Η τελευταία ξεκίνησε ως εταιρεία υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας με έδρα την Κοζάνη, στα τέλη 1990, και πρόσφατα επεκτάθηκε σε πανελλαδική κλίμακα, χάρη στην απόφαση της Vodafone να επενδύσει σ' αυτήν. Το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας χειρίστηκε ο κ. Κοιρανίδης.

Στη συνέχεια, μέσα από διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου της Πάπιστας Συμμετοχική Α.Ε. και με τη λήψη ομολογιακών δανείων, δημιουργήθηκε ο όμιλος Πάπιστας, ο οποίος αριθμεί σήμερα 14 εταιρείες εκ των οποίων οι δύο στην Κύπρο: Η Papistas trading LTD (τέλη του 2004) και η SP Capital Holding Real Estate LTD, το 2007. Η δεύτερη είναι η εταιρεία διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων της μονής Βατοπεδίου στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στην Πάφο.
Ο κ. Κοιρανίδης είναι όμως και πρόεδρος του ιδρύματος με την επωνυμία «Μετόχιον Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου» και τους Χριστάκη Χριστοφίδη (ταμία), Παναγιώτη Κουτσού (μέλος), και Μάριο Ηλιάδη (γραμματέα). Το ίδρυμα είναι εγγεγραμμένο στον Έφορο Σωματείων και Ιδρυμάτων, σύμφωνα με τον Περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Νόμο του 1972 και τους περί Σωματείων και Ιδρυμάτων Κανονισμούς του 1973. Διέπεται από Καταστατικό, στο οποίο (άρθρο 12) αναφέρεται ότι σε περίπτωση διάλυσής του «όλη η περιουσία του κινητή και ακίνητη, όπως και όλα τα περιουσιακά του στοιχεία αυτόματα μεταβιβάζονται στην ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους, η οποία και κατά την απόλυτη κρίση της τα διαχειρίζεται».

Το Ίδρυμα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από τρία ως πέντε μέλη, που διορίζονται και παύονται από την Ιερά Σύναξη των Γερόντων της Μονής Βατοπεδίου. Η ίδια ορίζει και τη θέση του κάθε μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο ηγούμενος της Μονής είναι επίτιμος πρόεδρος του Δ.Σ. και έχει δικαίωμα αρνησικυρίας.
....
του Πάμπου Μιτίδη
στην ΑΛΗΘΕΙΑ της Κύπρου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη