27 Μαρ 2009

Η περυσινή εμπειρία της "Earth Hour". Τι θα γίνει το Σάββατο..

Επειδή γίνεται πολύς ντόρος για τα σβηστά φώτα της αυριανής ημέρας και εμεις διαφωνούμε με τέτοιες "χαβαλετζίδικες" ασήμαντες εκδηλώσεις, ψάξαμε πολύ και βρήκαμε τι έγινε πέρυσι. Να σημειώσουμε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2007. Εκτενής ανάλυση του θέματος, γίνεται από τον Andrew Bolt στο μεγαλύτερο site της Αυστραλίας (news.com.au). Γράφει μεταξύ άλλων ο Bolt:
H "ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ", που υστερικά, προωθήθηκε από την "Age", τη "Sydney Morning Herald", το ABC, το SBS, το Sky News, την κυβέρνηση κ.λ.π. δεν είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα στην κατανάλωση ρεύματος.
Παραθέτει διαγράμματα κατανάλωσης της συγκεκριμένης ημέρας,από τη ΔΕΗ της Αυστραλίας, που -για να μη κουράζουμε- αποδεικνύουν, ότι δεν υπήρξε μείωση της κατανάλωσης :


Αξιοσημείωτα σημεία της ημέρας εκείνης:

-Περισσότερα από 1.000 άτομα συγκεντρώθηκαν, στο λόφο Ριάλτο, για να δουν τον πρωθυπουργό John Brumby να κηρρύσει στις 8 ακριβώς την έναρξη της δράσης. Αυτό έγινε στις 8, έσβησαν μερικά φώτα μνημείων, αλλά την ίδια στιγμή και οι 1.000 παρευρισκόμενοι άναψαν ...κεριά, που ρυπαίνουν πολύ περισσότερο!

-Στο Sydney, μετρήθηκε ότι η εξοικονόμηση ρύπων, που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, που επιτεύχθηκε, είναι ισοδύναμη, με την απόσυρση 6 (-έξη-) ι.χ.αυτοκινήτων από τους δρόμους για 1 χρόνο (equal to taking six cars off the road for a year). Και αυτό σε μια χώρα, στην οποία κάθε χρόνο προστίθενται στην κυκλοφορία, 1.000.000 αυτοκίνητα !


-Εκατοντάδες κάτοικοι του Brisbane, πήραν τα αυτοκίνητά τους και ανέβηκαν στο λόφο της πόλης (κάτι σαν το Χορτιάτη, ας πούμε), για να δουν από ψηλά, πώς θα είναι η πόλη ..συσκοτισμένη ! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ένα τρομερό μποτιλιάρισμα στις ..ανηφόρες, με αποτέλεσμα τον δεκαπλασιασμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα !

-Την ώρα του γεγονότος, ήταν προγραμματισμένο ένα fashion show. Ο διάσημος σεφ Maurice Terzini διαβεβαίωσε ότι οι καλεσμένοι δεν θα αφεθούν στα ..σκοτάδια, αφού προνόησε να ανάψει 1.000 κηροπήγια ! (by lighting 1000 candles) αν το μεταφράζουμε σωστά.


-Πάνω από το Brisbane από τις 7.30 μέχρι τις 9 το βράδυ, πετούσαν 7 ελικόπτερα ! τηλεοπτικών καναλιών, για να καταγράψουν το διαδοχικό σβήσιμο των φώτων, ώστε τα "κανάλια" να έχουν το θέμα σε εντυπωσιακά βίντεο !

-Η κατανάλωση ρεύματος, μειώθηκε κατά 10% από τις 8 μέχρι τις 9, αλλά μετά όλοι άνοιξαν τα φωτα, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις, για να "απολαύσουν" την ...επιτυχία στις γιγαντιαίες οθόνες τους, σχολιάζει ο Bolt.

Κλείνει με το μνημειώδες και αμετάφραστο:

They cut the emissions for just one person for just one year? If just one extra baby was created in the candle-lit frisky dark of Earth Hour on Saturday, that gain is gone.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη