16 Απρ 2009

Γκρούεφσκι: Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δεν αφορούν μόνο το όνομα


Ο Γκρούεσκι μας βοηθά να πάψουμε το στρουθοκαμηλισμό, να πάψουμε να κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε την ουσία του προβλήματος, που δεν είναι το όνομα. Δέχεται αυτό που είναι εύκολο. Ναι στην αλλαγή του ονόματος σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", αλλά ΟΧΙ στην αλλαγή των διαβατηρίων, του Συντάγματος, του προσδιορισμού της γλώσσας και της εθνικότητας. Τα τελευταία δύο είναι τα σημαντικότερα! Και θα συμφωνήσουμε με το Νικόλα: πράγματι, γλώσσα και εθνικότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Άρα συμφωνούμε, διαφωνώντας !

Του kostasxan
«Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας είναι μια σύνθετη διαδικασία που άπτεται και ζητημάτων που αφορούν την ταυτότητα του έθνους», δήλωσε από την πόλη Κράτοβο ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο κ. Γκρούεφσκι κληθείς να σχολιάσει αν η πρόταση για ονομασία «Βόρεια Δημοκρατία της Μακεδονίας» μπορεί να γίνει αποδεκτή για τα επίσημα Σκόπια, ανέφερε ότι η πρόταση αυτή... έχει διατυπωθεί ανεπίσημα από ελληνικής πλευράς από παλαιότερα και τώρα αποτελεί και μέρος της πρότασης του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

«Ωστόσο, παράλληλα με αυτό που όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν ακόμη πολλά άλλα πράγματα που αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων και που αυτοί (σ.σ.εννοεί την ελληνική πλευρά) τα συνέδεαν με την ευρύτητα της χρήσης του ονόματος, με την αλλαγή του Συντάγματος, των διαβατηρίων, με την αλλαγή της ταυτότητας, δηλαδή του έθνους και της γλώσσας και ως εκ τούτου οι διαπραγματεύσεις αυτές καθαυτές αποτελούν μία πολύ πιο σύνθετη διαδικασία και δεν περιορίζονται μόνο στην ονομασία», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.
Ακόμη, ο νεοκλεγείς πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέφερε σήμερα ότι οποιαδήποτε πρόταση προωθηθεί για την εκκρεμότητα της ονομασίας, θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη