20 Μαΐ 2009

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μοιράζουν ανύπαρκτα οικόπεδα στη Θεσσαλονίκη!


Προεκλογικό εμπόριο ελπίδων, με θολές υποσχέσεις για οικόπεδα σε παλιννοστούντες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης έστησε στη Θεσσαλονίκη η νομαρχιακή αρχή μέσω της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης και με την κάλυψη του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο κτίριο όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Πολιτικής Γης και Τοπογραφήσεων, στην οδό Παπαναστασίου, αναρτήθηκαν ανακοινώσεις που ενημέρωναν το κοινό ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία δέχεται αιτήσεις παλιννοστούντων για οικόπεδα κάθε Τρίτη και Πέμπτη, ενώ σε αυτές αναφέρονταν και τα συγκεκριμένα δικαιολογητικά τα οποία θα έπρεπε να κατατεθούν (βλ. φωτογραφία).

Αντίγραφο της αίτησης.
Από τη νομαρχία δεν υπήρξε καμία δημόσια ανακοίνωση, αφού δεν προκύπτει από πουθενά ότι το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην εκχώρηση τέτοιων εκτάσεων-οικοπέδων γι αυτόν τον σκοπό, όμως το νέο διαδόθηκε από στόμα σε στόμα στους κύκλους των παλιννοστούντων. Ετσι... καθημερινά άρχισαν να προσέρχονται δεκάδες άτομα για να πάρουν πληροφορίες και να υποβάλουν κανονικά αιτήσεις.
Αυτό που λεγόταν μάλιστα ήταν πως θα διατεθούν οικόπεδα σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, όπως στο Μικρό Μοναστήρι, στη Λευκούδα, στον Λαχανά και στην περιοχή του Λαγκαδά.
ΟδηγίεςΓια τις αιτήσεις επίσης τους ζητούνταν να καταθέσουν μια σειρά στοιχείων όπως αναφέρονταν και στις αναρτημένες ανακοινώσεις-οδηγίες στο κτίριο, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για κάτι επίσημο και όχι για μια απλή αίτηση σε κάποιο πρωτόκολλο.
Συγκεκριμένα ζητούνταν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που έπρεπε να προμηθευτούν από τον δήμο, έντυπο της Εφορίας (το Ε1 και το Ε9) ή σε άλλη περίπτωση υπεύθυνη δήλωση, παράβολο από το δημόσιο ταμείο και την απόφαση απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας.
Αυτό ξεκίνησε να γίνεται κανονικά τις περασμένες δύο εβδομάδες και σχεδόν εν κρυπτώ, αρχικά με μικρό αριθμό προσερχομένων, αλλά χθες που ήταν ημέρα υποβολής αιτήσεων έγινε πραγματική έκρηξη.
Η είδηση ότι η νομαρχία και η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών θα μοιράσουν οικόπεδα, όπως κυκλοφόρησε εκτεταμένα, σήμανε συναγερμό και χθες πάνω από 500 άτομα πολιόρκησαν από πολύ πρωί το κτίριο της Διεύθυνσης Πολιτικής Γης.
Μάλιστα έφτασαν γι αυτόν τον σκοπό και παλιννοστούντες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις.
Να σημειωθεί ότι η Νομαρχία Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες στην παραχώρηση οικοπέδων σε ακτήμονες αλλά και παλιννοστούντες, ενώ ο ίδιος ο νομάρχης Π. Ψωμιάδης το προβάλλει ως δικό του έργο.
Η χθεσινή όμως «πολιορκία» από εκατοντάδες παλιννοστούντες προκάλεσε τη δημοσιοποίηση και αποκάλυψη του θέματος στα ΜΜΕ, υποχρεώνοντας τη νομαρχιακή αρχή σε σπασμωδικές κινήσεις και στροφή 180 μοιρών.
Ετσι, ενώ το προηγούμενο διάστημα η ίδια η νομαρχιακή αρχή και η Διεύθυνση Πολιτικής Γης διατηρούσαν σκόπιμα το θολό τοπίο, ώστε να δικαιολογούν το εμπόριο ελπίδων με τα οικόπεδα, στήνοντας την επιχείρηση «αιτήσεις» -έδιναν μάλιστα και σειρά προτεραιότητας με σφραγίδα της υπηρεσίας, όπως έκαναν αρχικά και χθες το πρωί-, μετά την αποκάλυψη επιχείρησαν να ρίξουν την ευθύνη αόριστα «σε κάποιους, οι οποίοι δήθεν αυτοί έστησαν το όλο θέμα».
Ο αντινομάρχης Εμπορίου και Ανάπτυξης Γιώργος Τσαμασλής αρχικά υποστήριξε πως κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτούς τους ανθρώπους παίζοντας με την ανάγκη στεγαστικής αποκατάστασης και ότι δεν υπάρχουν οικόπεδα, ενώ η νομαρχία δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση.
Στην παρατήρηση δημοσιογράφων ποιος ήταν τότε ο λόγος να αναρτηθούν ανακοινώσεις-οδηγίες ότι η Διεύθυνση Πολιτικής Γης δέχεται αιτήσεις για οικόπεδα, ο κ. Τσαμασλής υποστήριξε πως «η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να δέχεται οποιαδήποτε αίτηση, γιατί οι υπάλληλοι θα κατηγορηθούν για παράβαση καθήκοντος».
Οπως τόνιζαν όμως νομαρχιακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, άλλο πράγμα είναι οι αιτήσεις στο πρωτόκολλο, που μπορεί να υποβάλει κάθε πολίτης, και άλλο αιτήσεις για οικόπεδα, όπως προσδιορίζονται από την ίδια την υπηρεσία της νομαρχίας, και μάλιστα ζητώντας μια σειρά δικαιολογητικών, ώστε να δίνεται η εικόνα επισημότητας στη διαδικασία και να γίνεται έτσι ένα εμπόριο ελπίδων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Επίσης ανέφεραν πως δεν είναι δυνατό να παραλαμβάνονται αιτήσεις για οικόπεδα που δεν υπάρχουν και ενώ δεν έχει προηγηθεί καμία απόφαση του αρμόδιου υπουργείου.
ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣΕκρηξη μετά την κοροϊδία
Η χθεσινή εξέλιξη, που υποχρέωσε τη νομαρχία να παραδεχτεί τελικά πως «δεν υπάρχουν οικόπεδα», προκάλεσε την έκρηξη των περίπου 500 παλιννοστούντων που είχαν πολιορκήσει τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης.
Οι περισσότεροι από αυτούς με βάση την ενημέρωση που είχαν από την υπηρεσία τις προηγούμενες ημέρες είχαν συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα χαρτιά από τις άλλες υπηρεσίες και περίμεναν να καταθέσουν, όπως έλεγαν, κανονικά τις αιτήσεις. Μάλιστα τους δόθηκε αρχικά και χαρτί προτεραιότητας με σφραγίδα της υπηρεσίας.
Οπως μας είπε η κ. Νουμένκο Βενέρα, γνωστοί της είχαν καταθέσει αιτήσεις το προηγούμενο διάστημα. Κανένας δεν τους είπε πως δεν υπάρχουν οικόπεδα, ενώ αντίθετα αναφέρονταν ενδεικτικά και κάποιες περιοχές.
Γι' αυτόν τον σκοπό μάλιστα ειδοποίησε και τα παιδιά της, τα οποία ήρθαν από την Κύπρο, όπου εργάζονται, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις για οικόπεδα.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ
ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη