22 Ιουν 2009

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

Η έναρξη της λειτουργίας του νέου Μουσείου της Ακρόπολης είναι η κρίσιμη στιγμή για την επαναπροώθηση της στρατηγικής της ενοποίησης των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η Μελίνα συνέλαβε το Μουσείο ως βασικό επιχείρημα υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων και αυτό ...

αποδεικνύεται απολύτως εύστοχο. Πρέπει όμως να κινηθούμε συστηματικά και επίμονα τώρα που το διεθνές ενδιαφέρον είναι έντονο και νωπό.

Πρέπει καταρχάς η θέση μας να είναι απλή, ενιαία και σταθερή. Ζητούμε την ενοποίηση των Μαρμάρων στο όνομα της ακεραιότητες και της οικουμενικότητας του Παρθενώνα. Δεν μας ενδιαφέρει μία νομικού χαρακτήρα συζήτηση ή αντιδικία. Θέλουμε τα Μάρμαρα να ενωθούν οριστικά στο φυσικό τους τόπο, κάτω από το Βράχο της Ακρόπολης. Και ας θεωρηθεί ότι μέσα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης λειτουργεί ένα ιδεατό παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου. Είμαστε πρόθυμοι για μία διαρκή συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο ώστε στις σημερινές αίθουσες των Μαρμάρων να λειτουργούν διαδοχικές περιοδικές εκθέσεις σημαντικών ελληνικών αρχαιοτήτων που θα δανείζει η Ελλάδα.


Η εκστρατεία αυτή πρέπει να υποστηριχθεί από μία μεγάλη υψηλού κύρους διεθνή επιτροπή που θα αξιοποιεί πλήρως την σημαντική προσφορά και τη μεγάλη εμπειρία της Βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων και των επιτροπών που λειτουργούν σε πολλές άλλες χώρες. Η παρουσία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης στο διαδίκτυο και η ψηφιακή διάσταση όλης αυτής της προσπάθειας έχει τεράστια σημασία.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε κλίμα υποδειγματικής εθνικής ομοψυχίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τη Βουλή των Ελλήνων, αλλά και με ανοικτή οικουμενική αντίληψη που θα αποτυπώνεται στη σύνθεση και την επιχειρηματολογία της διεθνούς επιτροπής.

Το Λονδίνο πρέπει να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 χωρίς τα διαμελισμένα Μάρμαρα, αλλά με το ηθικό κύρος που θα του προσφέρει η ενοποίηση των Μαρμάρων στην φυσική τους θέση στην Αθήνα.

http://www.evenizelos.gr/statements/1283-marmara-parthenonas
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη