29 Ιουν 2009

Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, στα Τρίκαλα


του Α. Ζώη

Πραγματοποιήθηκε χθες στα Περτουλιώτικα Λιβάδια το 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, που ήταν αφιερωμένο στην λαλιά των Σαρακατσαναίων. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με την είσοδο των αντιπροσωπειών και χορευτικών συγκροτημάτων και περιελάμβανε χαιρετισμούς από τους επίσημους προσκεκλημένους, αγωνίσματα, αναπαραστάσεις από τη νομαδική ζωή των Σαρακατσαναίων και χορούς από τα χορευτικά των συλλόγων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης ο οποίος δήλωσε:
«Είναι ένα Αντάμωμα που δεν συναντιόνται μόνο οι απανταχού Σαρακατσαναίοι, αλλά δύο γενιές, οι προηγούμενες και αυτές που έρχονται. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σε εκδηλώσεις όπως και η σημερινή. Να μεταλαμπαδεύονται οι παραδόσεις που στήριξαν την ελληνική ιστορία ουσιαστικά για εκατοντάδες χρόνια, να συναντιούνται εδώ με τις επόμενες γενεές. Είναι το γεφύρι που ενώνει το χθες με το αύριο και με αυτό τον τρόπο αναδεικνύουμε την μοναδικότητά μας, τα μοναδικά στοιχεία του πολιτισμού της ιστορίας μας και παράλληλα διασφαλίζουμε το αύριο με τον πιο ασφαλή τρόπο».
Σε δηλώσεις του ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Σούρλας τόνισε:
«Εδώ για μια ακόμη φορά χτυπά η καρδιά της παράδοσης των Σαρακατσαναίων. Έρχονται πάλι οι ρίζες να μας θυμίσουν την προέλευσή μας και την πίστη μας στις παραδόσεις, την Ελληνορθόδοξη παράδοση, αυτό συμβολίζει η Σαρακατσάνικη πορεία και η Σαρακατσάνικη ζωή».
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας υπογράμμισε:
«Το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων είναι ένα αντάμωμα με την παράδοση, μια συνάντηση με τις καλές σελίδες της ιστορίας, μια συνάντηση με τα ήθη και έθιμα, συνάντηση με τον πολιτισμό μας. Τους ευχόμαστε να είναι δυνατοί και γεροί όπως είναι πάντα και να συνεχίσουν να είναι ασυμβίβαστοι και ελεύθεροι, όπως είναι πάντα».
Ο βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Χάιδος ανέφερε:
«Γιορτάζουμε σήμερα ένα ακόμα αντάμωμα των Σαρακατσαναίων. Αυτό το αντάμωμα έχει γίνει θεσμός. Ένας θεσμός που αναδεικνύει τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας. Ένας τέτοιος λαϊκός πολιτισμός είναι και ο πολιτισμός των Σαρακατσαναίων που πρέπει να διατηρήσουμε και αναδείξουμε».
Ο πολιτισμός των Σαρακατσαναίων, αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης έχει μια θαυμάσια συνοχή και κοινή έκφραση σε όλες τις εκφάνσεις του.
Οι όποιες διαφορές παρουσιάζονται από τόπο σε τόπο, έρχονται να τον εμπλουτίσουν και όχι να τον διαφοροποιήσουν. Η γλώσσα των Σαρακατσαναίων, τονίστηκε αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές εκφάνσεις του πολιτισμού τους. Πρόκειται για την ίδια την ελληνική γλώσσα με κάποιες ιδιωματικές λέξεις και με μια ιδιαίτερη προφορά. Το γλωσσικό ιδίωμα των Σαρακατσαναίων ανήκει στα λεγόμενα δυτικά ελληνικά ιδιώματα στα οποία ανήκουν τα πελοποννησιακά, τα στερεοελλαδίτικα και τα ηπειρώτικα. Ένας σημαντικός αριθμός λέξεων της σαρακατσάνικης λαλιάς έρχεται κατευθείαν από τη γλώσσα του Ομήρου και των άλλων αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων (δουκιώμι, λαρώνου, γραμμέ¬νους, δαυλί, αλ'χτάου, αρμέου).
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ακόμα ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, Kωνσταντίνος Γκιουλέκας και ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης.

omogeneia-ape-mpe
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη